-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Į naują mašiną įšokęs Danas Rapšys – apie metų planus, dopingo testus ir vestuves

2019-ieji buvo ypatingi Danui Rapšiui ne tik baseine, bet ir prie jūros, kur jis pasipiršo savo mylimajai. Bet 2020-ieji metai geriausiu Lietuvos sportininku išrinktam plaukikui turėtų būti dar įdomesni.
Danas Rapšys
Danas Rapšys / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Per praėjusius metus 24 metų plaukikas tapo Europos čempionu 200 ir 400 m laisvuoju stiliumi rungtyse, dar 14 aukso medalių iškovojo pasaulio taurės etapuose, o metus baigė gruodžio 29 dieną piršlybomis Palangoje.

Tačiau 2020-ieji žada dar daugiau iššūkių D.Rapšiui, o į juos plaukikas leidžiasi nauju automobiliu.

Rėmėjų „Sostenos“ salone vykusioje spaudos konferencijoje, jam suteikto visureigio „Renault Koleos“ (juo pakeitė „Kadjar“) fone D.Rapšys nuotaikingai pasakojo apie įvairiausius atletų gyvenimo užkulisius ir artimiausius planus.

Jau šio mėnesio viduryje panevėžietis plaukikas startuos Čempionų lygos varžybose Kinijoje, o po trumpų savaitės atostogų laukia pratybos, stovyklos ir varžybos be pertraukų iki pat olimpinių žaidynių Tokijuje liepą.

VIDEO: Danas Rapšys apie piršlybas: „Visiškai nesijaudinau“

Europos čempionatas vasarą ir planetos pirmenybės gruodį taip pat yra planuose, bet penktadienį susitikime su žurnalistais ir savo gerbėjais D.Rapšys papasakojo daug įdomybių.

– Lietuvoje šiemet planuojate daug stovyklų – kuriame baseine?

– Klaipėdos. Ten sąlygos nėra įspūdingos, bet trenerė prašė Plaukimo federacijos prezidento (Emilio Vaitkaičio), kad gautume daugiau plaukimo takelių. Rytais plaukia mažai žmonių, mes gauname porą takų, bet vakare baseinas užimtas, ten pilna vaikų, o mums tenka kraštinis takas. Kadangi mūsų komanda išsiplėtė – prie manęs, Andriaus (Šidlausko), Deivio (Margevičiaus) prisidėjo Kotryna Teterevkova, sunkiau sutilpti. Bet gal pagaliau gausime porą takų, nes viename treniruotis yra labai sunku.

– Ar sezono planuose yra pasaulio rekordai, iki kurių jums trūksta vos kelių sekundžių?

– Nėra taip, kad važiuoju siekti pasaulio rekordo. Tiesiog dirbame, stengiamės, o tada matysime, kaip atsitiks. Aišku, kai matau, kad pasaulio rekordas artėja, pasąmonėje jis yra.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Danas Rapšys dominuoja pasaulio taurės varžybose.
AFP/„Scanpix“ nuotr./Danas Rapšys dominuoja pasaulio taurės varžybose.

– Ar jūsų svarbiausios rungtys ir toliau bus dvi – 200 ir 400 m laisvuoju stiliumi – per pirmenybes dažnai jos eina viena po kitos?

– Taip bus ir olimpinėse žaidynėse. Pats dar nežinau, ar geriau susitelkti vienai rungčiai, ar abiem iškart. Dar sužinojome, kad per olimpines žaidynes finalai vyks rytais – taip dar nėra buvę, aš nesu plaukęs maksimaliai rytais.

Tačiau šįkart atranka vyks vakarais, o finalai – rytais. Kiek girdėjau taip padarė dėl televizijos žiūrovų patogumo, bet sportininkams nebus labai gerai.

Tad pats dar nežinau dėl vienos rungties ar dviejų. Kinas (pasaulio čempionas Sun Yangas) plaukia dvi, tai, matyt, negalima nusileisti.

– Kiek keičia pasirengimo ritmą, jei svarbiausi startai vyks rytais?

– Keičia, bet palieku tai trenerei. Galbūt daugiau akcentų bus rytinėms treniruotėms – dirbsime taip.

– Metai buvo labai sunkūs fiziškai ir psichologiškai, ar per pastarąsias savaites pavyko atsigauti?

– Po paskutinių varžybų tikėjausi pailsėti per šventes. Bet teko važinėti daug. Mano giminės rinkosi Vilniuje, tai kasdien važinėjau į Vilnių. Tai toks ir poilsis – turiu atiduoti duoklę artimiesiems, viską jiems papasakoti, pabūti. Poilsis nebuvo visavertis, bet pavyko pravėdinti galvą, dabar eina treniruotis visa jėga.

– Buvo gražių asmeninių įvykių.

– Ar čia dėl žiedo klausiate? (šypsosi)

Tai kiek buvo galima? Visi aplinkui šneka, šneka, šneka. Nežinau, ar laikas pribrendo, bet jau tiek metų esame drauge, kad jau nelabai to sureikšminu, mano sužadėtinė irgi nelabai sureikšmina. Tai labiau simbolinis įvykis.

– Ar jaudulio peršantis buvo mažiau nei prieš pasaulio čempionato finalą?

– Ne, aš visiškai nesijaudinau. Ji kažkiek nujautė, aš taip pat žinojau. Tai įvyko oficialiai, bet norėjau tiesiog užmauti žiedą ir kad keliautume toliau.

– Vestuvės po olimpinių žaidynių?

– Nežinau, žiūrėsime, kaip seksis. Sakiau, kad jei pasiseks ten, iškart kelsime vestuves, o jei nepasiseks, – visai nedarysime (juokiasi).

– Vadinasi, žaidynėse turėsite rimtą sirgalę?

– Gal net keliaus kartu (šypsosi)? Manau, kad vis dėlto stebės per televizoriaus ekraną, vargu ar skris į Japoniją.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Danas Rapšys su drauge
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Danas Rapšys su drauge

– Ar po tokios intensyvaus sezono nėra taip, kad baseinas kažkiek atstumtų?

– Iki paskutinių varžybų buvo labai sunku, o iki švenčių dar turėjau lipti į baseiną ir treniruotis, kad palaikyčiau kūno sportinę formą, nes Čempionų lyga yra labai arti. Tuomet plaukiau, kad plaukčiau. Trenerė matė, kad man sunku, nors stipriai neplaukėme. Tiesiog maudžiausi, o tada jau trenerė mane paleido.

Poilsio dienų užteko. Vėl dirbu su jėga. Po Čempionų lygos varžybų gausiu dar savaitę, tad poilsio užteks.

– Ne visi jūsų varžovai startuoja taip dažnai – ar pačiam tinka didelis varžybų kiekis?

– Aš tiek nebuvau startavęs, pats nustebau, kad galiu tiek atlaikyti ir dar aukštais rezultatais. Kai kas sako, kad Danui varžybose nebuvo stipriausių varžovų, todėl man taip sekasi. Bet reikia suprasti, kad jei visi mano varžovai plauktų taip dažnai, kaip aš, jie nuo savo geriausių rezultatų būtų per kokias 5 sekundes. Tiesiog jie ilsisi, ruošiasi vienoms varžyboms ir joms pasiruošia gerai, bet tik vieną kartą.

Skaičiavau, kad pasaulio taurės varžybose susidūriau su šešiais plaukikais iš pasaulio čempionato finalo. Bet viename pasaulio taurės etape plaukė vienas, antrame – kitas. Man pavyko gerai pasiruošti.

– Vienas pagrindinių jūsų varžovų Sun Yangas turi rūpesčių Sporto arbitražo teisme, kur kaltinamas pažeidęs dopingo testo taisykles (Kinijos plaukiko atstovai sudaužė dopingo mėginį ir sukėlė konfliktą per patikrinimą ne varžybų metu). Ar norėtumėte, kad jis negalėtų startuoti olimpinėse žaidynėse?

– Jei iš tiesų jis sudaužė mėginį, lyg ir pažeidė taisykles ir pasielgė netinkamai. Tačiau skaitydamas angliškai apie viską susidariau įspūdį, kad atvažiavo tikrinti žmonės, kurie net neturi tokios teisės, jie ėjo į tualetą, bandė fotografuoti, kaip jis atlieka tuos visus reikalus. Nustebau, kad taip gali būti.

„Scanpix“ nuotr./Sun Yangas
„Scanpix“ nuotr./Sun Yangas

Manau, kad nieko nebus, kad tai išpūstas burbulas. Neįmanoma, kad kažkas įvyktų, nes negali iš kažkur atėjęs žmogus filmuoti, kaip pildai mėginius. Tokių dalykų sporte negali būti, o jis dar yra Kinijos sporto žvaigždė. Nemanau, kad kažkas (diskvalifikacija) bus.

– Ar pačiam yra tekę patirti tokių situacijų?

– Ne, pas mane prisistato tvarkingai (dopingo kontrolieriai). Kažkas gal mąsto, kad Danas vartoja dopingą, kad tiek startų atlaiko ir dar tokiais rezultatais. Aš iškart galiu pasakyti, kad nekiltų klausimų: po kiekvieno starto imamas mėginys. Nėra varžybų, po kurių nebūčiau patikrintas. Pildome internete duomenis, kur esame, dabar esu užpildęs, kad šiuo metu būsiu Vilniuje, „Sostenos“ autosalone vidurdienį, o jie gali atvykti ir liepti čia man padaryti dopingo testą.

Mes esame tikrinami ir niekada nežinome, kada būsime patikrinti. Vien praėjusiais metais buvau patikrintas 28 kartus. Tai yra labai daug. Kai pakalbu su savo draugais, pavyzdžiui, belgas pasaulio vicečempionas sakė, kad per metus buvo patikrintas tik 2 kartus. Kodėl mane taip dažnai tikrina, aš nežinau. Gal tai lemia rezultatai, gal augantys piniginiai prizai.

Esame tikrinami be sustojimų ir aš neįsivaizduoju, kaip šiais laikais galima būtų kažką vartoti ir likti nepagautam, nes nėra jokių „palauk“, „dabar negaliu“.

Jei atvažiuoja, o tavęs nėra – gauni įspėjimą. Trys įspėjimai – diskvalifikacija.

– Kokiomis neįprasčiausiomis situacijomis esate tikrintas?

– Būna, kad reikia pildyti skrydžių į varžybas laiku, kartais atkeliauja patikrinti tarp skrydžių oro uostuose. Man gal labiau sekasi, nes nuosekliai viską pildau ir dažniausiai ne varžybų metu patikrina, kai būnu namie.

– Nesate gavęs nė vieno įspėjimo?

– Niekada. Nenoriu slėptis, nes neturime, ko slėpti. Gali tikrinti, kad ir kasdien. Aš būnu užpildęs, kad vakarais būnu namie, o dažniausiai tuo metu jau guliu lovoje. Dažnai paskambina ir nustebina – reikia lipti iš lovos, apsirengti, viskas trunka iki poros valandų, kol viską padarai, nes ima ir kraują, ir šlapimą. Tai nėra patogu, bet viskas gerai.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Danas Rapšys
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Danas Rapšys

– Ar šiais metais startuosite ISL varžybose?

– Net nežinau, kaip jos dabar vyks. Kiek girdėjau, planuoja rengti 27 varžybas per metus. Neįsivaizduoju, kaip tiek įmanoma sutalpinti, juo labiau, kad jos turėtų vykti po olimpinių žaidynių. Nežinau, kaip sutalpinti tiek varžybų per 4–5 mėnesius. Kiek kalbėjausi su komanda („Energy Standart“), iš kurios pasitraukiau prieš pat ISL sezoną pernai, nors jie nebuvo patenkinti, nes buvau vienas lyderių plaukiant laisvuoju stiliumi, jie supranta, kodėl taip padariau. Jie sakė, kad manęs nebaus, o vėl mane kvies.

– Ar planuojate vietas, konkrečius rezultatus šiemet?

– Ne, niekada to nedarome. Kokius 100 kartų esu sakęs: važiuoju pagerinti savo rezultatų, o kaip bus – tai jau ne viskas nuo manęs priklauso. Be to, gali įvykti visko – pasaulio čempionate prieš startą krustelėjau ir likau be nieko.

– Kai pernai viešėjote Tokijuje prašėte, kad pagerintų treniruočių sąlygas. Vanduo buvo per šiltas?

– Taip, vanduo buvo net karštas, matyt, pritaikytas žmonėms. Bandėme prašyti, bet kažkas neveikė, niekas nesikeitė.

Be to, ten baseine negalima švilpti, nors mūsų startus žymi švilpukais. O ten švilpia tik gelbėtojai, jei kas nutinka žmonėms. O mums tada trenerė turi rėkti, nes švilpuku pažymėti starto pradžią negali. Daug niuansų. Vienas jų – tatuiruotės. Jei jų turi, privalai paslėpti, kažkuo užsiklijuoti lyg būtum koks banditas.

Simonas Bilis yra išsitatuiravęs visą kūną. Jam buvo tragedija, galvojome, kad reikės teipus ar kokius maišelius klijuoti ant rankos, bet galiausiai nusprendė keliems sportininkams leisti plaukti, nepaisant tatuiruočių.

Be to, maži kambarėliai. Visi japonai tarsi 150 cm ūgio, mums jau sunkiau tilpti į tualetą, reikia susilenkti. Jei eini naktį, – košmaras. Be to, niekas netelpa. Jei padedi lagaminą, vietos nebelieka, kambaryje turi lipti per lovą. Tikėkimės, kad pasikeis, ypač maistas. Nes su maistu irgi buvo tragedija. Per pusryčius – ryžiai. O aš manau, kad mums – lietuviams, per pusryčius valgyti ryžius yra neįprasta. Tikėkimės, kad bus bent kiaušinienės, o gal blynelių iškeps. Bus matyti (juokiasi).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius