Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 07 14

Rekordinis Vimbldono finalas – stebuklingai išsigelbėjęs N.Džokovičius apgynė čempiono titulą

Neįtikėtiną penkių setų trilerį laimėjęs stipriausias pasaulio tenisininkas Novakas Džokovičius (ATP-1) apkartino daugumos centriniame korte susirinkusių aistruolių nuotaikas, tačiau kartu su Rogeriu Federeriu (ATP-3) surengė tokį šou, kokio Vimbldonas ir visas pasaulis dar nebuvo matęs.
Novakas Džokovičius
Novakas Džokovičius / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Serbas 7:6(5), 1:6, 7:6(4), 4:6, 13:12(3) įveikė legendinį šveicarą ir iškovojo penktą Vimbldono bei jau 16-ą „Didžiojo kirčio“ trofėjų savo karjeroje.

Susitikimas truko 4 valandas ir 55 minutes, o tai – ilgiausias Vimbldono finalas per visą turnyro istoriją. 2008-ųjų metų legendinis finalas tarp R.Federerio ir R.Nadalio truko 4 valandas ir 48 minutes ir nuo šiandienos ilgiausiųjų mačų sąraše atsidūrė antroje vietoje.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Finalo rezultatas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Finalo rezultatas

Taip pat tai buvo pirmasis Vimbldono vyrų vienetų finalas nuo 2014-ųjų, kuomet prireikė penkių setų. Tąkart dėl titulo taip pat kovėsi Novakas ir Rogeris.

Žaisdamas Vimbldono finaliniuose susitikimuose prieš kitą mėnesį 38-ą gimtadienį švęsiantį R.Federerį serbas ir toliau išlieka nenugalimas – tai buvo jau trečiasis mūšis dėl trofėjaus, kurį laimėjo Nolė.

Beje, tai buvo pirmasis kartas Vimbldono vienetų varžybose, kuomet tenisininkai penktajame sete rezultatui esant 12:12 žaidė pratęsimą. Ši taisyklė buvo įvesta būtent nuo šių metų turnyro – žaidėjai skundėsi, jog ilgiau trunkantys penkių setų trileriai labai išvargina.

„Jau esu tai minėjęs, tačiau vaikystėje svajojau dalyvauti ir laimėti Vimbldoną. Savo kambaryje iš įvairiausių dalykėlių netgi pasidarydavau trofėjus ir įsivaizduodavau, kad vieną dieną stovėsiu būtent čia. Šis momentas dar ypatingesnis, kadangi trofėjumi galiu pasimėgauti su sūnumi, kuris yra čia, su visa savo komanda ir tėvais. Didžiausi linkėjimai žmonai ir dukrelei, kurie yra čia, Londone, tik negalėjo atvykti“, – teigė serbas.

Iškovojęs penktą Vimbldono titulą visų laikų sąrašė tenisininkas pasivijo legendinį Bjorną Borgą. Rekordas (8 titulai) priklauso Rogeriui Federeriui.

Pirmajame sete abu tenisininkai užtikrintai laimėdavo savo padavimų serijas, o vienintelį break point'ą ketvirtajame geime turėjo trečioji pasaulio raketė.

Visgi break'o taip ir neišvydome, o seto nugalėtojas sprendėsi pratęsime. Jį geriau pradėjo Nolė, tačiau agresyviu žaidimu šveicaras laimėjo keturis taškus paeiliui ir išsiveržė į priekį 5:3.

Tačiau tas pats agresyvus žaidimas galiausiai ir pakišo koją – keletas neišprovokuotų klaidų, keturi N.Džokovičiaus laimėti kamuoliukai iš eilės ir triumfas pirmajame sete – 7:6(5).

R.Federerio išsiveržimo į priekį ilgai laukti nereikėjo – jau pačiame pirmame antrojo seto geime jis laimėjo varžovo padavimus, o seto eigoje tai padarė dar du kartus. Antrą setą maestro laimėjo net 6:1.

Trečiasis setas ir vėl buvo labai panašus į pirmąjį – nei vienas iš dviejų teniso titanų nesugebėjo pagąsdinti oponentui paduodant iki dešimtojo geimo. Jame break point'ą, o tuo pačiu ir set point'ą susikūrė šveicaras, tačiau Nolė atsakė greitu padavimu.

Aistruolių laukė dar vienas pratęsimas – jame iš karto į priekį išsiveržė stipriausias pasaulio tenisininkas, persvaros iš savo rankų nepaleidęs ir triumfavęs 7:6(4).

Kuomet jau atrodė, kad Nolė gali galutinai „perlaužti“ šį finalą ir apginti Vimbldono trofėjų, į dar vieną šturmą pakilo 37-erių šveicaras. Jis dar du kartus laimėjo serbo padavimus ir nors serbas persvarą aptirpdė, setą 6:4 laimėjo garsiau aistruolių palaikomas R.Federeris, taip išplėšdamas lemiamą penktąjį setą.

Penktajame sete tenisininkus pradėjo slėgti įtampa – atsirado vis daugiau galimybių laimėti varžovų padavimus. Pirmasis į priekį išsiveržė serbas, atitrūkęs 4:2. Tačiau jau kitame geime R.Federeris sužaidė kantriau, išlaukė oponento klaidos ir panaikino break'o deficitą.

  ​

Visai netrukus rezultatas tapo lygus (4:4). Atrodė, jog lemiamu viso nepakartojamo Vimbldono finalo geimu tapo 15-asis penktojo seto geimas, kuriame Nolė iššvaistė pranašumą 30:0, o R.Federeris dūrė stiprų smūgį iš dešinės.

Visgi šveicaras taip norėjo laimėti, jog kitame geime šiek tiek perskubėjo – jis pirmavo 40:15, tačiau tuomet padarė neišprovokuotą klaidą ir nelaiku pribėgo prie tinklo – serbas užtikrintai apvedė oponentą. Kitus du taškus sužaidęs užtikrintai N.Džokovičius išlygino rezultatą (8:8).

Nuo tos akimirkos tenisininkai vėl grįžo į užtikrintą padavimų režimą. Dar kartą tikrą pragarą išgyventi serbui reikėjo 23-ajame penktojo seto geime, kuriame pavyko išsaugoti du break point'us. Publika akivaizdžiai palaikė šveicarą, o stipriausiam planetos žaidėjui po laimėtų taškų beliko tyliai šypsotis.

Tenisininkams pasiekus rezultatą 12:12, jų laukė paprastas pratęsimas (tiebreak'as) iki septynių taškų. Jame ir vėl dominavo N.Džokovičius, laimėjęs ir trečią pratęsimą bei šventęs neeilinę pergalę.

R.Federeris šiame turnyre pasiekė net keletą įspūdingų pasiekimų: tapo trečiuoju vyriausiu Vimbldono finalo dalyviu, pirmasis viename „Didžiojo kirčio“ turnyre pasiekė 100-ą pergalių ir pirmasis „Didžiojo kirčio“ turnyruose laimėjo 350 susitikimų.

Visgi savo paties rekordo – iškovoti 9-ojo Vimbldono titulo, šveicarui pagerinti taip ir nepavyko.

Tarpusavio susitikimuose tai buvo jau penktoji Serbijos superžvaigždės pergalė iš eilės. Dabar jis pirmauja 26:22. Rogeris Federeris vieną iš aršiausių savo priešų paskutinį kartą įveikė 2015 metais.

„Tikiuosi, kad savo pasirodymu kitiems žmonėms suteikiau galimybę pamatyti, jog 37-eri dar nėra viskas, – publiką prajuokino šveicaras. – Nors po apmaudžiai pralaimėto finalo prireiks laiko atsigauti, aš jaučiuosi puikiai. Atidaviau viską, ką turėjau. Vaikai greičiausiai nebus patenkinti lėkšte (apdovanojimu). Jie labiau norėtų pačiupinėti auksinę taurę, tačiau labai smagu juos matyti čia“, – pokštauti nenustojo Federeris.

Jeigu šveicaras būtų triumfavęs Vimbldone, ATP reitinge jis aplenktų ispaną Rafaelį Nadalį (ATP-2).

Turnyro čempionu tapęs N.Džokovičius susižers įspūdingą 2,35 mln. svaro sterlingų (~2,61 mln. eurų) piniginį prizą bei apgins 2000 ATP reitingo taškų.

R.Federeris savo banko sąskaitą papildys 1,175 mln. svaro sterlingų (~1,3 mln. eurų).

Visą Vimbldono prizinį fondą sudarė 38 milijonai svaro sterlingų (42,3 mln. eurų).

VIDEO: Novakas Džokovičius – Rogeris Federeris. Dvikovos akimirkos

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius