Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Bronza nušvitusi Rūta Meilutytė atvirame interviu: „Siurrealu, tarsi filmas“

Rūta Meilutytė retai būna tokia kalbi po finišo, bet tai buvo neeilinė proga ir neeilinis pasiekimas. Po ketverių metų pertraukos ji užlipo ant pasaulio pirmenybių pakylos, įrodžiusi sau ir kitiems, kad įmanoma grįžti į plaukimo elitą ir po ilgos pertraukos karjeroje.
Rūta Meilutytė iškovojo pasaulio čempionato bronzą
Rūta Meilutytė iškovojo pasaulio čempionato bronzą / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Puikioje 5 tūkst. vietų Budapešto „Duna“ arenoje, pirmadienio vakarą žiūrovų pripildytoje maždaug per pusę, Rūta Meilutytė rami ir susikaupusi įžengė į neoninėmis šviesomis banguojantį baseiną.

25 metų lietuvė startavo šeštajame take, vėl pademonstravusi savo firmines stiprybes: jos reakcijos laikas startuojant buvo geriausias (0,59 sek.), plaukimo tempas pirmojoje distancijos dalyje (30,29 sek.) pašėlęs, o tai leido įpusėjus distancijai plaukti antrai.

R.Meilutytė net įsiveržė į priekį antrosios dalies viduryje, o tada prasidėjo dramatiškos lenktynės, iš kurių Rūta išlindo su bronzos medaliu.

Ir iškart sušuko iš džiaugsmo.

Ji plaukė 100 m per 1 min. 6,02 sek. – dar pora šimtųjų sekundžių dalių nuskuto nuo pasirodymo finale, kuriame aukso triumfą dar vandenyje ašaromis apliejo 17-metė Italijos plaukimo sensacija Benedetta Pilato (1 min. 5,93 sek.), kuriai priklauso 50 m krūtine pasaulio rekordas.

Sidabras atiteko 20-metei vokietei Annai Elendt (1 min., 5,98 sek.), tik šiemet prisistačiusiai elite. Tituluočiausia finalo dalyvė – olimpinė ir pasaulio čempionė Lilly King, kuriai nuo 2017 metų priklauso ir pasaulio rekordas (1 min. 4,13 sek.) šįsyk finišavo ketvirta, 0,05 sek. atsilikusi nuo R.Meilutytės.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Rūta Meilutytė iškovojo pasaulio čempionato bronzą
AFP/„Scanpix“ nuotr./Rūta Meilutytė iškovojo pasaulio čempionato bronzą

Kai per apdovanojimų ceremoniją tribūnose suplevėsavo trispalvė ir nuskambėjo džiaugsmo šūkiai Rūtai, ji dar apėjo garbės ratą su kitomis prizininkėmis ir tada sustojo ilgam ir nuoširdžiam interviu.

– Rūta, kas vyksta mintyse, kai užlipi ant pasaulio čempionato garbės pakylos po tiek metų pertraukos?

– Įdomi, labai įdomi patirtis. Siurrealu, tarsi filmas. Bet labai labai smagu. Pati medalių ceremonija gal kaip vyšnia ant torto, bet pats smagumas yra procesas, distancija, kova, buvimas baseine ir viskas, kas ten išgyvenama.

– Kas vyko, jūsų akimis, tose dramatiškose lenktynėse?

– Labai jaučiau, kad visos plaukiame panašiai, neaišku, kas plaukia priekyje, o kas ne. Mačiau iš abiejų pusių merginas labai arti.

Pabaigoje jaučiau, kad visos jėgos senka, buvo net momentas, kai sukandus dantis norėjau sienelę paliesti, bet pagalvojau, kad kaip bus, taip bus, aš atsipalaiduosiu, rezervas panaudotas, o aš leisiu kūnui pabaigti distanciją. Ir va – pabaigiau puikiai. Labai džiaugiausi.

– Tada pakėlėte akis į švieslentę ir pamatėte, kad iškovojote bronzos medalį – pamenate pirmąją reakciją?

– Taip (šypsosi), aš surėkiau iš džiaugsmo – buvo žiauriai fainai.

Suprasti akimirksniu

  • Tai buvo trečiasis R.Meilutytės pasirodymas šiame pasaulio čempionate – 100 m krūtine atrankoje ji buvo devinta (1 min. 6,71 sek.), o pusfinalyje plaukė greičiau ir rikiavosi ketvirta (1 min. 6,04 sek.).
  • R.Meilutytės 2013 m. pasiektas Lietuvos rekordas, buvęs ir planetos rekordu, yra 1 min. 4,35 sek. Šį sezoną iki pasaulio pirmenybių kaunietė greičiausiai plaukė per 1 min. 7,07 sek.

– Ar galima sakyti, kad tokio jausmo trūko kitose srityse, kurias išbandėte per karjeros pertrauką?

– Nežinau, gal. Tikrai tai unikalus jausmas, nežinau, kur gyvenime būna tokių emocinių šuolių. Gal kai vaiką pagimdai (juokiasi, – red.).

– Arvydui Juozaičiui patiktų... (po 2016 m. Rio de Žaneiro žaidynių buvęs olimpinis plaukimo prizininkas A.Juozaitis teigė, kad R.Meilutytei reikėtų eiti auginti vaikų, – red.).

– Taip, Juozaitis... (juokiasi, – red.)

– Prieš pat čempionatą sporto mokslininkas Genadijus Sokolovas kalbėjo, kad bandėte pakeisti plaukimo techniką. Ar pasaulio čempionate jau pavyko tai pritaikyti?

– Taip, mes keitėme techninę grybšnio dalį. Tiesą sakant, beveik viską – nuo grybšnio pradžios iki pabaigos, iki visko suderinimo. Keitėme neseniai, tad tie pokyčiai galbūt neįsirašė iki automatizmo. Tad dabar tikriausiai yra miksas naujų ir pasąmonėje likusių judesių. Bet tikrai stipriai keitėme techniką. Grybšnis kitoks, kitaip kabinamas vanduo.

Dariaus Kibirkščio nuotr./Rūta Meilutytė
Dariaus Kibirkščio nuotr./Rūta Meilutytė

– Prieš čempionatą kalbėjote, kad treniravotės 25 proc. pajėgumo. Ar šis rezultatas rodo, kad toliau tęsite taip, ar galbūt bandysite dar stipriau, nes tada galima laimėti dar daugiau?

– Taip, rezultatas priduoda pasitikėjimo. Bet plaukime daug žaidžia ir psichologija, labai daug išmokau per pertrauką, per galimybę atsitraukti iš plaukimo ir sugrįžus viską visiškai kitaip vertinti. Be abejo, tiek, kiek treniravausi, nėra labai daug. Bet vėlgi – yra žmonių, kurie už mane treniruojasi daugiau, bet plaukia lėčiau. Manau, kad daugiau pasitreniravus ir atsisakius prastų įpročių galėtų būti dar geriau.

– Prieš finalą jautėte jaudulį ar žengėte atsipalaidavusi?

– Taip, atsipalaidavusi. Jaudulys labai stiprus, bet sklando ir kažkokia ramybė.

Dariaus Kibirkščio nuotr./Rūta Meilutytė
Dariaus Kibirkščio nuotr./Rūta Meilutytė

– Gal jaudulį sutramdyti padeda patirtis?

– Taip, o taip pat ir pertrauka (karjeroje). Manau, dabar būsiu advokatė tokių pertraukų, nes tai labai daug duoda.

Matau daug plaukikų, ypač jaunų, kurie įsivėlė į viską labai rimtai ir galvoja, kad negalima daryti pertraukos. Man taip sukrito, kad gavau dvejus metus diskvalifikacijos (dėl trijų per metus praleistų dopingo testų, – red.) ir neturėjau didelio pasirinkimo, nors ir norėjau padaryti pertrauką. Dabar dėl to džiaugiuosi, nes dar esu kitoje perspektyvoje. Geriau jaučiu pati save ir nesijaučiu įsukta į viską.

Suprasti akimirksniu

  • Per Nepriklausomos šalies istoriją pasaulio pirmenybėse 50 m baseine lietuviai yra pasidabinę penkiais medaliais, iš kurių keturis laimėjo R.Meilutytė – 2013 m Barselonoje ji pelnė auksą (100 m krūtine – 1 min. 4,42 sek.) ir sidabrą 50 m krūtine varžybose, 2015 m. Kazanėje laimėjo sidabrą (100 m krūtine – 1 min. 6,36 sek.). 2009 m. Romoje bronzą 200 m krūtine laimėjo Giedrius Titenis.
  • R.Meilutytė pastarąjį kartą aukšto kalibro varžybose ant garbės pakylos lipo 2018 metų gruodį, kai laimėjo sidabrą pasaulio čempionate Kinijoje 25 m baseine.

– Ar šįsyk buvo idealus plaukimas?

– Šiam momentui – taip.

– Auksą laimėjo Benedetta Pilato, sidabrą – Anna Elendt, o Lilly King liko ketvirta. Kas nustebino tokioje rikiuotėje?

– Gal tai, kad Lilly King ketvirta. Tačiau sportas toks, kad negali žinoti, kaip suplauksi, yra daug faktorių, kurie pakeičia dieną ir minutę. Šįkart kortos buvo mano pusėje.

Dariaus Kibirkščio nuotr./Rūta Meilutytė iškovojo pasaulio čempionato bronzą
Dariaus Kibirkščio nuotr./Rūta Meilutytė iškovojo pasaulio čempionato bronzą

– Po šio medalio vėl tampate visos Lietuvos Rūta. Visi džiaugiasi, bet pirmajame karjeros etape sakėte, kad buvimas dėmesio centre turi ir tamsiųjų pusių. Kaip norėtumėte būti dabar pristatoma?

– Kaip kas nori – taip gali ir žiūrėti. Aš žinau, kas aš esu ir kaip save matau, o kita nebeturi tiek reikšmės. Jei kažkas nori savintis – savinkitės, kiek tik norite. Nebesureikšminu, pati daug mokausi santykių su žiniasklaida ir sirgaliais. Man labai daug reiškia visų palaikymas ir tai, kad galiu įkvėpti žmones bei atstovauti Lietuvai.

Visi augome kartu ir man faina būti to dalimi.

Suprasti akimirksniu

  • Paskelbusi apie karjeros pabaigą 2019 metų gegužę, ji ilgam nutolo nuo varžybų baseino, bet pradėjo reguliariau treniruotis praėjusią žiemą, atgaivinusi aistrą plaukti ir vis pabrėžusi, jog dabar plaukia savo malonumui.
  • Iki šiol ji tvirtai nenusprendusi, ar rengsis ir 2024 metų olimpinėms žaidynėms Paryžiuje.

– Ar kam norėtumėte dedikuoti šį medalį?

– Draugams (šypsosi, – red.). Dedikuoju draugams.

– Koks planas šiam vakarui?

– Jokio. Poilsis, o ryt ryte mišri estafetė.

– Savaitės pabaigoje dar bus ir 50 m krūtine rungtis, kuri tikriausiai rodo, kad vėl turėsite ambicijų kautis dėl medalio?

– Žinoma, to čia ir atvažiavome. Kautis iki galo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius