Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Budapeštas '17. Antros dienos akcentai: „dopingiste“ J.Jefimovą išvadinusi amerikietė, pabėgėlė iš Sirijos ir geležinis brazilas

Vengrijos sostinėje Budapešte įsibėgėja 17-asis FINA vandens sporto šakų pasaulio čempionatas. 15min pasidairė, kas įdomaus baseine ir šalia įvyko jo antrąją varžybų dieną.
Pasaulio čempionato dienoraštis
Pasaulio čempionato dienoraštis

Tempas. Pirmadienis buvo pati intensyviausia diena Lietuvos plaukikams šiame čempionate.

Į „Duna arena“ baseiną niro net penki mūsų šalies atstovai. Tokio gausaus lietuvių startų skaičiaus per vieną dieną šiose pirmenybėse veikiausiai daugiau nebus.

Žvaigždės. Į ką paganyti akis pirmadienį turėjo ne tik Lietuvos plaukimo gerbėjai, bet ir sirgaliai vėl labai gausiai užpildę „Duna Arena“ tribūnas. Jie išvydo net penkis pasaulio rekordų savininkus: britą Adamą Peaty (100 m krūtine), švedę Sarah Sjostrom (100 m peteliške), amerikietį Ryaną Murphy (100 m nugara), R.Meilutytę (100 m krūtine) bei Katinką Hosszu (200 m kompleksiniu stiliumi).

Rekordai. Pirmadienio vakarą krito du pasaulio čempionatų rekordai. Tiesa, juos pasiekę sportininkai pakartojo jiems patiems priklausiusius geriausius rezultatus.

Fenomenalusis A.Peaty nuskynė auksą plaukdamas 100 m krūtine (57,47). Šis brito pasiekimas – antrasis rezultatas plaukimo istorijoje. Greičiau tas pats britas plaukė tik kartą – Rio de Žaneiro olimpinėse žaidynėse, kai buvo pasiektas dabartinis pasaulio rekordas (57,13).

„Scanpix“ nuotr./Adamas Peaty
„Scanpix“ nuotr./Adamas Peaty

S.Sjostrom laimėjo tokio pačio ilgio nuotolį plaukdama peteliške (55,53).

1/6. Vengrijos plaukimo sirgalių numylėtinė Katinka Hosszu įvykdė 1/6 savo plano ir iškovojo pirmąjį medalį. Ne bet kokį, o auksinį. Plaukdama 200 m kompleksiniu stiliumi vengrė aplenkė japonę Yui Ohashi ir Madisyn Cox bei susprogdino baseino tribūnas.

Vengrijos rinktinės lyderė ketina startuoti dar penkiose rungtyse ir visose planuoja užlipti ant prizininkų pakylos.

Geležinis brazilas. 50 metrų peteliške varžybose sidabrą iškovojęs 37-erių Nicholas Santosas tapo vyriausiu visų laikų pasaulio čempionatų medalininku.

Brazilijai tai buvo antrasis sidabro medalis šiame čempionate. Kol kas tai yra vieninteliai Pietų Amerikos atstovų Budapešte iškovoti apdovanojimai.

„Scanpix“ nuotr./Nicholas Santosas
„Scanpix“ nuotr./Nicholas Santosas

Žodžių karas. Lilly King, Julija Jefimova ir Rūta Meilutytė plaukimo gerbėjams pirmadienį padovanojo du nuostabius reginius. 100 metrų plaukimo atrankoje geriausią laiką pademonstravo olimpinė čempionė, o štai pusfinalyje planetos rekordą pradėjo braškinti J.Jefimova. Tačiau pasiekti tikslo ir pagerinti R.Meilutytės rekordinio pasiekimo rusei nepavyko.

Tačiau žiniasklaidos mėgėjus labiausiai domino ne rezultatai, o nebylus karas tarp JAV ir Rusijos plaukikių. Žiniasklaidos atstovai nepamiršo, kad prieš kelis metus J.Jefimova buvo diskvalifikuota dėl dopingo vartojimo ir šią dėmę, akivaizdu, jog nešios visą savo karjerą.

„Scanpix“ nuotr./Lilly King
„Scanpix“ nuotr./Lilly King

Vakarų žiniasklaida L.King ir J.Jefimovos akistatą tebevadina gėrio ir blogio kova. JAV sportininkė yra užsiminusi, jog varžytis su WADA kodeksą pažeidusia priešininke, nėra garbinga ir tai dar kartą pakartojo Budapešte.

„Visuomet buvau teisingas ir sąžiningas žmogus. Visada duodama interviu stengiausi būti savimi. Man kitaip neišeina. Tiesiog tokia esu“, – savo citatą prisiminė atletė.

Įdomu, jog kol kas Budapešte L.King ir J.Jefimova akis į akį nesusitiko. Abi sportininkės tiek pusfinalyje, tiek atrankoje varžėsi skirtinguose plaukimuose.

Gyvenimo istorija. Prieš dvejus metus Yusrai Mardini teko miegoti Budapešto traukinių stotyje baiminantis vietos policijos, o dabar ji į Vengrijos sostinę sugrįžo antrą kartą. Dar įdomiau, kad ta pati policija dabar saugo devyniolikmetę sportininkę, kaip pasaulio čempionato dalyvę. Bandydama ištrūkti ir neramumų krečiamos tėvynės sirė prieš dvejus metus keliavo į Vokietiją ir praleido Vengrijoje penkias dienas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Yusra Mardini
AFP/„Scanpix“ nuotr./Yusra Mardini

Sugrįžusi į Budapeštą, sportininkė aukštumų nepasiekė, bet to ir nesitikėjo. Plaukdama 100 metrų peteliške atrankoje ji 12 sekundžių atsiliko nuo lyderės S.Sjostrom, tačiau 1,22 sek. pagerino pernai Rio olimpinėse žaidynėse užfiksuotą rezultatą.

Medalių lentelė
Vieta Valstybė Auksas Sidabras Bronza Viso
1 JAV 3 2 2 7
2 Didžioji Britanija 2 0 0 2
3 Kinija 1 0 1 2
Vengrija 1 0 1 2
5 Švedija 1 0 0 1
6 Australija 0 3 0 3
7 Brazilija 0 2 0 2
8 Japonija 0 1 0 1
9 Italija 0 0 1 1
Nyderlandai 0 0 1 1
Rusija 0 0 1 1
Ukraina 0 0 1 1
Viso 8 8 8 24

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius