Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Olimpinių vicečempionų bėdos: ar sidabro vyrams teks išsiskirti?

Likus šimtui dienų iki Tokijo olimpinių žaidynių – neramūs signalai olimpinių vicečempionų valtyje. Europos irklavimo čempionate Mindaugas Griškonis ir Saulius Ritteris neperžengė atrankos varžybų barjero, o vienas jų pajuto negalavimus.
Mindaugas Griškonis ir Saulius Ritteris
Mindaugas Griškonis ir Saulius Ritteris / „Scanpix“ nuotr.

Kai Mildos Valčiukaitės ir Donatos Karalienės veidai švytėjo iš džiaugsmo, namo parvežus Europos čempionato sidabrą, kitiems dviem Rio de Žaneiro olimpiniams prizininkams tai buvo metas, kai kalbėti norisi mažiausiai.

Europos pirmenybėse Italijoje du tituluoti mūsų šalies atletai – Mindaugas Griškonis ir Saulius Ritteris porine dviviete valtimi sustojo ties atrankos varžybų slenksčiu.

Tai ypač neįprasta nesėkmė labiausiai tituluotiems mūsų šalies irkluotojams, tikriems trofėjų kolekcionieriams:

32 metų Saulius Ritteris yra iškovojęs net 9 aukščiausios prabos apdovanojimus olimpinėse žaidynės bei Europos ir pasaulio pirmenybėse: dvivietėje su Rolandu Maščinsku (2011–2016 m.), dvivietėje su M.Griškoniu (2016–2017) ir porinėje keturvietėje (2017–2018).

35 metų M.Griškonis savo kolekcijoje turi net 10 medalių, aštuonis jų iškovojęs solo plaukimu vienviete valtimi, o du – dviviete su S.Ritteriu.

„Kol dar bandome ir eksperimentuojame. Šis Europos čempionatas mums labai nenusisekęs, – stabtelėjęs Vilniaus oro uoste pripažino M.Griškonis. – Nepasiekėme geros sportinės formos, o antra – patyrėme sveikatos problemų. Nenoriu jų pasakoti, nes jos ne su manimi susijusios. Bet Europos čempionatas mums buvo nesėkmingas.“

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Mindaugas Griškonis ir Saulius Ritteris
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Mindaugas Griškonis ir Saulius Ritteris

Grįžus iš Europos čempionato oro uoste S.Ritteris nebuvo nusiteikęs komentuoti, kas nutiko 2000 m distancijoje.

Regis, kad patyrusio irkluotojo laukia vizitas pas sporto medikus.

„Įtariame, kad kažkas prastai su kraujotakos sistema, – sakė Lietuvos irklavimo rinktinės treneris Kęstutis Keblys. – Gydytojas dar turi patikslinti, nors atrodė, kad iki tol viskas buvo gerai: krūvius atlaikė, prieš pat čempionatą juos sumažinome. Žvelgiant į visą rinktinę, visi jaučiasi gerai, o kodėl taip nutiko, – turi pasakyti medikai. Anksčiau yra taip buvę.“

Iš Mykolo Masilionio, kuris Europos čempionate jau dirbo Rusijos irklavimo rinktinėje, mūsų šalies rinktinės vairą perėmęs K.Keblys, dar turės surasti atsakymų per likusius tris mėnesius iki svarbiausių startų Tokijuje.

Lietuvos irkluotojai užsitikrinę turi tris olimpinius bilietus: 2019 metais per Europos čempionatą porinei moterų dvivietei tai užtikrino Milda Valčiukaitė ir Ieva Adomavičiūtė (ją pakeitė Donata Karalienė), vyrų dvivietei – S.Ritteris ir Dovydas Nemeravičius (užėmę 11 vietą), o vienvietei – M.Griškonis, tame Europos čempionate atrankoje pametęs irklą, bet vis tiek patekęs į finalą.

Dar 2018 metais Europos čempionate sidabrą vienvietėje iškovojęs M.Griškonis dabar pripažino, kad kyla įvairių minčių.

„Dar nežinome, galvosime, bandysime – yra įvairių variantų“, – nedaugžodžiavo irkluotojas.

„Scanpix“ nuotr./Mindaugas Griškonis
„Scanpix“ nuotr./Mindaugas Griškonis

Treneris K.Keblys irgi patvirtino, kad sudėtys dar nėra galutinės.

„Visko gali nutiki. Jei bus traumų, mes ieškosime geriausio varianto, kad kuo geriau pasirodytų bendra Lietuvos rinktinė, – kalbėjo K.Keblys. – Taip, Mindaugas yra labai pajėgus vienvietėje – vienas iš pasaulio elito. Bet taip pat ir su Sauliumi Ritteriu jie irgi labai gerai startavo Rio de Žaneire. Paskui Mindaugas buvo grįžęs į vienvietę, o dabar bandome vėl juos dvivietėje komandoje.”

Atsarginis variantas, 15min neoficialiomis žiniomis, jei M.Griškonis persės į dvivietę, – S.Ritteriui į porą gali būti pakviestas Žygimantas Gališanskis, anksčiau atstovavęs keturvietei.

Dabartinė Lietuvos vyrų keturvietė dar nėra užsitikrinusi olimpinio bilieto, nors 2017 metais buvusi nenugalima visose varžybose, kai tapo ir pasaulio, ir Europos čempione.

Rimantas Navickas/RGBpictures nuotraukos/Dovydas Nemeravičius, Martynas Džiaugys, Rolandas Maščinskas ir Aurimas Adomavičius pasaulio čempionate
Rimantas Navickas/RGBpictures nuotraukos/Dovydas Nemeravičius, Martynas Džiaugys, Rolandas Maščinskas ir Aurimas Adomavičius pasaulio čempionate

Šiemet praradusi dėl traumų Rolandą Maščinską, keturvietė suformavo branduolį, kuris susiklijavo taip tvirtai, kad neturėtų keistis, nors pastarosiose varžybose Varezėje rezultatas buvo vidutinis – Aurimas Adomavičius, Dovydas Nemeravičius, Dominykas Jančionis, Martynas Džiaugys Europos čempionate užėmė šeštąją vietą.

„Vyrų keturvietė pateko į finalą, kuriame varžėsi tik dvi įgulos be olimpinių kelialapių – mūsų ir estų. Šiek tiek nuliūdino tai, kad finale nepademonstravome tai, ką rodėme treniruotėse – tai labiau techniniai procesai, – aiškino K.Keblys. – Reikia analizuoti, kodėl taip nutiko. Pusfinalis buvo panašiau, o finale visiškai subyrėjo irklavimo technika.“

Likę trys mėnesiai iki olimpinių žaidynių bus svarbūs visoms įguloms, ypač keturvietei, kuri gegužę kovos olimpinėse atrankos varžybose.

„Merginų iškovotą sidabrą vertinu puikiai, matosi, kad jos eina teisingu keliu, – apibendrino treneris K.Keblys. – Moterys dar varžysis pasaulio taurės etapuose Kroatijoje ir Šveicarijoje,

Porinę keturvietę turime analizuoti, ką galime padaryti, kad geriau išnaudoti jų potencialą. O porinė dvivietė – dar yra laiko, tai – vyresni sportininkai, jie sukaupę didelę patirtį, tad pirmiausia reikia susitvarkyti traumas.”

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius