Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Teniso legenda Vilniuje – apie šokius su V.Gerulaičiu ir netikėtą faktą: „Tikrai?“

Teniso legenda ir kovos už lygybę sporte simbolis Billie Jean King vieši Lietuvoje. Pernai 80-metį šventusi JAV sporto ikona lankosi Vilniuje, SEB arenoje, kurioje vyksta moterų rinktinių teniso kovos, pavadintos jos vardu.

Šeimininkės lietuvės čia kol kas skina pergales. Vedamos Justinos Mikulskytės (WTA-223) mūsiškės pirmadienį 2:1 pranoko Maroką, vakar tokiu pačiu rezultatu įveikė Izraelį, o šiandien 2:0 susitvarkė ir su Bosnijos bei Hercegovinos tenisininkėmis, laimėdamos B grupėje.

Lietuvės dabar susitiks su stipriausiomis A bei C grupių rinktinėmis ir lemiamose kovose galiausiai išsiaiškins, kam atiteks du kelialapiai aukštyn – į pirmąjį Billie Jean King taurės divizioną.

Sauliaus Čirbos nuotr./Justina Mikulskytė
Sauliaus Čirbos nuotr./Justina Mikulskytė

„Visada labai norėjau apsilankyti Lietuvoje. Niekada čia nebuvau. Turėjau pažiūrėti į žemėlapį prieš kelionę, užtrukome 16 valandų, bet jau dabar galiu pasakyti, kad buvo tikrai verta“, – su šypsena ir didžiule energija pagyras bėrė B.J.King.

„Išėjau į lauką, nuostabus oras, vaizdai. Daug žiedų, upė, daug nuotraukų. Tiesiog žavinga. Sutikau ir labai daug žmonių, šeimų. Lyg kamštyje. Buvo matyti, kad turbūt senokai čia nebuvo taip šilta“, – tęsė amerikietė, papasakojusi ir apie pirmąją savo pažintį su Lietuva.

„Pažinojau Vitą Gerulaitį nuo jaunų dienų. Su juo būdavo taip linksma! Jis labai didžiavosi, kad buvo kilęs iš Lietuvos. Sakydavo tai su didžiule pagarba. Žaidėme drauge viename klube Niujorke trejus metus. Eidavau su juo ir linksmintis į „Studio 54“ Niujorke. Šokdavome, žaisdavome tenisą jo namų korte Long Ailande. Praleisdavau tikrai daug laiko su juo, su jo šeima. Jie – tokie nuostabūs žmonės. Tai buvo viena iš priežasčių, kodėl norėjau aplankyti jūsų šalį“, – atviravo JAV teniso legenda, negalėjusi patikėti, kad V.Gerulaitis taip niekada ir neaplankė Lietuvos.

Vida Press nuotr./Billie Jean King ir Vitas Gerulaitis, 1978 m.
Vida Press nuotr./Billie Jean King ir Vitas Gerulaitis, 1978 m.

„Jis niekada čia nebuvo?! – emocingai perklausė B.J.King. – Wow. Turime jį sugrąžinti! Tikrai?? Negaliu patikėti. Ak, Vitai, kodėl tu niekada čia neatvykai (į dangų žvilgtelėjo JAV teniso legenda – past.)?“

„Mes buvome labai gerai draugai. Liūdna, kad jo gyvenimas baigėsi taip tragiškai (V.Gerulaitis žuvo 1994 m., kai užmigęs draugo namuose apsinuodijo iš sugedusio baseino šildytuvo tekėti pradėjusiu anglies monoksidu, – past.). Labai liūdna. Jo laidotuvėse buvo siaubingai sunku. Jis buvo ką tik pasveikęs. Turėjo problemų su narkotikais. Jis to neslėpė. Bandėme jam padėti, bet tik jis galėjo tai padaryti. Ir jam pavyko! Pasirašė kontraktą su CBS televizija, buvo labai laimingas. Siaubinga, kad viskas taip baigėsi, kai jis vėl buvo laimingas ir kilo aukštyn“, – prisiminimais apie vieną spalvingiausių pasaulio sporto asmenybių dalinosi B.J.King.

SEB arena nuotr./Vitas Gerulaitis
SEB arena nuotr./Vitas Gerulaitis

Pati B.J.King per karjerą yra laimėjusi net 39 „Didžiojo kirčio“ turnyrus. Su JAV rinktine ji 7 sykius tapo Federacijos taurės (taip anksčiau vadinosi Billie Jean King taurės varžybos) čempione kaip žaidėja.

Vėliau dar 4 kartus ji triumfavo ir kaip JAV rinktinės kapitonė, kol galiausiai – 2020-aisiais – šis turnyras buvo pervadintas jos garbei.

„Trečią kartą rengiame Billie Jean King taurės varžybas Lietuvoje. Esame labai laimingi dėl jūsų dėmesio. Tai – labai svarbu ne tik mums, bet ir visoms tenisininkėms, kurios čia dalyvauja, atstovauja savo šalims“, – dėkojo spaudos konferencijoje drauge dalyvavęs Lietuvos teniso sąjungos (LTS) prezidentas Ramūnas Grušas.

Skirmantas Lisauskas/ BNS nuotr./Billie Jean King ir Ramūnas Grušas
Skirmantas Lisauskas/ BNS nuotr./Billie Jean King ir Ramūnas Grušas

„Tai aš noriu jums padėkoti. Girdėjau, kad turite puikias sąlygas tenisui, bet viena yra girdėti, kita – pamatyti. Tiesiog puiku“, – žvalgėsi B.J.King.

„Ir viskas prasidėjo vos nuo 4 uždarų kortų?“ – perklausė amerikietė.

Skirmantas Lisauskas/ BNS nuotr./Billie Jean King
Skirmantas Lisauskas/ BNS nuotr./Billie Jean King

„Taip, prieš 15 metų turėjome tik 4 uždarus kortus Šiauliuose. Dabar visoje Lietuvoje – daugiau nei 60. Čia, SEB arenoje, turime didžiausią uždarą teniso centrą Lietuvoje ir, manau, visoje Europoje su 28-iais uždarai kortais“, – atsakė R.Grušas.

„Tai – fantastika. Pamenu, kad vaikystėje džiaugiausi bet kokiu teniso kortu. Tenisas yra sveikiausias sportas pasaulyje. Visi, kurie pabando tenisą, žaidžia jį visą gyvenimą. Man tenisas padeda ir fiziškai, ir emociškai. Sakyčiau, kad emociškai netgi labiau. Atmušti teniso kamuoliuką yra kažkas magiško“, – teigė B.J.King, profesionalės karjerą baigusi 1983 metais.

Jai iki šių dienų priklauso prestižinio Vimbldono rekordas. Čempione ji čia tapo net 20 sykių (6 kartus vienetų, 10 – dvejetų ir dar 4 – mišrių porų varžybose).

VIDEO: Billie Jean King | Back where she belongs | Wimbledon 2023

Iš viso Vilniuje varžosi 11 valstybių tenisininkės. Antros grupės Europos-Afrikos zonos turnyre jos yra suskirstytos į tris pogrupius.

Suprasti akimirksniu

  • A grupė: Kroatija, Estija, Šiaurė Makedonija
  • B grupė: Lietuva, Marokas, Izraelis, Bosnija ir Hercegovina
  • C grupė: Egiptas, Sakartvelas, Kosovas ir Malta

Garsi kovotoja už lygybę Vilniuje sulaukė ir sunkesnių klausimų. Vienas tokių – kokia jos nuomonė apie WTA sprendimą moterų teniso sezono finalus nuo 2023-iųjų bent trejus metus iš eilės renti Saudo Arabijoje, kurioje dar ir šiandien pažeidžiamos moterų teisės.

Skirmantas Lisauskas/ BNS nuotr./Billie Jean King
Skirmantas Lisauskas/ BNS nuotr./Billie Jean King

„Sunku atsakyti. Aš atsitraukiau nuo WTA, kurią įkūriau, bet sprendimus dabar priima ji. Vadovybė ir žaidėjos nusprendė ten vykti. Tikiuosi, kad tai bus katalizatorius pokyčiams. Niekada nežinai, bet pokyčiai kažkada prasideda. Tikiuosi, kad juos pradės tenisas. Tikiuosi, kad jie įsipareigos keistis ne tik dėl moterų, bet ir dėl LGBTQ bendruomenės teisių“, – dėstė legendinė tenisininkė.

JAV sporto ikona B.J.King rytoj dalyvaus ir dalyvaus atviroje diskusijoje – Vilniaus universiteto 445-ojo gimtadienio proga – kurioje bus kalbama apie lygybę sporte ir globalinę to svarbą visam moterų sportui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius