Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 03 13

L.Grigelis – apie trenerio darbą, Pakistaną ir karą: „Italams viskas tolėliau“

Jau beveik pusmetis, kai Laurynas Grigelis planuoja ne kitą savo turnyrą, o suka galvą, kaip sudominti teniso pamokas jo mokykloje lankančius vaikus. Anksti profesionalo karjerą į trenerio kostiumą iškeitęs 30-metis dėl savo sprendimo nesigaili. „Viskas gerai. Man patinka“, – sako jis.
Laurynas Grigelis
Laurynas Grigelis / Organizatorių nuotr.

Tiesa, čia pat priduria: „Jeigu dabar kas klaustų patarimo, ką daryti: žaisti ar treniruoti? Tvirtai atsakyčiau, kad žaisti. Ir kuo ilgiau! Tai daug smagiau ir paprasčiau.“

„Kai baigiau karjerą, pasikeitė viskas. Dabar ir už aikštės ribų yra labai daug niuansų: turi bendrauti su vaikų tėvais, organizuoti turnyrus, atsakomybės – daug daugiau. Kaip ir krepšinyje ar futbole, ką kaltins, jei ilgą laiką nebus rezultatų? Trenerį“, – šypteli L.Grigelis.

„Būti žaidėju yra daug paprasčiau. Atidirbti aikštelėje ir laisva galva. Dabar tas nuovargis kitoks“, – tęsė jis.

„Grigio“ (liet. pilka spalva), kaip Lauryną vadina italai, pasirinko kitą kelią. Praėjusių metų rugsėjį netikėtai pranešęs apie profesionalo karjeros pabaigą, jis ėmėsi trenerio bei vadovo pareigų.

„Su kitu treneriu turime teniso mokyklą Trente. Turime apie 160 vaikų ir apie 40-50 suaugusiųjų. Esame du pagrindiniai, bet turime ir kitų trenerių“, – kalbėdamas su 15min pasakojo L.Grigelis.

„Tai tas pats Trento klubas, už kurį žaidžiu jau 10 metų. Man čia viskas gerai pažįstama. Daugiausia dirbu su perspektyviais jaunuoliais, kurie žaidžia jaunių turnyruose Europoje, bet turiu šiek tiek valandų ir su pačiais mažiausiais“, – pasakoja vis dar antra Lietuvos teniso raketė.

„Tiksliai nežinau, kaip viskas buvo skaičiuojama, bet praėjusiais metais visoje Italijoje buvome išrinkti, kaip ketvirta geriausia mokykla“, – pasidžiaugė L.Grigelis.

Trentas yra už 500 km kelio nuo Folinjo miestelio, kuriame L.Grigelis sportavo siekdamas aukštumų profesionalų sporte. Pasiekti pavyko ne tiek ir mažai – 183 vieta ATP pasaulio reitinge, 26 čempiono titulai „Futures“ vienetų varžybose ir vienas – „Challenger“. Dvejetų varžybose – dar 20 taurių „Futures“ turnyruose ir 12 „Challenger“.

Kasdien keliauti iš Folinjo į Trentą būtų per daug sudėtinga, todėl L.Grigelis kol kas gyvena pagal grafiką – trys savaitės teniso mokykloje ir viena namuose.

„Tiesą sakant, šiuo metu kraustomės. Žmona baiginėja darbus Folinje ir nuo birželio Trente darbuosiuosi jau pilnu tempu“, – prisipažįsta L.Grigelis, vedęs žinomą Lietuvos šokėją Stelą Janiušiną.

„Viskas gerai. Darbas man patinka. Mūsų tikslas, kad mokykla augtų ir po 4-5 metų turėtų daugiau žaidėjų „Futures“ bei „Challenger“ serijos turnyruose. Norime užauginti daugiau profesionalių žaidėjų.

Talentų tikrai turime. Aišku, ne – vunderkindų, nes jeigu tokie būtų – turbūt jau dabar turėtų suaugusiųjų reitingo taškų. Bet rezultatai jaunių varžybose – pakankamai neblogi. Pavyzdžiui, prieš 3 savaites Šiauliuose viena mergaitė 16-mečių varžybose žaidė ir vienetų, ir dvejetų pusfinaliuose. Žinoma, dar laukia labai ilgas kelias“, – tęsė L.Grigelis.

Apskritai, Italija pastaruoju metu išgyvena tikrą teniso pakilimą. Jaunieji Matteo Berrettini (ATP-6) ir Jannikas Sinneris (ATP-10) jau dabar yra geriausiųjų dešimtuke.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Italų teniso žvaigždės Jannikas Sinneris ir Matteo Berrettinis
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Italų teniso žvaigždės Jannikas Sinneris ir Matteo Berrettinis

„Taip, Italija dabar tikrai yra ant teniso bangos. Manau, kad pastūmėjo tai, kad Italijoje labai padaugėjo turnyrų – ir „Futures“, ir „Challenger“ serijos. Be to, Turine vyksta ir ATP metų finalas.

Kitas dalykas – federacija pakeitė strategiją, kaip ugdomi patys didžiausi talentai. Anksčiau jie būdavo vežami į vieną didelę akademiją. Dabar, priešingai, norima, kad žaidėjai liktų su savo treneriais, treniruotųsi ten, kur gyvena, kad nereikėtų važiuoti toli nuo namų“, – dėstė L.Grigelis.

Pats lietuvis, net ir pasitraukęs iš profesionalų turnyrų, toliau aktyviai mosuoja rakete. Ne tik treniruodamas auklėtinius, bet ir atstovaudamas Trento teniso mokyklai klubinėse varžybose.

„Manau, ir mūsų mokyklos žaidėjams gerai, kad aš žaidžiu. Vis dar juos nugaliu, nes stipriau mušu“, – juokėsi L.Grigelis.

LTS nuotr./Laurynas Grigelis Pakistane
LTS nuotr./Laurynas Grigelis Pakistane

Tenisininko aprangą jis vėl vilkosi ir Daviso taurėje, kai Lietuvos rinktinė praėjusią savaitę kovėsi pirmos grupės atkrintamosiose varžybose. Burtai mūsiškiams lėmė Pakistaną, bet favoritais laikyti lietuviai netikėtai suklupo 2:3.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius