Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 12 12

Ričardas Berankis – apie skaudų smūgį metų pabaigoje ir laukiantį nelengvą kelią atgal

Prieš kelias savaites pajėgiausias Lietuvos tenisininkas Ričardas Berankis nutraukė širmą, slėpusią anksčiau pasibaigusio sezono priežastį. Kaip ir buvo galima tikėtis, 26-erių lietuvis į savo gerbėjus kreipėsi ne su pačiomis geriausiomis naujienomis. 92-ajai pasaulio raketei neseniai buvo atlikta dešinio klubo operacija, po kurios atsigauti prireiks keturių penkių mėnesių. Tačiau R.Berankio proto blogos mintys nepersmelkė. „Jei jau patiri traumą, geriausia ją patirti sezono pabaigoje“, – tvirtina tenisininkas.
Ričardas Berankis
Ričardas Berankis / „Scanpix“ nuotr.

2016 metų sezonas R.Berankiui buvo įvairus. Per pirmą jo dalį, ypač po sėkmingų pasirodymų Azijoje vykusiuose „Challenger“ serijos turnyruose, Ričardui pavyko įgyvendinti vieną didžiausių metų tikslų – tapti pirmuoju Lietuvos tenisininku, užsitikrinusiu vietą olimpinėse žaidynėse. Negana to, gegužės mėnesį 92-oji pasaulio raketė pasiekė ir simbolinę ribą – pateko tarp 50-ies geriausių pasaulio žaidėjų.

Tačiau nuo to laiko R.Berankis įspūdingais rezultatais girtis negalėjo. Per vasarą lietuvis pajėgė iškovoti vos dvi pergales. Tiesa, reikia prisiminti, kad mūsiškiui karštuoju metų laiku teko tvarkytis ir su sveikatos problemomis, pavyzdžiui, prieš pat olimpines žaidynes užpuolusia astma.

Atsigavimo ženklus R.Berankis pradėjo rodyti Bazelio ATP 500 serijos turnyre, kur (įveikęs kvalifikaciją) pirmame etape nugalėjo tuo metu ketvirtąją pasaulio raketę Milošą Raoničių ir buvo arti pergalės prieš Federico Delbonisą, kuris prieš kelias savaites Argentinos rinktinei padėjo pirmą kartą istorijoje tapti stipriausia nacionaline komanda pasaulyje.

VIDEO: Gražus Ričardo Berankio taškas prieš Milošą Raoničių

Bet tada geriausią Lietuvos tenisininką vėl sustabdė sveikatos problemos. Šįkart jų būta kur kas rimtesnių – dėl įskilusios dešinio klubo kremzlės R.Berankiui prireikė operacijos. Lietuvio reabilitacija truks maždaug keturis mėnesius.

Pats R.Berankis deuce.lt teigė, jog į aikštę sugrįžti planuoja tik gegužės mėnesį. Tai reiškia, kad Lietuvos tenisininkas iš visų 630 šiuo metu turimų taškų bus praradęs 410!

„Scanpix“ nuotr./Ričardas Berankis
„Scanpix“ nuotr./Ričardas Berankis

„Taip, taškai jau bus sudegę. Kol kas sunku pasakyti, ar pavyks juos susigrąžinti. Žiūrėsiu, kokia bus mano forma, koks pasiruošimas, ir išvis ar koja bus sugijus, ar ne. Iki sugrįžimo dar labai daug laiko. Juk nuo operacijos praėjo tik kelios savaitės“, – sakė R.Berankis.

Pasak 92-osios pasaulio raketės, tai, kad su klubu kažkas negerai, jis jautė jau liepos mėnesį, tačiau to pernelyg neėmė į galvą, juolab kad skausmas pasireikšdavo tik poilsio metu.

„Klubo skausmą jaučiau jau vasarą, jis pasireiškė maždaug birželio ir liepos mėnesių sandūroje, – atskleidė R.Berankis. – Bet skausmas pasirodydavo tik poilsio metu – kai gulėjau, ilsėjausi, sėdėjau. Sakykim, prie stalo pasėdėjus 20 minučių jau jaučiau, kad maudžia koją. Konsultavausi su fizioterapeutais, bet niekas negalėjo pamatyti, kad yra atlūžęs kremzlės gabaliukas. Sugrįžęs į Lietuvą pasidariau magnetinį rezonansą ir išgirdau, kad reikės operacijos.“

R.Berankio reabilitacijos procesas prasidėjo visai neseniai. Anot tenisininko, „daugiausia dėmesio šiuo metu tenka skirti poilsiui“, tačiau lietuvis nenumoja ranka į darbą su viršutine kūno dalimi. Netrukus 92-oji planetos raketė pradės baseino terapijas, o po kelių savaičių reabilitaciją tęs Vokietijos sveikatos centre.

Kadangi į aikštę sugrįš praradęs beveik du trečdalius visų savo ATP reitingo taškų, būtų nenuostabu, jog 92-ą vietą pasaulyje užimantis tenisininkas visą dėmesį skirtų asmeninei karjerai ir nuspręstų nepadėti Lietuvos rinktinei II Daviso taurės grupėje. Tačiau Ričardas dėl to dar nėra apsisprendęs: „Atvirai kalbant, apie tai dar negalvojau. Vėlgi, iki mano sugrįžimo dar labai daug laiko.“

Alfredo Pliadžio nuotr./Ričardas Berankis
Alfredo Pliadžio nuotr./Ričardas Berankis

Iš vienos pusės, R.Berankis operaciją patyrė gana dėkingu laiku – pasibaigus ATP serijos turnyrų sezonui. Tačiau žvelgiant iš kito kampo, ant operacinio stalo lietuvis atsigulė tuo metu, kai buvo įsibėgėjusi partnerystė su nauju treneriu, o pats tenisininkas demonstravo atsigavimo po nesėkmingos antros sezono dalies ženklus.

„Tiesą sakant, tai vienas dėkingiausių metų laikų, kai gali traumuotis, nes ATP turnyrų sezonas baigėsi, dabar vyksta pasiruošimas ateinantiems metams, – tvirtino Ričardas. – Tai – ne sezono vidurys. Dabar toks laikas, kai visi treniruojasi, išsilaižo žaizdas, ką darau ir aš. Išsioperavau, praleisiu kelis mėnesius be teniso, bet gegužę jau tikiuosi pradėti žaisti turnyruose.“

„Kalbant apie naują trenerį, su juo dirbti pradėjau rugsėjo mėnesį. Mūsų partnerystė, rodos, veikia gerai. Galbūt su juo pradėsiu ir kitą sezoną.“

„Žinoma, metai nebuvo patys geriausi“

„Per vieną ar du mėnesius pajausti kažkokius pokyčius beveik neįmanoma, juolab kad viskas vyko turnyrų metu. Nei jis turėjo progų kažką keisti, nei aš kažką naujo bandyti.“

Vertindamas 2016 metų sezoną, R.Berankis sutiko, kad abi jo dalys skyrėsi kaip diena ir naktis.

„Pirmi penki mėnesiai buvo skirti patekimui į olimpines žaidynes. Džiugu, jog pavyko tai padaryti. Bet po to rezultatų atžvilgiu nieko gero nebuvo. Prie prastų pasirodymų prisidėjo ir sveikatos problemos – astma, metų gale prireikė ir klubo operacijos… Bet stengiuosi į viską žiūrėti pozityviai. Metai baigėsi, viskas praeityje. Dabar telieka atversti naują lapą. Tačiau, žinoma, metai nebuvo patys geriausi.“

Toli į ateitį pažvelgti nesutinkantis Lietuvos tenisininkas nesileido ir į banalias kalbas apie kito sezono tikslus. „Sugrįžti į aikštę! Ir tai jau bus gerai“, – tokia gaida pokalbį baigė Ričardas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius