-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 02 26

Didžios ir kontroversiškos karjeros pabaiga: Marija Šarapova traukiasi iš teniso

Buvusi pirmoji pasaulio raketė, penkių „Didžiojo kirčio“ titulų savininkė, tikra Rusijos teniso primadona Marija Šarapova trečiadienio popietę pranešė baigianti profesionalios tenisininkės karjerą.
Marija Šarapova
Marija Šarapova / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Marija Šarapova

32-ejų rusė apie karjeros pabaigą pranešė jaudinančiame laiške portalui vanityfair.

„Kaip turi palikti vienintelį gyvenimą, kurį pažinojai? Kaip turi nusisukti nuo teniso kortų, kuriuose treniravaisi nuo pat mažų dienų? Kaip turi nusisukti nuo žaidimo, kurį myli ir kuris tau atnešė nesuskaičiuojamų džiaugsmo ašarų? Nuo sporto, kuriame radai savo šeimą ir ištikimiausius aistruolius, kurie tave palaikė daugiau nei 28 metus?

Dabar suprantu, kad tenisas buvo mano kalnas. Kelias į jo viršūnę buvo grįstas duobėmis ir klystkeliais, tačiau vaizdas iš aukščiausio taško – tiesiog įspūdingas. Po 28 su tenisu praleistų metų aš esu pasiruošusi kopti į naują kalną, tik jis bus kitoks.

O tas nepaliaujamas pergalių vaikymasis? Jis nesumažės niekada. Nesvarbu kas manęs laukia ateityje, tačiau aš būsiu su tuo pačiu nusiteikimu, tokia pačia darbo etika, o taip pat remsiuosi per nueitą kelią išmoktomis pamokomis.

Man visa tai nauja, todėl prašau – atleiskite man. Tenise, aš tau sakau sudie“, – rašė Šarapova.

Atsisveikinimo su tenisu laiške ji pridėjo, kad po karjeros pabaigos daugiau laiko skirs šeimai ir naujam hobiui – šokiams.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Marija Šarapova
AFP/„Scanpix“ nuotr./Marija Šarapova

Rusijos tenisininkė būdama vos 17-os metų laimėjo Vimbldoną, o 2012 metais triumfuodama „Roland Garros“ turnyre įvykdė „karjeros Didžiojo kirčio“ pasiekimą – kuomet bent po kartą laimimi visi keturi šios kategorijos turnyrai („Australian Open“, „Roland Garros“, Vimbldonas ir „US Open“).

Deja, tačiau M.Šarapovos karjerą puošia ir didelė juoda dėmė. 2016 metais „Australian Open“ turnyro metu tenisininkės mėginyje rasta uždrausto preparato meldoniumo, kurį Pasaulinė antidopingo agentūra (WADA) į draudžiamų preparatų sąrašą buvo įtraukusi būtent nuo naujų metų pirmosios dienos.

Netrukus Tarptautinė teniso federacija (ITF) rusę diskvalifikavo dviems metams, tačiau vėliau bausmę sumažino iki 15-os mėnesių.

Visgi sugrįžusi M.Šarapova tokių pačių aukštumų pasiekti nesugebėjo. Išskyrus keletą skambių pergalių ir vieną „Didžiojo kirčio“ ketvirtfinalį Paryžiuje, tenisininkę nuolatos kamavo traumos, ypatingai – vis atsinaujinantys peties skausmai, kurie prasidėjo dar prieš daugiau nei dešimtmetį.

„Scanpix“/AP nuotr./Marija Šarapova 2009 metais
„Scanpix“/AP nuotr./Marija Šarapova 2009 metais

Rusijos teniso primadona atvirame laiške atskleidė, kad „lemiamu signalu padėti tašką“ tapo triuškinantis pralaimėjimas 1:6, 1:6 Serenai Williams praėjusių metų „US Open“ turnyre.

„Likus pusvalandžiui iki mačo daktarai man atliko peties procedūrą, kad tik ištverčiau mačą, – prisiminė Šarapova. – Peties traumos man nėra nepažįstamos, o laikui bėgant sausgyslės plyšinėjo tarsi kokios stygos. Turėjau keletą sunkių operacijų – vieną 2008 metais, o kitą prieš metus – ir praleidau nesuskaičiuojamą mėnesių skaičių reabilitacijoje.

Tądien vien žengimas į teniso aikštelę man buvo kaip paskutinė pergalė.“

Paskutinį karjeros mačą net iki 373-osios WTA reitingo vietos nukritusi rusė šiemet sužaidė „Australian Open“ turnyre, kuomet pirmame etape pralaimėjo kroatei Donnai Vekič.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Marija Šarapova
AFP/„Scanpix“ nuotr./Marija Šarapova

O paskutinė pergalė buvo iškovota praėjusių metų rugpjūtį Sinsinatyje. 2019 metais dėl vis atsinaujinančių traumų M.Šarapova sužaidė tik 15 mačų.

Vos 14-os metų profesionalės karjerą pradėjusi tenisininkė iš viso iškovojo 36 titulus WTA ture ir vien iš teniso turnyrų uždirbo daugiau nei 38 milijonus JAV dolerių.

Be penkių „Didžiojo kirčio“ titulų rusė 2012 metais Londono olimpinėse žaidynėse vienetų varžybose pasidabino sidabru, taip pat 2004 metais laimėjo WTA finalus, o 2008 metais su Rusijos rinktine triumfavo komandinėse Fed taurės varžybose.

Netrukus žinia apie karjeros pabaigą M.Šarapova pasidalino ir su savo instagramo sekėjais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius