Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2016 06 16

Pavojingasis duetas: kodėl Ivanas Lendlas gali padėti Andy Murray triumfuoti Vimbldone?

Kai prie geriausio Didžiosios Britanijos tenisininko Andy Murray pirmadienį vėl prisijungė Legendinis Čekijos tenisininkas Ivanas Lendlas, pasklido kalbos, kad antrosios pasaulio raketės galimybės triumfuoti Vimbldone žaibiškai šoktelėjo į viršų. Gerai pagalvojus, juk būtent I.Lendlas savo auklėtiniui padėjo iškovoti abu jo „Didžiojo kirčio“ titulus. Akivaizdu, kad 56-erių metų buvęs geriausias pasaulio tenisininkas yra būtent tas žmogus, kuris gali A.Murray padėti nugalėti Novaką Džokovičių. Pažiūrėkime, kodėl I.Lendlo ir A.Murray komanda yra tokia pavojinga, kaip kalbama.
Ivanas Lendlas prisijungė prie Andy Murray komandos
Ivanas Lendlas prisijungė prie Andy Murray komandos / „Scanpix“ nuotr.

Kai A.Murray ir I.Lendlas paskutinį kartą sudarė duetą, geriausias Didžiosios Britanijos tenisininkas įgyvendino didžiausią savo karjeros svajonę, 2013 metais iškovodamas Vimbldono titulą. Negana to, antrosios pasaulio raketės pergalės Daviso taurėje ir jos finale tarsi nupūtė juodą debesį, kuris temdė britų teniso istoriją nuo 1936 metų.

Dabar legendinis Čekijos tenisininkas ir vėl gali būti tas, kuris A.Murray padės laimėti pirmą „Didžiojo kirčio“ trofėjų nuo skambiosios 2013 metų vasaros. I.Lendlas tikriausiai yra pats geriausias 29-erių metų brito pasirinkimas iš visų, o šią nuomonę pagrįsti galima keliomis priežastimis.

Ivanas Lendlas – Borisas Beckeris

Visų pirma, galima pažvelgti į paties I.Lendlo žaidimo istoriją. 56-erių metų buvęs Čekijos tenisininkas praeito amžiaus devintajame dešimtmetyje galėjo pasigirti pačiu geriausiu „forehand’u“, kuris jam iš 19-os „Didžiojo kirčio“ turnyrų padėjo laimėti 8-is.

Nepaisant kerinčio žaidimo nuo galinės linijos, I.Lendlas buvo lygiai toks pat garsus dėl nelaimėto Vimbldono čempionato. Tais laikais žolės danga buvo greitesnė ir slidesnė, o visus Vimbldono titulus nuskindavo tie tenisininkai, kurie geriausiai žaidė prie tinklo. Būtent buvo viena iš silpniausių I.Lendlo žaidimo vietų.

I.Lendlo auksiniais laikais didžiausia Vimbldono žvaigždė buvo Borisas Beckeris, kuris dabar treniruoja pirmąją pasaulio raketę Novaką Džokovičių, dominuojantį beveik kiekviename „Didžiojo kirčio“ turnyre.

1968 metų Vimbldono finale visus sužavėjęs jaunas B.Beckeris gana lengvai 6:4, 6:3, 7:5 patiesė I.Lendlą, o ši dvikova atitinkamai simbolizavo žvaigždės iškilimą ir kito tenisininko apgailėtiną nesėkmę.

„Scanpix“ nuotr./Andy Murray ir Ivanas Lendlas
„Scanpix“ nuotr./Andy Murray ir Ivanas Lendlas

Nuo šio finalo praėjo jau 30 metų, ir I.Lendlas neturėtų norėti nieko kito, kaip atvesti savo auklėtinį iki Vimbldono titulo ir užtrenkti B.Beckerio vadovaujamam N.Džokovičiui duris į vadinamą „Kalendorinį kirtį“.

I.Lendlas taip pat yra žmogus, turbūt geriausiai suprantantis, kaip sunku A.Murray buvo laimėti tuos kelis „Didžiojo kirčio“ titulus, kol jo aršiausi priešai – N.Džokovičius, Rogeris Federeris ir Rafaelis Nadalis – savo kolekciją papildė dviženkliu šios kategorijos turnyrų titulų skaičiumi.

I.Lendlas savo karjeros pradžioje taip pat dažnai krisdavo prieš tų laikų titanus Bjorną Borgą, Johną McEnroe ir Jimmy Connorsą. Legendiniam Čekijos tenisininkui „Didžiojo kirčio“ ledus pralaužti galiausiai pavyko tik įpusėjus devintajam dešimtmečiui.

56-erių metų dabartinis strategas yra tikras atkaklumo ir šaltakraujiškumo pavyzdys – tikras kontrastas karštai B.Beckerio prigimčiai, puikiai sutinkančiai su serbišku N.Džokovičiaus charakteriu. Tapatumas ne tik sujungia legendas su žaidėjais, tačiau jis taip pat yra labai svarbus, įtvirtinant gerus trenerio ir žaidėjo santykius.

„Jis yra lyderis, stipraus charakterio vyras, turintis labai daug patirties, – apie I.Lendlą kalbėjo geriausias Didžiosios Britanijos tenisininkas. – Mūsų karjeros yra labai panašios. Aš labai tikiuosi, kad šįkart komandoje Ivanas užsibus ilgiau.“

Viena yra aišku: I.Lendlas niekada

„Scanpix“ nuotr./Ivanas Lendlas prisijungė prie Andy Murray komandos
„Scanpix“ nuotr./Ivanas Lendlas prisijungė prie Andy Murray komandos

nebijojo kovoti, ir, žinoma, jis bus toks pats atkaklus treniruodamas A.Murray, koks buvo savo karjeros metu. Legendinis čekas neabejotinai darys viską, kad jo auklėtinis galėtų patiesti N.Džokovičių ir kitas ATP žvaigždes.

Akmuo

Vos pasirodžius I.Lendlui, A.Murray iškart yra purtomas griežto trenerio, kuris jam padėjo pasiekti skambiausias karjeros pergales, įskaitant 2012 metų olimpinį auksą, „US Open“ čempionatą bei jau minėtą Vimbldoną. Žygiuodamas link šių titulų, geriausias Didžiosios Britanijos tenisininkas kaskart iš kelio turėjo pašalinti N.Džokovičių.

Nors, žvelgiant iš judėjimo ir žaidimo ant grunto perspektyvos, Amelie Mauresmo A.Murray padarė svarbią įtaką, I.Lendlas yra kur kas tvirtesnė asmenybė, verčianti antrąją pasaulio raketę išlikti ramesniam net ir svarbiausių dvikovų metu.

Jei stebite A.Murray dvikovas, turėjote pastebėti, kad beveik kiekvienos dvikovos metu 29-erių metų britas nuolat perkreiptu iš pykčio veidu įsistebeilydavo į savo komandą. 2012-2014 metais, kai jam vadovavo I.Lendlas, antroji pasaulio raketė buvo kur kas ramesnis.

A.Murray savo naujam treneriui jaučia didelę pagarbą ir labiau stengiasi valdytis. Taigi, savaime suprantama, I.Lendlas britui neleidžia eikvoti emocinių jėgų, kurios lemiamose akistatose turi labai didelę įtaką.

Dvikovų metu žiūrint į I.Lendlą, atrodo, jog stebeilijiesi į akmenį. Šaltas čeko veidas A.Murray turėtų priminti, į ką iš tikrųjų reikia nukreipti akis ir mintis. Neabejotina, kad esant I.Lendlui antroji pasaulio raketė turėtų daugiau žaisti ir mažiau rėkti.

„Scanpix“ nuotr./Ivanas Lendlas prisijungė prie Andy Murray komandos
„Scanpix“ nuotr./Ivanas Lendlas prisijungė prie Andy Murray komandos

Psichologinė pusiausvyra – būtent tai, ką B.Beckeris suteikė N.Džokovičiui, apie savo trenerį kalbėjusiam taip: „Beckeris turi psichologinį gebėjimą susitvarkyti su savimi pačiose sunkiausiose situacijose. Ypač tada, kai kauniesi dėl trofėjų. Jis pats yra laimėjęs daug titulų, tad labai gerai supranta, ką man tenka patirti korte. Mes apie tai labai daug kalbėjomės. Manau, kad šis Boriso privalumas mano žaidimui padarė didžiausią įtaką.“

Negana to, I.Lendlas su A.Murray jau yra iškovojęs daug skambių pergalių, tad antroji pasaulio raketė turėtų klausyti kiekvieno savo trenerio žodžio ir stengtis dar labiau, bandant atkeršyti N.Džokovičui.

Šlifuoti yra ne daug ką

I.Lendlas jau spėjo pastebėti pakitusį A.Murray žaidimą. Suprasdamas, kad dabar auklėtiniui reikia dar labiau patobulinti antrą padavimą ir smūgį iš dešinės, legendinis čekas turėjo būti pamalonintas, kad pastaruoju metu Škotijos tenisininkas pradėjo kur kas aktyviau atakuoti.

Anot ATP analitiko Craigo O’Shannessy, Romos „Masters“ turnyre A.Murray žaidė labai arti galinės linijos, o jo smūgiai skriejo kur kas didensiu greičiu nei įprastai. Antroji pasaulio raketė taip pat dažniau lėkdavo prie tinklo ir dažniau pasitelkdavo „patrumpinimus“, kurie N.Džokovičių finale išmušdavo iš vėžių.

„Roland Garros“ čempionato finale A.Murray laimėjo pirmąjį setą, tačiau po to N.Džokovičiaus smūgiai tapo „aštresni“ ir ilgesni, privertę britą vis labiau trauktis nuo galinės linijos. Nuo to laiko tapo aišku, kad antrąjį metų „Didžiojo kirčio“ turnyrą pirmą kartą karjeroje laimės pirmoji pasaulio raketė.

Vis dėlto Paryžiuje A.Murray dar kartą įrodė, kad bendraamžį iš Serbijos gali užspausti į kampą. Vienintelė bėda, kad to geriausiam Didžiosios Britanijos tenisininkui nepavyksta padaryti pakankamai ilgam laikui.

I.Lendlas puikiai supranta, ką reiškia laimėti taškus geru padavimu ir „forehand’u“. Tikriausiai joks kitas tenisininkas po padavimo pirmu smūgiu taip dažnai nepribaigdavo varžovų, kaip legendinis čekas. I.Lendlas A.Murray turėtų padėti lengviau atakuoti ir turėtų sustiprinti psichologinę brito pusiausvyrą, taip nuo vadžių paleidžiant monstriškus smūgius.

Tarkim, antradienį, kai I.Lendlas vėl tapo A.Murray treniruočių dalimi, 29-erių metų škotas treniruotės „Queens“ klube metu “forehand’us” šaudė su neapsakoma jėga. BBC žurnalistas Piersas Newberry, stebėjęs A.Murray treniruotę, kai britas beprotiškai trankė kamuoliukus, nugirdo I.Lendlą sakant: „Labai gerai, Andy, labai gerai.“

I.Lendlas yra tas trūkstamas A.Murray pergalių recepto ingredientas, kuris antrajai pasaulio raketei gali padėti kitąmet sugrįžti į Londoną savo kolekcijoje turint ne vieną Vimbldono titulą, o du.

„Scanpix“ nuotr./Andy Murray
„Scanpix“ nuotr./Andy Murray

Žinoma, tenisas pastaruoju metu išgyvena pokyčius, o jaunosios žvaigždės Dominicas Thiemas, Alexanderis Zverevas ir Nickas Kyrgiosas net ir patiems geriausiems pasaulio tenisininkams meta vis rimtesnius iššūkius. Taip pat negalima pamiršti Johno Isnerio, Milošo Raoničiaus ir kitų tenisininkų, kurių žvėriški padavimai ant žolės kortų gali sukelti labai daug problemų.

Tačiau A.Murray ir I.Lendlo galimybės Vimbldone atrodo kur kas geriau nei 2014 metų balandį, kai šie du pasuko skirtingais keliais. Škotijos tenisininkas tuo metu vis dar bandė atsigauti po nugaros traumos, o legendinis čekas jautė turįs atlikti svarbesnes pareigas šeimoje.

Bet dabar A.Murray yra visiškai sveikas, o dar svarbiau yra tai, jog jis šiuo metu jaučia didžiausią titulų alkį karjeroje. Geriausias Didžiosios Britanijos turėtų daryti viską ir klausyti kiekvieno I.Lendlo žodžio, kuris gali padėti britams dar kartą švęsti tautiečio triumfą Londone. Beje, A.Murray komandoje yra ir Jamie Delgado, kuris savo auklėtiniui smarkiai padėjo grunto sezono metu.

A.Murray reikia atsižvelgti į tarpusavio dvikovas su N.Džokovičiumi ant žolės dangos ir tikėti savo galimybėmis triumfuoti Vimbldone. Jei kas britui ir gali padėti tai padaryti, tai, be abejo, yra I.Lendlas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius