Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 11 23

Tik faktai: ar Andy Murray nusipelnė pirmos pasaulio raketės titulo?

Praėjusią savaitę pirmoji pasaulio raketė Andy Murray Didžiajai Britanijai padovanojo dar vieną įsimintiną šventę. Negana to, jog pirmą kartą triumfavo „ATP World Tour Finals“ turnyre, 29-erių Škotijos tenisininkas mažiausiai iki kito sezono užsitikrino pirmosios pasaulio raketės titulą. Suprantama, kad dėl įspūdingų pastarųjų mėnesių rezultatų A.Murray tėviškėje yra liaupsinamas it koks karo didvyris, tačiau pro akis praleidžiami keli faktai, kaip A.Murray tapo geriausiu pasaulio tenisininku. Britas nusipelnė pačių gražiausių žodžių, tačiau jo žygis į teniso olimpą savaime reikalauja ir kiek kritiškesnio žvilgsnio.
Andy Murray
Andy Murray / „Scanpix“ nuotr.

A.Murray oficialiai pirmąja pasaulio rakete tapo lapkričio 8 dieną. Per savo karjerą antroje reitingo vietoje 29-erių britas iš viso išbuvo 76-ias savaites.

VIDEO: Andy Murray – nauja pirmoji pasaulio raketė

Per pastaruosius keturis mėnesius A.Murray demonstravo išties įspūdingą tenisą – iš eilės iškovotos 24-ios pergalės ir penki trofėjai. Apskritai nuo birželio mėnesio pradžios britas patyrė vos tris pralaimėjimus.

Atrodytų, kad rezultatai viską pasako patys už save ir A.Murray pelnytai yra pirmoji pasaulio raketė. Bet ar tikrai viskas taip elementaru? Ar geriausiu visų laikų britų sportininku tituluojamas tenisininkas buvo vertas tapti geriausiu pasaulyje? Galbūt reikėtų į viską pažvelgti iš šiek tiek kritiškesnio kampo?

Kelyje – vien tik pasipriešinti nepajėgūs tenisininkai

Birželio pirma diena, „Roland Garros“ čempionato finalas. Andy Murray turėjo galimybę tapti aštuntu tenisininku istorijoje, laimėjusiu tris skirtingus „Didžiojo kirčio“ turnyrus, tačiau finale Paryžiuje britą sustabdė pagrindinis jo varžovas Novakas Džokovičius. Britų žiniasklaida nebijo teigti, kad tai buvo savotiškas atskaitos taškas, kai pralaimėjimais N.Džokovičiui neapsikentusi tuometinė antroji pasaulio raketė užsibrėžė tikslą užtildyti skeptikus ir parodyti, kad jis vertas tapti geriausiu pasaulio tenisininku.

„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Andy Murray
„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Andy Murray

Taip, tai tikrai buvo savotiškas atskaitos taškas. Nuo birželio pirmos dienos A.Murray trofėjų kolekcija pradėjo augti įspūdingu greičiu: laimėtas „Aegon Championships“ turnyras, Vimbldonas, Rio olimpinės žaidynės, ATP 500 serijos turnyrai Pekine ir Vienoje, „Masters“ turnyrai Šanchajuje ir Paryžiuje, o nuostabi antra sezono dalis vainikuota „ATP World Tour Finals“ turnyro nugalėtojo titulu. Taip pat paminėjimo vertas finalas „Western & Southern Open“ varžybose Sinsinatyje.

Britai kaip pašėlę pradėjo liaupsinti savo didvyrį, pro akis praleisdami faktą, kaip tie titulai buvo iškovoti. Visų pirma, A.Murray kovėsi su tokiais tenisininkais, kurie jam nepajėgūs pasipriešinti. Juk ne paslaptis, kad „Didžiojo ketverto“ (A.Murray, N.Džokovičius, R.Federeris ir R.Nadalis) nariai už kitus tenisininkus yra visa galva pranašesni.

Taigi, nuo minėtos birželio pirmos dienos iki lapkričio 5-osios (daugiau nei penki mėnesiai (!)) A.Murray nė menkiausio karto nebuvo sutikęs pirmo ATP penketuko tenisininko. Su tarp dešimties geriausių pasaulio tenisininkų patenkančiu žaidėju kautasi vos šešis kartus.

Dar geriau atrodo laikotarpis nuo rugsėjo 7 dienos iki lapkričio 5 dienos. Per šią atkarpą sužaista 20 akistatų, laimėti trys ATP serijos turnyrai, tačiau po brito ranka nepakliuvo nė vienas dešimtuko tenisininkas!

VIDEO: „ATP World Tour Finals“ turnyras per 3 minutes

Tiesa, „ATP World Tour Finals“ turnyre A.Murray parodė, kad nėra drėbtas iš prasto molio, kai nugalėjo tuo metu antrą, trečią, ketvirtą ir penktą pasaulio raketes.

Dėkingas laikas

A.Murray taip ilgai trynėsi R.Nadalio, N.Džokovičiaus ir R.Federerio užnugaryje, kad, rodos, net pačiam visagaliam likimui pagailo brito ir jis suderino viską taip, kad tenisininkui teliktų ramiausiai nupėdinti iki geriausio pasaulio tenisininko titulo.

Visų pirma, A.Murray iš kelio buvo patraukti vieni pagrindinių jo priešininkų – R.Federeris ir R.Nadalis. 35-erių metų šveicaras sezoną dėl metų pradžioje patirtos kelio operacijos nusprendė baigti dar liepą, o Rafa dėl panašios priežasties (kelio traumos) – spalį.

Atsikračius R.Federerio ir R.Nadalio, teliko pasirūpinti N.Džokovičiumi. Tačiau dėl to A.Murray vėlgi nereikėjo vargti, nes po „Roland Garros“ čempionato serbo forma smarkiai sumenko.

Birželį Paryžiuje iškovojęs vadinamąjį „Karjeros kirtį“ N.Džokovičius pripažino, kad po šio neeilinio pasiekimo jis prarado motyvaciją toliau dominuoti ATP ture.

Nuo birželio mėnesio iki „ATP World Tour Finals“ turnyro N.Džokovičius pasiekė tik du finalus, iš kurių laimėjo vieną. Nebūdingos klaidos, pranykęs sportinis pyktis ir visas dėmesys asmeniniems reikalams bei verslui – toks pasidarė tuo metu geriausias pasaulio tenisininkas.

„Jis jautė, lyg nebeturi sau lygių, – teigė N.Džokovičiaus treneris B.Beckeris. – Geriausios jo dvikovos buvo su Rogeriu Federeriu ir Rafaeliu Nadaliu, o Andy Murray visuomet buvo tas ketvirtasis vyrukas. Praradęs pagrindinius savo varžovus jis neteko ir motyvacijos.“

VIDEO: „ATP World Tour Finals“ turnyro finalas: Andy Murray – Novakas Džokovičius

Reziumė būtų toks, kad ne tiek A.Murray yra vertas pirmos pasaulio raketės titulo, kiek jo nevertas yra N.Džokovičius. Už borto iškritus R.Nadaliui ir R.Federeriui, be A.Murray daugiau neliko kam užimti ATP reitingo karaliaus sosto, dėl kurio lieti prakaitą nustojo ir pats N.Džokovičius.

VIDEO: Gražiausių „ATP World Tour Finals“ smūgių rinkinys

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius