Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuviško maisto išsiilgęs D.Rapšys – apie alinantį sezoną, premijas ir sankcijas Rusijai

Sparčiai augančią medalių kolekciją dar dviem auksiniais apdovanojimais Glazge vykusiame Europos plaukimo čempionate trumpajame baseine (25 m) papildęs Danas Rapšys pirmadienio popietę grįžo į Lietuvą, kur pagaliau galės kiek atsipūsti po sėkmingiausio, bet galybės jėgų pareikalavusio sezono.
Danas Rapšys
Danas Rapšys / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

24-erių plaukikas Škotijoje triumfavo 200 ir 400 m distancijų laisvuoju stiliumi finaluose, o dar kiek anksčiau sėkmingai užbaigė ir FINA pasaulio taurės varžybas, kuriose ne tik susišlavė 14 aukso ir 4 sidabro medalius, bet ir užsitikrino didžiulę, 180 tūkst. eurų viršijančią, premiją.

„Pagaliau ta Lietuva. Po tokio laiko tarpo labai smagu grįžti, šiek tiek jau pajaučiau Lietuvą ir iš oro, – vos išlipęs iš lėktuvo Vilniaus oro uoste grįžimu į gimtinę džiaugėsi D.Rapšys. – Tikrai smagu, kad viskas taip pasisekė. Visas sezonas ėjosi gerai, o pabaigoje pavyko laimėti tuos du medalius, tad manau, kad geriau būti jau nebegalėjo.“

„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Danas Rapšys iškovojo auksą 200 m laisvuoju stiliumi. Antras buvo Duncanas Scottas (kairėje), trečias – rusas Michailas Vekoviščevas.
„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Danas Rapšys iškovojo auksą 200 m laisvuoju stiliumi. Antras buvo Duncanas Scottas (kairėje), trečias – rusas Michailas Vekoviščevas.

Nors sezonas D.Rapšiui dar nesibaigė, kadangi jau po kelių jis išvyks į, kaip pats įvardijo, „mažas varžybėles“, plaukikas jau netrukus pradės žvelgti ir į kitus – olimpinius – metus.

Kiek atsipūtęs jis vėl ketina keltis į Klaipėdą, kur gauna geresnes treniruočių sąlygas nei Kaune, ir ruoštis 2020-aisiais laukiantiems iššūkiams.

Vis tik kol kas D.Rapšio galvoje – tik viena. Didžiąją metų dalį užsienyje praleidęs sportininkas nekantrauja sugrįžti namo į Panevėžį, kur jo jau lauks išsiilgti lietuviškos virtuvės patiekalai.

„Labiausiai pasiilgau maisto. Kiek teko visur būti, tai arba blogai, arba vidutiniškai, bet beveik niekur nebuvo, kad būtų gerai. Dabar jau grįšiu – užsisakiau blynelių ir visą dieną valgysiu vien juos“, – šypsojosi plaukikas.

– Galima sakyti, kad tai – geriausias sezonas jūsų karjeroje. Ar dar turite, kur tobulėti?

– Manau, kad visur įmanoma tobulėti. O kalbant apie sezoną, tai šie metai tikrai buvo nerealūs ir labai sunkūs. Jie dar nesibaigė, bet jau galiu sakyti, kad pavyko „padaryti“ visus laikus. Esu labai laimingas, o tobulėti dar, manau, yra kur.

– Europos čempionate iškovojote du aukso medalius, bet po antrojo neatrodėte labai patenkintas. Kodėl, ar nepatiko užfiksuotas laikas?

– Šiek tiek buvau išvargęs po 400 m plaukimo laisvuoju stiliumi. Jau eidamas į startą galvojau, kad reikės atiduoti labai daug. Teko labai daug dirbti „iš savęs“. Buvau pirmas, bet laikas nebuvo toks, kokį galiu pademonstruoti. Jeigu man būtų leidę pailsėti ir plaukti kitą dieną, būtų buvę žymiai geriau. Vieta kaip vieta, bet laikas galėjo būti geresnis.

– Registravotės į penkias rungtis. Kodėl rinkotės tiek daug startų?

– Čia buvo taip suplanuota, kad jei kažkas atsitiktų ar nepasisektų, turėčiau kur plaukti, išsibandyti kitas rungtis. Išėjo taip, kad viskas pavyko beveik puikiai, tad nusprendėme geriau nebe startuoti, o pasitaupyti jėgas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Danas Rapšys
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Danas Rapšys

– Kompleksiniu būdu neblogai sekėsi pasaulio taurėje. Ar buvo įmanoma kovoti dėl aukštesnių vietų Europos čempionate?

– Aš manau, kad tikrai buvo įmanoma – finalas tikrai būtų buvęs. Bet kas iš to? Sveikata yra svarbiau, tad pasirinkome ją patausoti.

– Sakote, kad metai dar nesibaigė. Kokie startai dar laukia?

– Už poros dienų išskrendu į varžybėles, bet jos tokios mažos. Reikia jose sudalyvauti, bet jose nesieksime jokių tikslų, tik sudalyvausime. O po to jau ruošimės kitiems metams.

– Lietuva renka geriausią metų sportininką, esate įvardijamas kaip akivaizdus favoritas. Ar jaučiate, kad galite laimėti?

– Visada yra smagu, kai įvertina žmonės. Sportuoji, dirbi, o už tai gauni ne tik medalį, bet ir žmonių įvertinimą. Kiekvienam sportininkui yra smagu. Dirbame ne dėl to, bet visada smagu gauti tokius apdovanojimus.

Prisipirksiu blynų už tuos pinigus.

– Sezonas buvo labai ilgas. Kaip pavyko išvengti duobių ir išlaikyti pačią aukščiausią sportinę formą kiekvienose varžybose?

– Tai – mano komandos dėka. Nežinau, kaip jie sugebėjo taip paruošti. Ir trenerė, ir kineziterapeutas, ir masažuotoja – daug kas jų net nežino, bet tie žmonės darė viską, kad man pasisektų, ir viskas būtų gerai.

Neįsivaizduoju, kaip taip reikia paruošti sportininką. Šis sezonas man buvo nauja patirtis – naujas, nepatikrintas. Niekas nežino, kaip ruošti, kokias treniruotes daryti, bet, kaip matome, trenerė rodo aukščiausią klasę ir parodo, kad turi labai didelį žinių bagažą.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Danas Rapšys dominuoja pasaulio taurės varžybose.
AFP/„Scanpix“ nuotr./Danas Rapšys dominuoja pasaulio taurės varžybose.

– Šiame sezone pavyko nemažai uždirbti iš pasaulio taurės varžybų. Kiek tie pinigai padės treniruotėms ir pasiruošimui?

– Nežinau, dabar dar net nelabai galvojau. Viskas buvo koncentruota į darbą, į tikslus, o tie pinigai yra kaip desertas ant darbo. Dabar esu labai nuvargęs ir apie pinigus daug negalvoju. Šiandien prisipirksiu blynų už tuos pinigus ir valgysiu visą dieną (šypsosi).

– Kaip atrodys kiti, olimpiniai, metai?

– Dabar dar net negalvojau. Visą kelionę skridau ir žiūrėjau pro langą, galvojau: „Na, kada tie namai, kada tie namai?“ Dar reikės važiuoti namo valandą... Dabar nieko negalvoju, tiesiog šiek atsipūsti, grįžti nuo visų minčių, nes tikrai jaučiuosi „išplaukęs“.

Visą kelionę skridau ir žiūrėjau pro langą, galvojau: „Na, kada tie namai, kada tie namai?“

– Kiek laiko ketinate praleisti namuose?

– Dabar tik porą dienų iki skrydžio, o po to grįšiu dar kelioms dienoms ir važiuosiu į Klaipėdą, treniruotis baseine.

– Teoriškai dar tiksi priešolimpiniai metai, bet plaukimo federacijos vadovas Emilis Vaitkaitis jau sakė, kad prasideda naujas sezonas. Kaip jūs jaučiatės prieš olimpinius metus, ar esate išsunktas nuolatinių varžybų?

– Dabar aš nežinau net ką ir pasakyti. Net nežinau, kada prasideda sezonas, nes jis ateina ir nueina. Nežinau, kada prasideda, kada baigiasi. Reikia pailsėti, nes net ne tiek yra nuvargęs mano kūnas, kiek esu išsekęs psichologiškai. Ateina Kalėdos, šventės, pailsėsime, manau, bus geriau.

– Oro uoste jus pasitiko nemažai žmonių. Kas atvyko pasveikinti?

– Visi mano artimieji susirinko. Negalėjo būti tik mergina, kuri dirba. Bet labai nesureikšminu tų pasitikimų. Visi žmonės turi savo darbus, savo laiką, tad kiek galėsiu, po to jiems skirsiu laiko. Turbūt smagu ir jiems pamatyti, kai po tiek laiko grįžta savas žmogus.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Danas Rapšys
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Danas Rapšys

– Ar yra pasiekimas, kurį vertinate labiausiai? Geriausiai jums, ko gero, sekėsi 400 m plaukimuose.

– Taip, 400 metrų taip „suplaukiau“, kad net pats buvau nustebęs, jog gali būti taip gerai. Šitas ir buvo vienas rimčiausių. O „ilgajame vandenyje“ (50 m baseine – 15min) 200 m sekėsi.

– Trumpajame baseine vykstančios varžybos paprastai nelaikomos prestižinėmis – yra kita technika, svarbesnis atsispyrimas. Kaip jūs vertinate Europos čempionatą trumpajame baseine?

– Dažniausiai žmonės apie „trumpą vandenį“ sako „ai, čia tas neilgas“. Bet trumpame baseine yra labai daug specifinių detalių, kurios ne tiek lemia „ilgame vandenyje“, – startas, posūkiai, išėjimai.

Dažniausiai sportininkai šitų dalykų nelabai turi ir jiems tokios varžybos nepatinka. O kas šiuos dalykus yra gerai išdirbęs, tas gali labai gerai plaukti ir čia.

Manau, kad viskas pasisekė labai gerai. Žinome, link kur einame, o viskas bus tik geriau.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Danas Rapšys
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Danas Rapšys

– Šiandien atskriejo žinia, kad Pasaulinė antidopingo agentūra (WADA) suspendavo Rusiją ketvirtiems metams iš visų tarptautinių varžybų. Kaip vertinate tokį sprendimą, turint omenyje, kad tarp didžiausių jūsų konkurentų yra ir sportininkų iš Rusijos?

– Nusileidus lėktuvui kaip tik pamatėme šią žinią. Net nežinau, ką komentuoti. Kiek suprantu, rusai galės startuoti su neutralia vėliava, o plaukime turbūt dar nėra buvę, kad kažkas startuotų „be vėliavos“. Kažkaip labai įdomiai. Bus matyti, bet ar jie startuos be vėliavos, ar su, Rusija vis tiek padės tiems sportininkams.

Ar tai gerai, ar ne? Gerai, nes kovojama prieš dopingą, bet kuo kalti tie sportininkai, kurie nevartoja? Jiems neleidžiama atstovauti savo šaliai. Nežinau, tai – labai sunkus sprendimas, bet jei WADA nepaskelbs „karo“, tai kitaip neįmanoma šito išspręsti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius