Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 07 03

Teniso klasika: nekintančios Vimbldono turnyro tradicijos

130-ąjį kartą vykstantis Vimbldono turnyras laikomas vienu seniausių sporto renginių pasaulyje. Šis teniso turnyras vis dar vyksta žole dengtuose kortuose, tame pačiame Londono teniso klube „All-England Club“, kuriame buvo surengtas pirmą kartą 1877 metais. Čempionatas jau beveik įpusėjo, tačiau ar įsivaizduojate, kiek kamuoliukų yra panaudojama turnyro metu? Ar žinote, koks vaisius puikuojasi ant trofėjaus viršaus?
Andy Murray ir Novakas Džokovičius
Andy Murray ir Novakas Džokovičius / „Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 „Vimbldonas“

Žole dengti kortai

„Scanpix“ nuotr./Novako Džokovičiaus 30-a pergalė iš eilės „Didžiojo kirčio“ turnyre
„Scanpix“ nuotr./Novako Džokovičiaus 30-a pergalė iš eilės „Didžiojo kirčio“ turnyre

8 milimetrai. Toks žolės aukštis yra palaikomas Vimbldono turnyro kortuose. Speciali veja šiam renginiui yra auginama visus metus ir tai yra vienintelis teniso turnyras, kuris vyksta ant šios visus metus puoselėjamos žolės dangos.

Aprangos kodas

„Scanpix“ nuotr./Marcuso Williso pasaka Vimbldone baigėsi kova su Rogeriu Federeriu
„Scanpix“ nuotr./Marcuso Williso pasaka Vimbldone baigėsi kova su Rogeriu Federeriu

Vimbldono taisyklės nurodo, jog sportininkai privalo dėvėti vien tik baltus rūbus. Arbitrai turi teisę reikalauti žaidėjų persirengti, jei jų apranga neatitinka turnyro taisyklėse nurodyto aprangos kodo. Nesutikdamas su šiuo reikalavimu A.Agassi trejus metus nedalyvavo Vimbldono varžybose, o 2013-aisiais R.Federerio buvo paprašyta persiauti sportinius batelius, kurių padai buvo oranžinės spalvos.

Ananasas trofėjaus viršūnėje

„Scanpix“ nuotr./Novakas Džokovičius
„Scanpix“ nuotr./Novakas Džokovičius

Vyrų dvikovų nugalėtojams yra įteikiamas 18 colių aukščio trofėjus, kurio viršūnėje yra pavaizduotas ananasas. Tokia turnyro nugalėtojo taurės ypatybė yra siejama su britų laivybos tradicijomis: jūreiviai grįždami iš tolimų kelionių pasmeigdavo ananasą ant laivo burių stiebo. XVII amžiuje ananasas buvo prabangos prekė, kuri demonstravo socialinį išskirtinumą, todėl nenuostabu, kad prestižiškiausio teniso turnyro prizo viršūnėje yra pavaizduotas būtent ananasas.

Teniso kamuoliukai

AFP/„Scanpix“ nuotr./Vimbldono akimirkos
AFP/„Scanpix“ nuotr./Vimbldono akimirkos

Viso turnyro metu yra panaudojami 54 250 teniso kamuoliukai. Siekiant išlaikyti nepriekaištingą kamuoliuko formą, jis yra keičiamas praėjus 7-9 setams, o nenaudojami kamuoliukai yra laikomi šaldikliuose. Anksčiau Vimbldono mačuose buvo naudojamas baltas kamuoliukas, tačiau jis buvo sunkiai matomas stebint varžybas per televizorių. 1986 metais balti teniso kamuoliukai buvo pakeisti geltonos spalvos kamuoliukais.

Braškės ir grietinėlė

„Fotolia“ nuotr./Braškės
„Fotolia“ nuotr./Braškės

Braškių ir grietinėlės desertas yra neatsiejamas Vimbldono desertas nuo XIX amžiaus. Tenisas ir braškės Anglijoje žymi vasaros pradžią, todėl būtent šis delikatesas yra toks populiarus Vimbldono turnyro metu. Kiekvienais metais turnyro žiūrovai suvartoja daugiau nei 28 000 kilogramus braškių ir 7 000 litrų grietinėlės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius