Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kazanėje vyksiančiame pasaulio plaukimo čempionate atletus tikrins Rusijos dopingo kontrolieriai

Tai, kad plaukikus pasaulio čempionate, kuris vyks Rusijoje, tikrins Rusijos dopingo kontrolieriai, Lietuvos antidopingo vadovei nuostabos nekelia.
Rūta Meilutytė ir Julija Jefimova
Rūta Meilutytė ir Julija Jefimova / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Tarptautinei plaukimo federacijai (FINA) paskelbui, kad šių metų liepos 24–rugpjūčio 9 dienomis Kazanėje (Rusija) vyksiančio pasaulio plaukimo čempionato dalyvius tikrins Rusijos antidopingo agentūros RUSADA specialistai, spaudoje pradėta abejoti tokio sprendimo logiškumu.

Abejonėms pagrindo suteikė tai, kad ne vienas Rusijos plaukikas apkaltintas dopingo vartojimu – per ketverius pastaruosius metus teigiami buvo 20 Rusijos plaukikų testai, tarp jų – ir pagrindinės Rūtos Meilutytės varžovės Julijos Jefimovos, kuri į baseino takelį šiemet grįžo po 16 mėnesių diskvalifikacijos ir vis garsiau apie save primena ne tik puikiais rezultatais, bet ir garsiais pareiškimais.   
 

Tačiau Lietuvos antidopingo agentūros direktorė Ieva Lukošiūtė-Stanikūnienė nieko keisto tokiame FINA sprendime neįžvelgia: „Vykdant Europos ir pasaulio čempionatus testavimo iniciatorė yra tarptautinė federacija, bet surinkti mėginiams, suteikti tą paslaugą dažniausiai samdoma nacionalinė antidopingo agentūra. Tarptautinė antidopingo agentūra gali atsivežti ir savo pareigūnus, bet jeigu čempionatas didelis, bus atliekama daug testų, tai padaryti jiems būtų sudėtinga. Iš praktikos galiu pasakyti, kad sutartys dėl mėginių surinkimo su nacionaline antidopingo agentūra yra sudaromos dažnai“, – teigė Lietuvos antidopingo vadovė.

Be to, į čempionatus atvyksta dopingo kontrolės delegatai iš tarptautinės federacijos, kurie prižiūri, kad būtų laikomasi tarptautinės federacijos reikalavimų. Speciali FINA komisija prižiūrės ir Rusijos dopingo kontrolierių darbą.

„Tarptautinės federacijos atstovai nusprendžia, ką testuoti, po kokių rungčių ir t. t. Žodžiu, iniciatorė yra taptautinė federacija, o nacionalinė agentūra suteikia servisą – ji turi savo dopingo kontrolės pareigūnus, jeigu reikia, pakviečia asistentų, ji pakviečia sportininką į dopingo kontrolę, surenka mėginius, užpildo popierius, nuveža į laboratoriją, t. y. atlieka visą techninį darbą. Kai čempionatai rengiami Lietuvoje, mes taip pat teikiame tokias paslaugas tarptautinei federacijai ar organizaciniam komitetui“, – aiškino I.Lukošiūtė -Stanikūnienė. 

Ar galėtų RUSADA atstovai padėti savo šalies plaukikams dopingo procedūros metu? Lietuvos antidopingo vadovė atmetė bet kokias manipuliacijos galimybes: „Atliekant testavimą griežtai laikomasi tarptautinių testavimo standartų. Sportininkas pats išsirenka sandariai uždarytą dopingo kontrolės indelį, jis tą mėginį pateikia stebint dopingo kontrolės atstovui, sportininkas pats išsirenka dopingo kontrolės konteinerį, kuriame yra A ir B mėginiai, jis pasitikrina numerį, jis užpildo anketas, jis pats užsuka indelį, kurio nebeatsuksi. Indeliai supakuojami ir išsiunčiami į laboratoriją, o laboratorija nežino kieno tai testas – viskas anonimiška. Ir nepamirškime, kad visą tą procedūrą stebi taptautinės federacijos atstovas ir sportininko atstovas.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius