Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Išsipūtusios „Girstučio“ baseino kainos – natūralus verslo dėsnis ar pavojus sportui?

Prieš rugsėjo 1-ąją į Kauno „Girstučio“ baseiną vaikus plaukioti leidžiančius tėvelius pasiekė atnaujinto baseino įkainiai. Savivaldybei perleidus baseiną į koncesininko rankas kainos bemaž padvigubėjo, tačiau Kauno miesto atstovai tikina, kad tai vis tiek leido sutaupyti, o pažengusiems plaukikams treniruotės brangti neturėtų. Išlieka klausimas, ar pažintį su plaukimu dar tik mezgančių vaikų tėvus pakilusios kainos neatbaidys nuo šio sporto.
Kauno plaukimo centras
Kauno plaukimo centras

Kauno miesto savivaldybė prieš mėnėsį perleido „Girstučio“ baseiną į privataus operatoriaus rankas. Miestui baseino išlaikymas per metus atsieidavo 237 tūkst. eurų. Likvidavus Kauno plaukimo centrą savivaldybei teko atsiskaityti su atleistais darbuotojais ir įvykdyti kitus įsipareigojimus.

Dabar planuojama, kad miesto valdžia Kauno plaukimo mokyklai išnuomos „Girstučio“ baseiną. Naujasis savininkas įsipareigojo nuomoti baseiną senaisiais įkainiais. Per metus Kauno valdžia nuomai turėtų skirti apie 70-80 tūkst. eurų.

Kainos padvigubėjo

Šie pinigai bus skirti, kad treniruotės papildomai nekainuotų geriausiems miesto plaukikams. Kitaip sakant, kainos išliks tos pačios, o miestui nereikės mokėti už baseino išlaikymą.

Labiausiai pakilusios kainos paveiks dar tik išbandančius šią sporto šaką mažuosius. Jeigu anksčiau tėveliai per mėnesį už trijų kartų per savaitę abonementą mokėdavo 17 eurų, tai dabar geriausiu, vakariniu, laiku turėtų pakloti nuo 31 iki 39 eurų.

Buvęs Kauno miesto meras Andrius Kupčinskas sako, kad šios naujienos tėvelių prieš naujuosius mokslo metus tikrai nenudžiugino: „Savivaldybė gyrėsi, kad bus sutaupyta 170 tūkst. eurų per metus. Dabar matome, kad bus sutaupyta vaikų ir tėvų sąskaita.“

„Girstučio“ baseino kainų palyginimas
„Girstučio“ baseino kainų palyginimas

Tiesa, Kauno savivaldybė tėvams leidžia rinktis. Jeigu kaina „Girstučio“ baseine yra sunkiau įkandama, galima rinktis Šilainių, Dainavos, Vilijampolės ar Centro baseinus, kuriuose įkainiai nesikeis.

„Girstučio“ baseino direktorius Paulius Janavičius skaičiuoja, kad net ir padidinus kainas „Girstučio“ baseine jos išlieka dukart mažesnės negu sostinėje: „Dabartinis mūsų įkainis yra du kartus mažesnis negu kituose Lietuvos miestuose, pavyzdžiui Vilniuje. Bandėme prisitaikyti ir mažiau populiariais laikais kainos išliko panašios. Galvojome apie tai, kad tėveliai gali neišgalėti mokėti už populiariausius laikus.“

Baseino vadovas primena, kad baseino išlaikymas atsieina nemažai, o paramos iš valstybės jie negauna, todėl kainos ir kilo atitinkamai.

Vaikus vilioja gražesnis baseinas

Kauno „Girstučio“ baseinas yra vienintelis 50 metrų baseinas mieste. Tiesa, tai aktualiausia profesionaliems sportininkams, o ne norintiems išmokti plaukti. Naujas baseinas mažuosius labiau vilioja šviesia ir gražia aplinka bei papildomomis pramogomis.

Kainos nėra labai mielos akims. Paprasti žmonės nelabai galės sau leisti rinktis geriausio laiko. 

Šilainių baseino treneris Giedrius Martinionis yra žinomas kaip pirmasis Rūtą Meilutytę ugdęs specialistas. Anot jo, net ir padidėjusios kainos geriausiame šalies baseine krizės plaukime neturėtų sukelti, bet sportui susidariusi situacija nėra pati geriausia.

„Kainos nėra labai mielos akims. Paprasti žmonės nelabai galės sau leisti rinktis geriausio laiko. Aišku, yra galimybė rinktis. Vakare yra brangiausias laikas, nes jis ir yra populiariausias“, – susipažinęs su naujais baseino įkainiais kalbėjo G.Martinionis.

Alfredo Pliadžio nuotr./Giedrius Martinionis
Alfredo Pliadžio nuotr./Giedrius Martinionis

Anot trenerio, plaukime kaip ir kitose sporto šakose neretai iškyla vaikai iš mažiau pasiturinčių šeimų. Jie būna labiau motyvuoti ir užsispyrę: „Labai dažnai pasitaiko, kad gabiausi ir talentingiausi vaikai ateina iš šeimų, kuriose nėra pačių geriausių sąlygų – jiems reikia kabintis ir kovoti dėl savo vietos po saule. Aplink tokius vaikus niekas nebėgioja ir jų nevežioja. Jie sėda į autobusą ir važiuoja. Aš pats taip vaikas būdamas keliaudavau į baseiną, nes tėvai būdavo darbe.“

Sename Šilainių baseine dirbantis specialistas pastebėjo, kad nemažai tėvų iškeitė jų baseiną į „Girstutį“, nes šis yra malonesnis akiai: „Ten gražiau ir viskas nauja – yra baseinukai, sukūrinės vonios ir pan. Vaikams tai labiau patinka. Geriau negu į seną baseiną eiti.“

Norinčių tapti plaukikais – pakankamai

Rūtos Meilutytės ir kitų Lietuvos plaukikų pergalės nelieka nepastebėtos. Šiuo metu į plaukimo mokyklas plūsta daug norinčių sekti savo idealų pėdomis. Todėl net ir geriausiame šalies baseine brangstančios paslaugos krizės šioje sporto šakoje sukelti neturėtų.

Plaukikų ir norinčių plaukti šiuo metu tikrai netrūksta.

„Plaukikų ir norinčių plaukti šiuo metu tikrai netrūksta. Konkurencija visuose baseinuose egzistuoja. Pakelta kaina gali dalį jų atbaidyti, bet tai nėra didelė bėda“, – kalbėjo su plaukikais dirbantis G.Martinionis.

Trenerio spėjimu labiausiai pakilusios kainos paleis Petrašiūnų rajono gyventojus, kuriems „Girstučio“ baseinas yra arčiausiai: „Jie tikriausiai nevažinės per visą miestą, kad pigiau paplaukiotų. Dauguma žmonių, kurie nėra kažkokie turčiai, renkasi baseiną pagal savo gyvenamąją vietą.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius