Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Naujos Lietuvos plaukimo deivės treneris: „Iki šiol nesitiki“

Rūta Meilutytė šįvakar stos į kovą pasaulio plaukimo čempionate dėl antrojo medalio, bet šios pirmenybės aiškiai parodė, kad artimiausiais metais ji nesijaus vieniša lietuve plaukimo elite. 20-metė Kotryna Teterevkova irgi kėlė didelę intrigą pirmenybėse, o jos svarbiausias savybes priminęs treneris Michailas Romanovskis užsiminė, jog vietoj penktosios vietos 200 m finale galėjo būti ir auksas.
Michailas Romanovskis treniruoja Kotryną Teterevkovą jau daugiau nei dešimtmetį.
Michailas Romanovskis treniruoja Kotryną Teterevkovą jau daugiau nei dešimtmetį. / D.Kibirkščio ir K.Rimkaus nuotr.

Michailas Romanovskis vis purtė galvą, mandagiai atsisakydamas kalbėti, kol pasaulio čempionate plaukė Kotryna Teterevkova.

Tačiau dabar įtampos akmuo nusirito, plaukimo varžybose Budapešte aušta paskutinė diena, ir 44 metus plaukimo treneriu Vilniuje dirbantis buvęs šachmatininkas dalijosi mintimis apie vis ryškiau spindinčią savo auklėtinę.

„Penkta vieta pasaulyje – iki šiol nesitiki. Bet, iš kitos pusės, kai pažiūri į visus rezultatus – galėjo būti net pirma“, – sakė M.Romanovskis apie 200 m krūtine finalą, kuriame K.Teterevkova buvo jauniausia plaukikė ir greičiausia tarp europiečių.

Dariaus Kibirkščio/LPF nuotr./Kotryna Teterevkova
Dariaus Kibirkščio/LPF nuotr./Kotryna Teterevkova

Per 11 metų matė, kaip ji užaugo

M.Romanovskis treniruoja K.Teterevkovą nuo 2011 metų, kai vilnietė pateko į jo rankas Lazdynų baseine būdama 9-metė.

Anot trenerio, ji greitai tobulėjo ir gerino rezultatus, o galbūt ir dar greičiau viskas būtų vykę, jei nei „Girstučio“ baseine patirta trauma, merginai paslydus ant plytelių ir susižeidus koją.

Tačiau talentingai plaukikei reikalingos savybės ryškėjo jau tada.

„Ji labai atsakinga ir tuo išskirtinė. Be to, ji labai gerai jaučia vandenį. Jos progresas iškart parodė galimybes, – sakė M.Romanovskis. – Ji visada labai atsakingai treniravosi.

Negali sakyti, kad visiškai nepraleisdavo treniruočių, nes per sezoną įprastai susirgdavo, bet visada treniruotes vertino labai atsakingai ir tai liko iki šių dienų. Ji viską daro su dideliu atsidavimu.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Treneris Michailas Romanovskis ir Kotryna Teterevkova
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Treneris Michailas Romanovskis ir Kotryna Teterevkova

Bet ji užaugo. Dabar ji turi savo nuomonę, jau ginčijasi ir pasako man, kaip elgtis. Aš jai už tai dėkingas, nors kartais jaučiu, kad esu teisus. Kartais turiu prisitaikyti ir aš.“

Jautė nerimą prieš finalą

Atrankos ir pusfinalio varžybose trečia buvusi K.Teterevkova, 200 m krūtine finale (2 min. 23,9 sek.) ketvirtadienį neplaukė taip greitai, o dabar treneris ir pats pripažino, kad jautęs dėl to nerimą.

„Aš nerimavau, nes bijojau, kad finale varžovės plauks kitaip nei pusfinalyje. Kotrynos pusfinalio plaukimo struktūra buvo labai gera ir aš nerimavau, kad finale gali taip gerai nebūti“, – pripažino jis.

Suprasti akimirksniu

  • Iki medalio K.Teterevkovai pritrūko 0,7 sek. – bronzą laimėjusi amerikietė Kate Douglas atplaukė per 2:23.20 min.
  • Triumfavo olimpinė čempionė amerikietė Lilly King (2:22.41). Sidabras atiteko australei Jennai Strauch (2:23.04).
  • Lietuvę tik finiše aplenkė ir ketvirta likusi kanadietė Kelsey Lauren Wog (2:23.86).

Praėjusių metų pabaiga buvo įtempta K.Teterevkovai, kai ji po olimpinių žaidynių dar startavo komercinėse ISL varžybose, bet, anot trenerio, liko apmulkinta ir iki šiol neatgauna jai pažadėto atlygio.

Dar buvo 25 metrų pasaulio čempionatas Abu Dabyje gruodį, užtat po poilsio pertraukos Kotryna nustebino Lietuvos rekordu 200 m per šalies žiemos pirmenybes, kai krūtine šį nuotolį įveikė per 2 min. 22,88 sek. – toks rezultatas pasaulio čempionate Vengrijoje būtų atnešęs sidabrą.

M.Romanovskis svarstė, kad galbūt nebuvo naudinga ilgoka pertrauka be varžybų prieš pasaulio čempionatą, o galbūt ir tai, kad K.Teterevkova vis keliavo su Lietuvos plaukimo rinktine po stovyklas, kurioje jos pratybų partneriai buvo vyrai, dirbantys kiek kitokiais krūviais.

Trenerio nuomone, susidėjo ir kalnai įtampos, su kuria susiduria ir nebūtinai susidoroja ir labiau patyrusios atletės – ir planetos pirmenybėse buvo tituluotų plaukikių, kurios nepateko į pusfinalį ar finalą.

Dariaus Kibirkščio/LPF nuotr./Kotryna Teterevkova
Dariaus Kibirkščio/LPF nuotr./Kotryna Teterevkova

M.Romanovskis dar norėtų sustiprinti K.Teterevkovos finišą, bet prieš tai reikėtų ramiai atlikti analizę, kuri padėtų atsakyti – ar 200 m finalo finiše sukliudė jau įsisunkęs nuovargis, o gal kitos priežastys.

Galbūt būtų padėjęs ir didesnis pasitikėjimas savimi? „Aš jai sakau, kad tu jau esi aukštumoje, nors pati galvoji, kad iki jos dar tik eini“, – pažymėjo M.Romanovskis.

Jis tikisi, kad ateityje šiuo klausimu padės Andrejus Liachovičius – su Kauno „Žalgirio“ krepšininkais pastarąjį sezoną dirbęs sporto psichologas grįžta dirbti su olimpiečiais.

Patyręs plaukimo treneris neslėpė, kad jam reikalinga pagalba, nors patarimų ir taip sulaukia daug: „Ne su visais sutinku, nepriimu visko už gryną pinigą, bet žinau, kad ir aš padarau klaidų ir jų padarysiu ateityje.“

M.Romanovskis šią vasarą norėtų labiau susigrąžinti iš rinktinės trenerio Žilvino Ovsiuko atgal į savo rankas savo vienintelę elitinę auklėtinę, nes galvoje jau yra surentęs pasirengimo griaučius.

„Aš manau, kad jos potencialas didelis, ypač 200 m rungtyje. Aš jai sakau, kad prasidėjo jos kilimas. Ji jau plaukė kone idealiai pusfinalyje, nors plaukė kiek pasidairydama ir neišsikrovė iki pat pabaigos“, – pabrėžė M.Romanovskis.

K.Rimkaus nuotr./Michailas Romanovskis
K.Rimkaus nuotr./Michailas Romanovskis

Ir ateityje jis regi K.Teterevkovos stiprybę 200 m krūtine rungtyje, nes ilgiems grybšniams ir techniškam slinkimui vandeniu parankus ir liaunos 171 cm ūgio plaukikės kūnas.

Sprintui, ypač 50 metrų rungčiai, anot trenerio, reikėtų galingesnio sudėjimo – didesnių raumenų, geros reakcijos, kuo pasižymi Rūta Meilutytė.

„Rūta starto metu įgauna gerą pagreitį, – su R.Meilutyte savo auklėtinę lygino M.Romanovskis. – Bet su didesne mase irgi būtų kitaip – jei Kotrynai pridėtume 3–4 kg, ji nebūtų tokia gera nei 100, nei 200 m rungtyse.“

Daug vilčių krypsta link kitų svarbių šiais metais plaukimo varžybų – Europos čempionato, kuris vyks Romoje rugpjūtį.

„Kotryna buvo pirma iš europiečių pasaulio čempionate, bet negali sakyti, kad ji bus pirma Europos čempionate, nes bus kitų varžovių, – liko atsargus M.Romanovskis, jis pridūrė, kad ir pirmenybės vyks kiek neįprastomis sąlygomis – atvirame baseine, veikiausiai tvyrant tam metų laikui karštam Italijos orui. – Reikia nusiteikti Europos čempionatui, bet matau, kad ji yra pavargusi, tai parodė ir 50 m rungtis (užėmė 22 vietą). Dabar savaitėlė bus poilsis, ji pabus su šeima. O tada bandysime ruoštis Europos čempionatui.“

Dariaus Kibirkščio/LPF nuotr./Kotryna Teterevkova
Dariaus Kibirkščio/LPF nuotr./Kotryna Teterevkova

Tikisi nematyti Rusijos atletų ir toliau

Šiais metais Tarptautinė plaukimo federacija dėl karo Ukrainoje neleidžia varžytis Rusijos ir Baltarusijos sportininkams, tarp kurių nėra ir tituluotos Julijos Jefimovos.

M.Romanovskis tikisi jos ir kitų rusų atletų ir toliau nematyti, kol Rusijos kariuomenė sprogdina Ukrainos miestus ir žmones.

„Tikiuosi, kad varžovių iš Rusijos nebus ir Tarptautinė plaukimo federacija laikysis dabartinio sprendimo, nes vykstant tokiems įvykiams pasaulyje kitaip ir būti negali, – kalbėjo M.Romanovskis. – Teko kalbėti su ukrainiečiais. Ukrainos plaukiko M.Romančiuko treneris atvyko tiesiai iš teritorinės gynybos. Lietuva daro daug, bet reikia laikytis sankcijų, nors rizika visada liks, kai turi reikalų su bepročiais. M.Romančiuką pakvietė treniruotis į Vokietiją jo pagrindinio varžovo treneris. Tad ir mums reikia parodyti susitelkimą.“

Netikėtos permainos federacijoje

Įpusėjus pasaulio čempionatui įvyko sukrėtimas Lietuvos plaukimo federacijoje, kai apie savo atsistatydinimą pranešė jai vadovavęs verslininkas Tomas Kučinskas, laišku informavęs apie sprendimą, bet nepaaiškinęs jo priežasties.

Asmeninio albumo nuotr./Tomas Kučinskas
Asmeninio albumo nuotr./Tomas Kučinskas

M.Romanovskiui neramu, kad nuo liepos iš generalinio sekretoriaus pareigų pasitrauks ir Emilis Vaitkaitis, jau anksčiau informavęs plaukimo bendruomenę, jog priėmė kvietimą vadovauti Nemuno saloje baigiamam statyti „Žalgirio“ baseinui.

„Yra kažkokia krizė, bet aš nežinau priežasčių, – sakė M.Romanovskis. – Turėtų būti rimta priežastis, nes Tomo Kučinsko kadencija tik įpusėjo, o sprendimas paskelbtas per pasaulio čempionatą.

Nežinau, kokios bus išvados dėl šių varžybų, bet žvelgiant į rezultatus beveik niekas nepagerino asmeninių rezultatų (išskyrus jauniausius plaukikus – Eriką Grigaitį ir Tomą Navikonį, – red.).“

Ilgametis treneris tikisi, jog Vilniuje pagerės sąlygos dėl baseinų, kurių dviejų nebeliko sostinės centre (juos pardavus „Žalgirio“ draugijos vadovui Vytui Nėniui).

O nugriauto vienintelio sostinėje 50 metrų Lazdyno vietoje augęs naujas vandens sporto kompleksas skaičiuoja jau penktuosius statybų metus.

„Vilniuje baseinas vis statomas ir statomas. Kaune pradėjo statyti vėliau, o baigs anksčiau. Kai pabūni Vengrijoje, pasijaučiu dar prasčiau, – apie prastą padėtį dėl baseinų Vilniuje sakė M.Romanovskis. – Kodėl pas mus nėra atvirų baseinų? Ir Vilnius kažkada turėjo. Kiek daug žmonių čia – Vengrijoje – plaukia juose. Manau, kad ir mes turėtume daugiau investuoti į sveikatingumą.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius