Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Plaukikus pribloškė neįprastas čempionato laikas: „Daug sportininkų važiuoti atsisakė“

Įprastai plaukikai tokiu metu tik pradeda ruoštis svarbiausioms sezono varžyboms, bet šiemet jų metas išauš kaip niekad anksti. Link Kataro pakilę lietuviai stebėjosi dėl vasarį suplanuoto pasaulio plaukimo čempionato ir svarstė, jog dėl to į Dohą neatvyks būrys pajėgių sportininkų.
Kotryna Teterevkova ir Andrius Šidlauskas
Kotryna Teterevkova ir Andrius Šidlauskas / Pauliaus Peleckio / BNS nuotr.

13 plaukikų iš Lietuvos paliko apledėjusį Vilnių ir išskrido link įkaitusios Dohos, kur vasario 11-18 dienomis vandenį taškys greičiausiai pasaulyje plaukiantys sportininkai.

Tarp jų bus ir keturiskart pasaulio čempionė Rūta Meilutytė, ir pirmojo medalio ilgo baseino planetos pirmenybėse sieksiantis Danas Rapšys.

Kartu su jais link Kataro sostinės pakilo ir dar du svarbūs Lietuvos rinktinės nariai – Kotryna Teterevkova ir Andrius Šidlauskas.

„Pasirengimas buvo visai kitoks, treniravausi ne Lietuvoje, o Amerikoje. Bus įdomu, kaip sustartuosiu po didelio krūvio, – prieš kelionę sakė su Indianos universiteto plaukikų komanda pastaruoju metu sportavusi 21-erių K.Teterevkova. – Sąlygos Amerikoje man patinka labiau nei Lietuvoje, treneriai ir komanda yra didesnė, linksmesnė, fainesnė. Ten reikia įdėti žymiai daugiau darbo.“

Ji yra viena iš keturių Lietuvos plaukikų, jau turinčių olimpinius bilietus – juos į savo kišenę įsidėjo ir Rūta Meilutytė, Danas Rapšys bei Aleksas Savickas.

Kelialapio į Paryžių vis dar neturi plaukimo krūtine meistras A.Šidlauskas, bandysiantis nusikaldinti kelią link olimpinių žaidynių pasaulio čempionate.

„Mintyse kažkur giliai yra olimpinis normatyvas, bet bandau tas mintis nublokšti tolyn. Jeigu bus geras pasiruošimas, noras, tai automatiškai ateis ir normatyvas. Jaučiuosi galingas, pasitikiu savimi. Jeigu laikas bus geras, tai bus ir normatyvas. Tikiuosi, kad viskas eis pagal planą. Jaučiu, kad gali būti visko“, – sakė panevėžietis.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Andrius Šidlauskas
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Andrius Šidlauskas

Abu plaukikai šiuo sezono metu greičiausiai intensyviai ruoštųsi artėjančioms kovoms dėl medalių, bet iš 2023-iųjų į šiuos metus perkeltas pasaulio čempionatas užklupo juos netikėtu metu.

Pirmą kartą nuo 1998-ųjų planetos pirmenybės vyksta taip anksti, o tai stebina ir pačius sportininkus.

„Iš dalies tai pribloškia, nes dažniausiai tokiu laikotarpiu rimtų varžybų neturime, jos būna vasarą ar gruodžio mėnesį. Šitas čempionatas stebina savo laiku, nes dabar daugelis tik pradeda savo treniruočių ciklus. Mums tai bus šokas, bet pasiruošėme ir žiūrėsime, kas gausis“, – sakė A.Šidlauskas.

Mums tai bus šokas, bet pasiruošėme ir žiūrėsime, kas gausis.

„Labai daug sportininkų atsisako važiuoti į čempionatą, nes šis mėnuo labai svarbus besiruošiant, – pridūrė K.Teterevkova. – Bet federacija turėjo paimti kuo daugiau plaukikų, nes jų reikėjo estafetėse dėl olimpiados. Dėl to negalėjau atsisakyti, nors treneris Amerikos nenorėjo, kad važiuočiau. Matysime, gal čempionatas nepakenks.“

Pasiruošimas sujaukė ir šventinį sportininkų laikotarpį, kuris įprastai būna ramesnis.

„Taip gavosi, kad per Kalėdas praktiškai kiekvieną dieną plaukiau, turėjau tik 2-3 dienas laisvas, nes turiu medžioti olimpinį normatyvą. Nepaleidau treniruočių, visą laiką ėjau ir treniravausi, nes žinau savo tikslą“, – atskleidė A.Šidlauskas.

1997 metais gimęs plaukikas yra vienas vyriausių į pasaulio čempionatą iškeliavusioje Lietuvos rinktinėje. Joje tarp trylikos plaukikų – devyni gimęs 2002 metais ir vėliau.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Kotryna Teterevkova
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Kotryna Teterevkova

„Kai pažiūri, kad esi gimęs 1990-ųjų dešimtmetyje ir matai, kad yra gimusių po 2000-ųjų, atrodo, kad jau esi senas, – šyptelėjo A.Šidlauskas. – Kai pats augau, žiūrėjau į vyresnius, buvo motyvacija, nes norėjau tapti toks kaip jie, tik dar geresnis. Visą gyvenimą vijausi Giedrių Titenį ir dar trupučio man iki jo trūksta. Labai noriu pagerinti jo laikus, o tada ateitų jaunimas ir pagerintų mano laikus.“

Trys jaunieji plaukikai – Tomas Navikonis, Tomas Lukminas ir Rokas Jazdauskas – į Dohą keliauja tik dėl estafečių, o jose turėtų dalyvauti ir rinktinės lyderiai. Būtent ties jomis Lietuvos plaukimo federacija deda didelį akcentą, siekdama, kad bent aštuoni plaukikai iš Lietuvos iškovotų bilietus į olimpines žaidynes Paryžiuje.

Lietuvos plaukikų komanda Dohoje
Sportininkas/-ė Asmeninės rungtys Komandinės rungtys
Rūta Meilutytė (1997) 50 m, 100 m krūtine 4 x 100 m kompl. būdu
Kotryna Teterevkova (2002) 50 m, 100 m, 200 m krūtine 4 x 100 m kompl. būdu
Danas Rapšys (1995) 200 m, 400 m laisvu st. 4 x 200 m laisvu st.
Andrius Šidlauskas (1997) 100 m, 200 m krūtine 4 x 100 m kompl. būdu
Mantas Kaušpėdas (2007) 50 m nugara 4 x 100 m kompl. būdu*
Erikas Grigaitis (2002) 100 m, 200 m nugara 4 x 100 m kompl. būdu
Smiltė Plytnykaitė (2007) 50 m, 100 m laisvu st. 4 x 100 m kompl. būdu
Sylvia Statkevičius (2007) 200 m laisvu st. 4 x 100 m kompl. būdu*
Patricija Geriksonaitė (2007) 50 m nugara 4 x 100 m kompl. būdu
Danilas Pancerevas (2004) 200 m kompl. būdu 4 x 200 m laisvu st.
Tomas Navikonis (2003) 4 x 200 m laisvu st.
Tomas Lukminas (2004) 4 x 200 m laisvu st.
Rokas Jazdauskas (2005) 4 x 200 m laisvu st.*
*Atsarginis/-ė

Jiems padėti mėgins ir vyresni.

„Visada nori, kad su tavo pagalba patektų ir kiti sportininkai. Estafetės labai svarbu. Bus sunku, bet tikrai stengsimės“, – sakė K.Teterevkova.

„Aš dalyvausiu tik vienoje estafetėje, mišrioje su merginomis, – pridėjo A.Šidlauskas. – Manau, kad vaikinai turi šansų, ypač 4 x 200 m laisvu stiliumi. Linkiu jiems, kad ta svajonė išsipildytų. Danui tai jau bus trečia olimpiada, o jaunimui ta galimybė patekti į olimpines žaidynes bus geras spyris ir motyvacija. Jeigu patektų, visi būtume nustebę, pirmą kartą turėtume 4 x 200 m estafetę olimpiadoje.“

Bet patys apie savo tikslus išsiplėsti jie nebuvo linkę.

„Negalvoju [apie tikslus], per kiekvienas varžybas tobulėju ir stengiuosi pasigerinti asmeninį rezultatą“, – sakė K.Teterevkova.

„Vietų neplanuoju, nes viską lems rezultatai“, – trumpai tarė A.Šidlauskas.

Plaukimo čempionatas Dohoje vyks vasario 11-18 dienomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Užsisakykite 15min naujienlaiškius