TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Gerokai pavėlavęs ir pabrangęs Lazdynų baseinas atvėrė duris: „Moderniausias regione“

„Visos moderniausios technologijos, kurios yra sukurtos – čia įdiegtos. Analogų nėra ne tik Lietuvoje, bet ir visame regione“, – prašmatnioje, raudonu kilimu svečius pasitikusioje Lazdynų baseino atidarymo šventėje rėžė Vilniaus miesto vicemeras Valdas Benkunskas.
Naujojo Lazdynų baseino atidarymas
Lazdynų baseino šventės atidarymo akimirka / Lukas Balandis / BNS nuotr.

Politikas, dalyvaujantis artėjančiuose mero rinkimuose, lazdą gal kiek ir perlenkė, bet sostinė pagaliau nusiplovė gėdą – Vilniuje vėl veikia nors vienas olimpinio 50 metrų ilgio plaukimo takelius turintis baseinas.

Šio baseino rekonstrukcija turėjo baigtis dar 2018-ųjų pabaigoje, tačiau plaukikai į Lazdynus pagaliau sugrįžo tik šiandien.

„Labai, labai džiugu“, – nuo ausies iki ausies šypsojosi Europos čempionato prizininkas Andrius Šidlauskas.

Lietuvos plaukimo federacijos/Dariaus Kibirkščio nuotr./Andrius Šidlauskas su Europos čempionato bronza
Lietuvos plaukimo federacijos/Dariaus Kibirkščio nuotr./Andrius Šidlauskas su Europos čempionato bronza

Iš Panevėžio kilęs, bet Vilniuje dabar įsikūręs 25-erių plaukikas tikisi, kad pagaliau nebereikės trankytis po Lietuvą ar Europą vien dėl treniruočių. Ir raudonuoti, kai tarptautinėse varžybose buvo kalbama apie plaukimo sąlygas Lietuvoje.

„Atrodėme labai liūdnai. Kaip kokia atsilikusi šalis. Kiekviena sostinė šiaip turi kokius 8 baseinus, o mes nė vieno kurį laiką neturėjome. Tikiuosi, kad profesionalūs sportininkai čia nebūsime pamiršti“, – vylėsi A.Šidlauskas.

Plaukimo reikmenis jis atsinešė ir į atidarymo šventę. „Įsimečiau kuprinę į mašiną. Tikiuosi, galėsiu išbandyti vienas pirmųjų“, – tęsė jis.

Tiesa, 15min šventėje sutikti sportininkai – minėtas A.Šidlauskas, auksinė ir sidabrinė olimpinė medalininkė Laura Asadauskaitė-Zadneprovskienė bei kita šiuolaikinės penkiakovės Europos čempionė Ieva Serapinaitė – kol kas tik traukė pečiais paklausti, kada galės išbandyti naująjį Lazdynų baseino vandenį.

VIDEO: Savivaldybė apie Lazdynų baseiną: laukia teisminės procedūros, bus atlyginta žala miestui

Miestiečiams Lazdynų baseinas duris atvers jau šiandien 17 valandą.

Iš viso projektas kainavo 35 mln. eurų. Daugiau nei 13 mln. eurų brangiau, nei planuota iš pradžių. Ir pavėlavo daugiau nei 4-erius metus.

Dar 1980-aisiais statyta šalies plaukimo meka buvo visiškai nugriauta 2017 metais. Ilgus metus lopytą avarinės būklės statinį galiausiai nuspręsta rekonstruoti iš pagrindų.

Sostinės plaukikus be olimpinio ilgio baseino žadėta palikti tik pusantrų metų, tačiau bankrutavus pagrindiniam rangovui UAB „Active Construction Management“ (buvusi „Irdaiva“) ir užsisukus teismų karuselei statybos galiausiai užsitęsė ketverius metus su puse.

Šalies plaukimo lyderiams, kaip Kotrynai Teterevkovai, teko važiuoti ir 50 km – iki Elektrėnų, kad galėtų treniruotis olimpinio ilgio takeliuose.

Rekonstruotame komplekse iš viso veiks du baseinai – 25 ir 50 m. Taip pat ir šuolių į vandenį baseinas su vieninteliu šalyje 10 m aukščio bokšteliu.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Vaizdas nuo 10 m aukščio bokštelio
Lukas Balandis / BNS nuotr./Vaizdas nuo 10 m aukščio bokštelio

Šalia olimpinio ilgio baseino įrengtos 1000 vietų tribūnos. Jos per mažos, kad Lazdynų baseine galėtų vykti aukščiausio lygio tarptautinės varžybos, išskyrus jaunimo. Prie nardymo baseino įrengta 200 vietų.

Baseinuose sumontuotos pakeliamo dugno sistemos. Skendimo prevencijai įrengta technologija, veikianti dirbtinio intelekto principu, kurios detektoriai aptinka 10 sekundžių ant dugno nejudantį objektą ir apie jį nedelsiant praneša gelbėtojams.

Naujasis baseinas kol kas veiks be pirčių zonos. „Techniniame projekte buvo padarytos klaidos. Jų taisymas ir įrengimas užtruks metus, bet plaukimo takeliai galės veikti netrukdomai“, – teigė V.Benkunskas.

Tik galutinai baigus darbus, įrengus pirčių zonas, bus skelbiamas operatoriaus konkursas. Iki tol čia laikinai šeimininkauja Vilniaus miesto savivaldybės viešoji įstaiga „Active Vilnius“.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Vytautas Janušaitis
Lukas Balandis / BNS nuotr./Vytautas Janušaitis

Lazdynų baseino vadovu paskirtas legendinis šalies plaukikas, trejų olimpinių žaidynių dalyvis Vytautas Janušaitis.

„Čia lyg kosminiame laive“, – nusivedęs į baseino rūsį, prie vamzdžių, laidų ir sistemų raizgalynės vaizdingai lygino V.Janušaitis.

„Turime tikrai labai šiuolaikišką, inovatyvų pastatą, pritaikytą visoms sporto šakoms. Nuo pirmųjų dienų gyvenu čia lyg namuose. Laukiau ilgai ir be galo džiaugiuosi, kad pagaliau sulaukiau šios dienos. Tai šventė ne tik Vilniui, bet ir visai Lietuvai“, – tęsė jis.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Lazdynų baseinų rūsyje
Lukas Balandis / BNS nuotr./Lazdynų baseinų rūsyje

Plačiau naująsias technologijas pristatęs V.Janušaitis pasakojo, kad karštas vanduo dušuose bus surenkamas ir panaudojamas baseino vandeniui šildyti, dirbtinio intelekto valdoma skendimo prevencijos sistema mokysis ir tobulės pati, o chloro kvapo nebus jaučiama.

„Taip yra todėl, kad mes nenaudojame skysto chloro, o jį gaminamės patys. Beriame druską ir hidrolizės būdu patys pasigaminame chlorą, kuris vėliau vamzdeliais keliauja tiesiai į baseiną. Dėl to nėra jokio absoliučiai kvapo“, – pabrėžė V.Janušaitis.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Lazdynų baseinas
Lukas Balandis / BNS nuotr./Lazdynų baseinas

„Sportininkai manęs jau klausė, ką mes čia pilame, kad vanduo toks minkštas, – šypsojosi pats buvęs tituluotas plaukikas. – Galiu iš savo patirties pasakyti, kad šis vanduo – malonus plaukti. Būna baseinų, kuriuose jautiesi greitas, gerai kabinantis vandenį, tarsi kokį kisielių, o būna tokių, kur vanduo kietas, tuomet tiesiog draskai vandenį ir tiek. Man sportininkai sakė, kad vanduo čia – fantastiškas.“

Kainodarą iš Fabijoniškių baseino į Lazdynų perkėlę Vilniaus miesto savivaldybės atstovai viliasi, kad kompleksas išsilaikys pats ir jo nereikės papildomai dotuoti. Jų teigimu, tikslas nėra užsidirbti.

Pigiausias vienkartinis apsilankymas (be nuolaidų) suaugusiajam darbo dieną kainuos 9 eurus. Mėnesio abonementas – 79.

Olimpinio ilgio baseinų kainos kaimyninėse sostinėse
Sostinė Vilnius Ryga Talinas Varšuva
Vienkartinis 9 € 10 € 9,90 € 32 zł (~6,72 €)
Mėnesio 79 € 96 € 99 € -

Vilniaus miesto savivaldybė taip pat viliasi, kad dalį kaštų pavyks susigrąžinti iš buvusių rangovų. Jiems yra pateiktas 8,6 mln. eurų ieškinys, o teisminiai procesai tęsiasi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius