Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Neįprastą pusmetį turėjęs G.Titenis Kopenhagoje tikisi „pataikyti“ ant formos piko

Plaukimas trumpuose baseinuose niekada nebuvo Giedriaus Titenio „arkliukas“, bet tai prieš dvejus metus nesutrukdė 28-erių anykštėnui parvežti bronzos iš Izraelyje vykusių žemyno pirmenybių. Austrijoje pastaruosius metus besitreniruojantis vyriausias Lietuvos rinktinės narys rankovėje paslėptų kozirių gali turėti ir Kopenhagoje – plaukikas neslepia, kad Danijos sostinėje tikisi pataikyti ant sportinės formos piko.
Giedrius Titenis
Giedrius Titenis / „Instagram“ nuotr.

Liepą vykęs pasaulio čempionatas Budapešte G.Titeniui nebuvo toks, kokio jis tikėjosi.

Vienas rinktinės lyderių plaukė dvejuose (50 ir 100 metrų krūtine) pusfinaliuose, bet prasibrauti toliau nesugebėjo. Maža to, anykštėnas liko netikėtai „iššovusio“ Andriaus Šidlausko šešėlyje, kai šis plaukdamas 100 metrų užėmė šeštąją vietą – aukščiausią tarp visų rinktinės vyrų.

Nors 25 metrų baseine, G.Titenis niekuomet nesijautė taip gerai kaip dusyk ilgesniame olimpiniame baseine, Europos čempionate jis tikisi nustebinti.

Panašiai taip, kaip prieš dvejus metus Izraelio kurorte Netanijoje, iš kurio parvežė vienintelį Lietuvos medalį, užėmęs trečią vietą 100 metrų krūtine distancijoje.

Trečiadienį prasidedančios Europos pirmenybės Danijoje G.Titeniui bus jau devintosios. Nuo 2006-ųjų, kai debiutavo žemyno čempionate Helsinkyje, anykštėnas praleido vos vienintelį čempionatą 2011-aisiais, kuris vyko Lenkijos mieste Ščecine.

Šie metai sportininkui taip pat kitokie nei jis ir mes buvome įpratę. Pirmą kartą žemyno pirmenybėms Giedrius rengėsi ne su savo ilgamečiu treneriu Žilvinu Ovsiuku, o su 54-erių metų vokiečiu Dirku Lange.

„Instagram“ nuotr./Giedrius Titenis ir Dirkas Lange
„Instagram“ nuotr./Giedrius Titenis ir Dirkas Lange

„Noriu vėl grįžti ten, kur buvau – ant podiumo. Po nesėkmingo praėjusio sezono supratau, kad noriu vėl varžytis ir nugalėti geriausius pasaulio plaukikus krūtine. Visiškai pasitikiu aukšta trenerio kvalifikacija ir labai sėkminga programa. Jis jau įrodė, kad turi gerą ranką ruošiant geriausius plaukikus“, – naują karjeros etapą pasitiko į Austriją metų pradžioje gyventi ir treniruotis persikėlęs plaukikas.

D.Lange – patyręs ryklys plaukimo pasaulyje. Specialistas iš Vokietijos yra dirbęs šešeriose olimpinėse žaidynėse (1996–2016 metais), o jo auklėtiniai yra laimėję devynis olimpinius medalius, taip pat – per 100 apdovanojimų pasaulio ir Europos pirmenybėse. Jo treniruojami plaukikai yra pagerinę 24 pasaulio ir 36 Europos rekordus.

Vokietijos plaukimo specialistas yra dirbęs arba vis dar dirba su Vokietijos, Didžiosios Britanijos, Švedijos, Norvegijos, Airijos, Slovakijos, Šveicarijos, Belgijos, Egipto, Jungtinių Arabų Emyratų ir PAR plaukikais, o vienas garsiausių vokiečio auklėtinių – olimpinis čempionas Cameronas van der Burghas.

G.Titenis neslepia, kad tarėsi su Pietų Afrikos plaukimo legenda, priimdamas lemtingą sprendimą, ir iš C.van der Burgho apie naująjį treneris girdėjo tik geriausius atsiliepimus.

Praėjusius savaitės pabaigoje anykštėnas dar startavo varžybose Austrijoje, tačiau šis jo pasirodymas buvo labiau eksperimentinis, jau galvojant ir taupantis Kopenhagai.

„Instagram“ nuotr./Giedrius Titenis
„Instagram“ nuotr./Giedrius Titenis

– Giedriau, koks jums buvo pastarasis pusmetis po pasaulio čempionato? – pradėjome pokalbį su G.Titeniu.

– Šie mėnesiai tikrai buvo nelengvi, įdėjome daug darbo, stipriai treniravomės. Manau, jog esu pasiruošęs tikrai gerai.

– Budapešte kalbėdamas apie savo pasirodymą teigėte, kad dar aukštesnius rezultatus pademonstruoti sutrukdė tai, jog pritrūko laiko šiek tiek laiko ir treniruočių su naujuoju treneriu. Jaučiatės, kad per šį laikotarpį dar žengėte žingsnį į priekį?

– Tikiuosi, jog taip. Forma dar šiek tiek šokinėja, tai aukštyn, tai žemyn. Pastarosiomis savaitėmis turėjome ir „atleidimą“ (sumažino krūvius). Kaip seksis, matysime Kopenhagoje, bet tikiuosi, jog su sportine forma pataikysiu ant paties piko.

Su Dirku tebedirbame ir toliau, esame patenkinti bendradarbiavimu ir planuoju, jog treniruosiuosi čia iki Tokijo olimpinių žaidynių. Šioje vietoje tikrai nieko nekeisiu, esu patenkintas.

Šis pusmetis galbūt buvo kiek kitoks, nes pradžia buvo kiek kitokia, ne tokia, kokią buvau įpratęs turėti su Žilvinu. Daugiau įdirbio darėme visiems metams. Toje pačioje sporto salėje dirbome tiek, kad jėgų užtektų visam sezonui. Buvo netikėta, šiek tiek keista. Žiūrėsime, kaip seksis, bet viskas turėtų būti gerai.

Alfredo Pliadžio nuotr./Giedrius Titenis
Alfredo Pliadžio nuotr./Giedrius Titenis

– Europos čempionatas Kopenhagoje savo svoriu neprilygsta varžyboms, kuriose kovojama olimpiniame baseine. Kas svarbiau – geras rezultatas jame ir pakiliomis nuotaikomis užbaigti metus, ar vis dėlto padėti pamatus kitiems metams?

– Kad ir čempionatas „ant nosies“, visas pasirengimas buvo vis tiek orientuotas į 50 metrų baseiną. Tą pusmetį, apie kurį jau kalbėjau, taip pat viską „statėme“ kitai vasarai. Kalbėjome apie šią situaciją ir su treneriu. Abu padarėme išvadą, kad 50 metrų baseine pasirodyti gerai yra kur kas svarbiau.

Mano tikslai sau – visada aukščiausi, bet juos gal pasilaikysiu sau.

– Tai reiškia, kad šis Europos čempionatas bus daugiau pasibandymas? Kokius tikslus keliate sau Kopenhagoje?

– Mano tikslai sau – visada aukščiausi, bet juos gal pasilaikysiu sau (šypsosi). Uždavinys yra plaukti asmeniniais rezultatais. Jei tai pavyks, bus viskas puiku.

– Jei tai pavyktų, turbūt galėtume galvoti ir apie medalį...

– Nebūtinai. Europoje yra labai daug sportininkų, kurie ypač gerai plaukia trumpame baseine. Man trumpas baseinas niekada nebuvo labai prie širdies. Visada labiau buvau ilgo baseino atstovas. Man net pačiam įdomu, kaip čia Danijoje viskas pavyks.

– Bet prieš dvejus metus iš Netanijos sugrįžote su bronzos medaliu. Kas tai lėmė?

– Tuomet viskas puikiai sukrito į visumą. Man tai buvo pirmas ir vienintelis medalis Europos čempionate, plaukiant trumpajame baseine. Iki tol aukščiausias pasiekimas, jei neklystu, buvo pusfinalis. Jei pavyktų pagerinti tą rezultatą (57,02 sek.), būtų tikrai puiku.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Giedrius Titenis
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Giedrius Titenis

– Tradiciškai plauksite trijose rungtyse. Kurioje savo šansus vertinate geriausiai?

– Kaip bebūtų, daugiausiai orientuojuosi į trumpesnius nuotolius – 50 ir 100 metrų. Žiūrėsime, kaip seksis 200 metrų rungtyje. Šio Europos čempionato programa yra labai suspausta: vos penkios dienos. Jei sektųsi gerai, tris dienas be jokio poilsio tektų plaukti tiek ryte, tiek vakare. Vakare net po du kartus. Atlaikyti tikrai nebus lengva.

Aš tikrai labai džiaugiuosi dėl Andriaus ir jo rezultatų. Smagu, kad Lietuvoje atsirado dar vienas plaukimo krūtine atstovas, kuris gali konkuruoti su visu pasauliu.

– Pasaulio čempionate puikų pasirodymą surengė Andrius Šidlauskas. Jaučiate, kad jaunimas į nugarą kvėpuoja vis intensyviau?

– Konkurencija yra labai geras dalykas. Aš tikrai labai džiaugiuosi dėl Andriaus ir jo rezultatų. Smagu, kad Lietuvoje atsirado dar vienas plaukimo krūtine atstovas, kuris gali konkuruoti su visu pasauliu. Mums konkurencija tik prideda papildomos motyvacijos ir visiškai netrukdo dviem plaukti tiek olimpiadoje, tiek pasaulio čempionate.

– Kokie bus planai 2018-aisiais? Ar esate nusibrėžę kokius nors tikslus?

– Po Kopenhagos 18-ąją dieną planuoju grįžti į Lietuvą ir startuoti šalies čempionate. Gruodžio 23-ąją jau skrisiu atgal į Austriją, nes jau pradėsime pasiruošimą. Nusprendėme, jog poilsio net iš šventiniu laikotarpiu nebus, atostogų neturėsiu. Nuo sausio 2-osios jau treniruosiuos po tris kartus per dieną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius