-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 01 31

Ačiū!

Tikriausiai dar nesate matę vieno žodžio antraštės. Tačiau kalbant apie Rogerį Federerį ir Rafaelį Nadalį iš esmės nieko daugiau ir nereikia sakyti, nes visiškai užtenka vienintelio žodžio – „ačiū“. Ir dėkoti Šveicarijos bei Ispanijos tenisininkų duetui reikia ne vien už tai, kad „Australian Open“ čempionato finale surežisavo dar vieną reto grožio spektaklį, bet ir už tai, ką jie per savo karjeras davė (ir tebeduoda) tenisui ir sportui apskritai.
Rafaelis Nadalis ir Rogeris Federeris
Rafaelis Nadalis ir Rogeris Federeris / „Scanpix“ nuotr.

Sekmadienį „Australian Open“ finale Rafa ir Fedas dalyvavo dar vienoje legendinėje dvikovoje. Tarp vienas kito vertų teniso titanų virė tokia kova, kad buvo sunku nustygti vietoje, o ilgų ir galingų smūgių pilnų taškų metu kai kurių aistruolių spaudimas galėjo viršyti normą.

R.Nadalis atidavė visą save – kaip įprasta jam, ispanas finale plėšėsi dėl kiekvieno kamuolio, tarsi tai būtų lemtingas taškas. Rafos kovotojo charakteris jam leido spardytis iki pat mačo pabaigos (penktame sete jis netgi turėjo vieno „break’o“ persvarą), tačiau reikia pripažinti, kad R.Federeris 18-ojo „Didžiojo kirčio“ titulo nusipelnė labiau. Šįkart šveicaras buvo tiesiog geresnis. R.Nadalis finale žaidė pernelyg pasyviai, o tai šveicarui suteikė daug progų atakuoti, kuriomis šis naudojosi tiesiog nepriekaištingai. R.Nadalis buvo įstumtas į nemalonią padėtį, nes jo link vienas po kito skriejo vis galingesni ir tikslesni maestro smūgiai. Iš vėžių R.Nadalį galėjo išmušti ir tai, jog 35-erių metų dešimtoji pasaulio raketė į ispano smūgius atsakydavo labai anksti, stovėdamas ant galinės linijos arba netgi būdamas aikštelės ribose. Ne ką mažiau Rafą išgąsdinti galėjo ir R.Federerio „backhand’as“, kuris AO finale buvo it iš fantastikos srities. Taip agresyviai iš kairės pusės dešimtoji pasaulio raketė nežaidė labai ilgai (jei išvis kada nors žaidė).

VIDEO: „Australian Open“ finalo gražiausios akimirkos

Tačiau šis straipsnis skirtas ne „Australian Open“ finalo analizei. Tai daugiau panegirika tenisininkams, tenisui padovanojusiems daugiau nei kas nors kitas.

Geriausiu Lietuvos teniso treneriu tituluojamas Remigijus Balžekas, išugdęs 102-ąją pasaulio raketę Ričardą Berankį, kartą sakė: „Tokie kaip Rafaelis Nadalis gimsta kartą per šimtą metų.“ Ir Remigijus buvo velniškai teisus.

Būkim biedni, bet teisingi: ATP ture esti daug talentingų jaunų tenisininkų, tačiau nė vienas iš jų greičiausiai niekada negalės lygiuotis į R.Nadalį arba R.Federerį.

Dominicas Thiemas, Alexanderis Zverevas, Nickas Kyrgiosas, Lucas Pouille – šie žaidėjai yra teniso ateitis, pasibaigus R.Nadalio, R.Federerio, Novako Džokovičiaus ir Andy Murray erai, tikriausiai jie plėšysis dėl „Didžiojo kirčio“ titulų. Tačiau vargu ar jų dvikovos kada nors kels tiek pasitenkinimo, kiek teikia „didžiojo ketverto“ mačai. Visi šie jaunieji tenisininkai propaguoja identišką stilių: geras padavimas ir taško užbaigimas keliais stipriais smūgiais. Sutikite, tai ne pats patraukliausias tenisas žiūrovų akims. Iš šių jaunuolių būrio galbūt galima išskirti britą Kyle'ą Edmundą, kuris turi bent šiek tiek gynybinių sugebėjimų.

Negana to, jaunųjų ATP žvaigždžių kelias į didįjį tenisą nėra apipintas tokiomis istorijomis, kaip R.Federerio ar R.Nadalio. Pavyzdžiui, pastarąjį, kai dar buvo mažas berniukas, dėdė ir dabartinis treneris Tonis Nadalis privertė žaisti kaire ranka, nors šis iš prigimties yra dešiniarankis. Taip pat reikia pabrėžti ir tai, kad Rafą visą jo karjerą kamavo daug ir didelės traumos, tačiau po jų ispanui pavyko sugrįžti tokiam pačiam stipriam ir, be to, tapti geriausiu visų laikų grunto žaidėju, ant šios dangos iškovojusiu net 49-is ATP serijos titulus, iš kurių devyni pelnyti „Roland Garros“ čempionate.

„Scanpix“ nuotr./Rogeris Federeris nugalėjo Rafaelį Nadalį ir tapo „Australian Open“ čempionu
„Scanpix“ nuotr./Rogeris Federeris nugalėjo Rafaelį Nadalį ir tapo „Australian Open“ čempionu

Kalbant apie R.Federerį, daugžodžiauti nereikia. Jis – geriausias visų laikų tenisininkas, kurio kiekvienas judesys, kiekvienas smūgis yra pilnas gracijos.

Su R.Nadaliu bei R.Federeriu lyginti nederėtų ir šiuo metu geriausių pasaulio tenisininkų Andy Murray ir Novako Džokovičiaus. Pastarieji į ATP reitingo olimpą užkopė juodai dirbdami, kasdien praliedami šimtą prakaitų, gyvendami pagal griežčiausią režimą bei juos prižiūrint aukščiausios klasės specialistams. Žinoma, N.Džokovičiaus pastarųjų metų dominavimas ATP ture yra daugiau nei įspūdingas, bet serbas yra kitoks nei Ispanijos bei Šveicarijos tenisininkai. R.Nadalis ir R.Federeris yra sukurti tenisui, o tenisas sukurtas jiems.

Teniso ateitis be R.Federerio ir R.Nadalio atrodo niūri. Tad belieka tik tikėtis, kad AO finalas nepažymėjo paskutinio karto, kai šios dvi gyvos teniso legendos susikovė dėl „Didžiojo kirčio“ titulo.

VIDEO: Rogerio Federerio reakcija po pergalingo taško Melburne
VIDEO: Rogerį Federerį su 18 „Didžiojo kirčio“ titulu pirma pasveikino žmona Mirka
VIDEO: Nuostabus Rogerio Federerio taškas prieš Rafaelį Nadalį
VIDEO: Pergalingas Rogerio Federerio taškas AO finale
VIDEO: Rogerio Federerio džiaugsmo ašaros po triumfo „Australian Open“ finale

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius