-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 08 24

„US Open“: 4 geriausios vyrų turnyro dvikovos istorijoje

„US Open“ turnyras „Flushing Meadows“ parke vyko pastaruosius 38-erius metus, o jame esantys kortai regėjo ne vieną įspūdingą teniso mačą. Kviečiame prisiminti keturias įspūdingiausias vyrų teniso turnyro dvikovas, kurios buvo žaidžiamos šiuose Niujorko kortuose.
Novakas Džokovičius
Novakas Džokovičius / AFP/„Scanpix“ nuotr.

1980 m. pusfinalis: Jimmy Connorsas prieš Johną McEnroe

Šių dviejų tenisininkų akistata buvo viena atkakliausių per visą teniso istoriją. 1977-1991 metų laikotarpyje šie žaidėjai tarpusavyje susitiko net 34 kartus, tačiau šis 1980-ųjų mačas, ko gero, buvo pats įdomiausias.

J.McEnroe buvo itin emocingas aikštėje, todėl jis visuomet buvo vertas dėmesio. Tuo metu amerikietis buvo nuostabios sportinės formos, tačiau J.Connorsas net neketino pasiduoti savo amžinam varžovui. Žiūrovai jau prieš mačą nujautė, kad jų laukia kažkas įspūdingo.

1980 metų „US Open“ pusfinalio dvikova tarp šių aukščiausio kalibro tenisininkų nebuvo išimtis. Tuo metu amerikiečių žurnalas „Sports Illustrated“ apie šį mačą rašė, kad jis buvo itin atkaklus:

„Lemiamame sete J.McEnroe kelis kartus palaužė savo varžovą, tačiau per daug mosavo savo rakete. Ji išsprūdo tenisininkui iš rankų ir praskrido šalia J.Connorso veido. Rimtesnių sužalojimų žaidėjas išvengė, o J.McEnroe vėliau turėjo sumokėti 250 dolerių baudą.“

Tai nebuvo vienintelis šį mačą nuspalvinęs įvykis, nes dvikovos kontrolė bei persvara svyravo tai į vieną, tai į kitą pusę. J.McEnroe tradiciškai užsipuolė mačo teisėją, kuris jį pavadino „ponu McEnroe“, tačiau amerikietis šovė atgal ir arbitrą pavadino „ponu neišmanėliu“.

Kalbant apie patį teniso mačą, tai buvo visiškas teniso trileris. J.McEnroe pirmavo rezultatu 6:4, 5:4, tačiau tuomet J.Connorsas laimėjo 11 geimų iš eilės ir išsiveržė į priekį setais 2:1.

Vis tik J.McEnroe susiėmė, išlygino rezultatą bei laimėjo penktojo seto pratęsimą. Mačas baigėsi pastarojo pergale rezultatu 6:4, 5:7, 0:6, 6:3, 7:6 (7:3).

1980 m. finalas: Johnas McEnroe prieš Bjorną Borgą

Retai vieni geriausių mačų istorijoje įvyksta tame pačiame turnyre ir jame dalyvauja tas pats žaidėjas, tačiau 1980-ųjų „US Open“ buvo išskirtinis.

J.McEnroe ir J.Connorsas buvo labai panašūs, todėl jų dvikovos buvo dviejų tokio pačio stiliaus žaidėjų. Visai priešingai tarpusavio mačuose atrodė J.McEnroe ir B.Borgas. Tai buvo kontrastų dvikova. Švedijos tenisininkas buvo tylus ir ramus, o amerikietis visuomet garsiai reikšdavo savo emocijas ir buvo karštakošis. Tai buvo ne teniso mačas, o tikrų tikriausias spektaklis.

Amerikietis laimėjo pirmus du setus, tačiau šį kartą įspūdingą sugrįžimą pademonstravo B.Borgas. Jis sugebėjo išlyginti rezultatą setais 2:2, tačiau lemiamą setą vis tik laimėjo amerikietis.

„Kad ir kiek dar mačų sužais B.Borgas ir J.McEnroe, tačiau jų vardus visuomet prisiminsime iš šio legendinės 1980-ųjų vasaros, – tuomet rašė „Sports Illustrated“. – B.Borgas vasarą pradėjo nugalėdamas J.McEnroe Vimldono finale, tačiau amerikietis savo revanšą pasiekė Niujorke.“

2001 m. ketvirtfinalis: Pete'as Samprasas prieš Andre Agassį

Dar viena dviejų tenisininkų akistata, kuri puošia teniso istoriją. P.Samprasas ir A.Agassi atrodė, elgėsi bei rungtyniavo visiškai skirtingai. Kas žino, gal ir peilį su šakute tenisininkai abu laikė kitaip.

Prieš šią dvikovą 2001-aisiais amerikiečiai tarpusavyje buvo rungtyniavę 32 kartus, kartu sudėjus laimėję 21 „Didžiojo kirčio“ turnyrą, tačiau šis 33-asis mačas buvo ypatingas.

„Flushing Meadows“ susirinkę žiūrovai nežinojo ką palaikyti, nes kortuose rungtyniavo dvi JAV teniso superžvaigždės. Abu žaidėjai artėjo prie savo karjeros saulėlydžių, todėl nusprendė žiūrovams padovanoti dar vieną įspūdingą šou.

Dvikova perkopė vidurnaktį, o abu tenisininkai nepralaimėjo nė vienos savo padavimų serijos. Visuose keturiuose setuose buvo žaidžiamas pratęsimas. A.Agassi tris kartus buvo per tašką nuo pralaimėjo pirmame sete, tačiau sugebėjo jį laimėti. Tačiau kituose trijuose P.Samprasas sužaidė užtikrintai ir iškovojo pergalę.

„Geriau ir būti negali. Žaisti prieš vieną geriausių pasaulio žaidėjų vakarinėje dvikovoje „US Open“ turnyre, – po mačo džiaugėsi P.Samprasas. – Atmosfera buvo nereali, o mačą turėjome šansų laimėti abu.“

2011 m. pusfinalis: Novakas Džokovičius prieš Rogerį Federerį

Mačas artimesnis dabartinei teniso erai. Ši dvikova drąsiai gali būti vadinama vienu geriausiu sugrįžimu visoje teniso istorijoje. N.Džokovičius pralaimėjo pirmus du setus, tačiau sugebėjo keturių valandų trileryje nugalėti R.Federerį rezultatu 6:7 (7:9), 4:6, 6:3, 6:2, 7:5.

Atrodė, kad laimėjęs pirmuosius du setus R.Federeris žygiuoja į lengvą pergalę, tačiau N.Džokovičius pademonstravo, kad dar turi nemažai jėgų pasipriešinti.

Serbas išlygino rezultatą setais 2:2, o R.Federeris penktame sete pirmavo rezultatu 5:3 bei atliko savo padavimus. Geimo rezultatas buvo 40:15, tačiau tuomet įvyko kažkas įspūdingo. N.Džokovičius su puikiu „forehand'u“ išsigelbėjo nuo pirmojo taško, o vėliau ir nuo antrojo šveicaro bandymo iškovoti pergalę.

Dabartinei pirmajai pasaulio raketei pavyko laimėti sekančius keturis geimus iš eilės ir pasiekti neįtikėtiną pergalę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius