Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Plaukimo rinktinė vėl su Rūta Meilutyte priešakyje: „Noriu pavaryti visose rungtyse“

Lietuvos plaukimo rinktinė pirmadienį iškeliavo į Vengriją, kur po vienuolikos dienų prasidės svarbiausios šių metų plaukimo varžybos. Per jas įvyks ir oficialus Rūtos Meilutytės sugrįžimas į aukščiausio rango lenktynes.
Rūta Meilutytė
Rūta Meilutytė / Lukas Balandis / BNS nuotr.

Pasaulio vandens sporto šakų čempionate Budapešte plaukikai startuos birželio 18–25 dienomis, o lietuviai išrikiuos septynių atletų rinktinę.

Bene pirmą kartą rinktinės lyderėmis tyliai vadinamos dvi plaukikės, nors pastaruosius kelerius metus aukščiausius rezultatus rodė Danas Rapšys.

Jis įpratino prie titulų Europos pirmenybėse ir trumpajame baseine (25 m.) planetos pirmenybėse, bet pastarajame pasaulio čempionate 2019 metais auksas jam nuplaukė dėl nelemto krustelėjimo prieš šuolį į vandenį 400 m laisvuoju stiliumi finale.

27 metų panevėžiečio greitis kiek krito pernai per Tokijo olimpines žaidynes, kur D.Rapšys užėmė aukščiausią vietą (8-ąją 200 m laisvuoju stiliumi) tarp Lietuvos olimpinių plaukikų.

Nugaros bėdos pasirengimo metu verčia Daną atsargiau vertinti savo galimybes prieš varžybas Budapešte.

„Bus įdomu pačiam, – sakė D.Rapšys. – Prieš kokį mėnesį dar jaučiau, kad negerai su nugara, bet komanda padėjo išspręsti tas problemas. Dabar 99 proc. yra gerai. Tik startų dar nešoku, nes per juos nugara išsilenkia – prisiminsime juos likus savaitei iki varžybų.“

Lukas Balandis / BNS nuotr./Danas Rapšys
Lukas Balandis / BNS nuotr./Danas Rapšys

D.Rapšys teigė, kad akcentas bus 200 m laisvuoju stiliumi, o dukart ilgesnė distancija bus labiau „kančia“, jo žodžiais, kurią reikės įveikti.

Daug lems ir gerokai išaugusi konkurencija rungtyse, kuriose staiga pradėjo dominuoti jauni varžovai.

„Pažiūrėjus, kaip visi plaukia pastaruosius pusantrų metų, aš nieko nebesuprantu – išlindo labai daug jaunimo, kuris rodo kosminius rezultatus. Manau, kad per visą plaukimo istoriją nėra buvę, kad jauni plaukikai taip greitai plauktų. Tad nežinau, kokio laiko reikės norint patekti į finalą. Tik žinau, kad reikės spausti iš visų jėgų“, – sakė D.Rapšys.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Danas Rapšys
Lukas Balandis / BNS nuotr./Danas Rapšys

Stiprių jaunosios kartos atstovių turi ir Lietuvos rinktinė.

Plaukimo krūtine varžybose startuos ir nuosekliai progresuojanti 20-metė Kotryna Teterevkova. Pernai gruodį Abu Dabyje ji įplaukė į pirmąjį tokį svarbų karjeros finalą per pasaulio trumpojo vandens (25 m) čempionatą, kuriame užėmė 7 vietą 100 m lenktynėse.

„Svarbiausias tikslas pasigerinti asmeninį rekordą, tobulėti bei išmokti ką nors nauja, – sakė K.Teterevkova. – Rezultatas, kurį parodžiau neseniai žiemos pirmenybėse, būtų lėmęs medalį ir pasaulio pirmenybėse, bet stengiuosi mintimis neapsikrauti, juo labiau kad varžovės tobulėja.

Nesu užsibrėžusi vietos. Tačiau dar nesu plaukusi pasaulio čempionato pusfinalyje, tad būtų džiugu ten patekti.“

Vilnietė balandžio mėnesį Lietuvos čempionate 100 m rungtyje plaukė net greičiau už R.Meilutytę.

Tačiau dvi plaukikės labiau palaiko viena kitą nei konkuruoja.

„Svarbiausių užduočių krūtine kartu neplaukiame, bet šiaip bendrauju su Rūta ir neplaukimo metu. Jaučiu pagarbą ir draugišką tarpusavio bendravimą, – sakė K.Teterevkova. – Linkiu abiem būti geriausios sportinės formos pasaulio čempionate.“

Lukas Balandis / BNS nuotr./Kotryna Teterevkova
Lukas Balandis / BNS nuotr./Kotryna Teterevkova

R.Meilutytė yra bene didžiausia šio pasaulio čempionato intriga.

Pastarąjį kartą 50 metrų baseino planetos pirmenybėse Rūta varžėsi 2017 metais, o dabar po pertraukos karjeroje 2019–2021 m. pirmą kartą startuos aukščiausio rango varžybose.

Ji turėtų plaukti 50 ir 100 m krūtine varžybose, taip pat mišrioje estafetėje.

– Rūta, tai pirmos tokio rango varžybos po ilgos pertraukos. Kaip jaučiatės prieš jas?

– Laukiu. Tikrai įdomu bus pamatyti, kaip viskas atrodo. Įdomu.

– Ar gali būti jaudulys, panašus į tą, kuris supdavo karjeros pradžioje?

– Turbūt tokio pat ne. Bet kažkiek jo tikrai bus. Tikriausiai nebūtų gerai, jei jaudulio iš viso nebūtų.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Rūta Meilutytė
Lukas Balandis / BNS nuotr./Rūta Meilutytė

– Kokius tikslus keliate šiam pasaulio čempionatui?

– Žinoma, noriu pavaryti visose rungtyse, kuriose plauksiu, geriausiai, kaip tik galiu. Tačiau, kurią vietą laimėsiu, šįkart ne taip svarbu.

Labiau norisi pasižiūrėti, kaip jaučiuosi, nors taip pat sieksiu plaukti maksimaliai, kiek galiu. Manau, kad būsiu patenkinta visais atvejais.

– Grįžusi į baseiną sakėte, kad tikslas yra mėgautis plaukimu ir pačiu procesu. Ar pavyko tai pasiekti?

– Taip, tikrai smagu, nors vis atrodo, kad esu stebėjimo laikotarpyje. Galbūt visiškai nesu tame abiem kojomis, tačiau malonu. Todėl toliau ir plaukiu.

– Ar esate numačiusi daugiau žingsnių į priekį?

– Šiuo metu rūpi tik pasaulio čempionato tikslai, o paskui jau žiūrėsiu, kaip sekėsi. Reikės permąstyti ir tada žiūrėti į priekį.

– Kokiu krūviu dabar treniruojatės, jei tai galima būtų išreikšti procentine išraiška?

– Kokiais 25 procentais. Nedaug.

Sakyčiau, kad čempionatui rengiausi mažai, bet kokybiškai.

Įvertinus visą situaciją, tarp jų ir sveikatos įvairias problemas, sakyčiau, kad pasirengiau neblogai. Ne dešimtukui, bet šiam momentui tinka, labai ir nesiplėšau.

– Kiek svarbu šalia turėti jauną varžovę (K.Teterevkovą), su kuria galima treniruotis ir Lietuvoje?

– Smagu, mane stumia į priekį, kai matau ją treniruotėse. Pati pasitempiu, juk Kotryna mane aplenkė. Tai yra gerai – man tai yra stimulas nemiegoti.

– Ar teisingai supratome, kad nuo šio čempionato priklausys, ar toliau tęsite karjerą?

– Turbūt, tiksliai nežinau. Tai proceso dalis. Gal paskui suprasiu, kad norėsiu dar pasižiūrėti ir apgalvoti. Tačiau dabar esu čia. Be to, man patinka, ką darau.

– Olimpinė viltis nedingo?

– Ne.

– Ar jums įdomi konkurencinė aplinka pasaulio čempionate, kuriame nebus Rusijos ir Baltarusijos plaukikų?

– Nelabai svarbu. Aišku, smagu, kai yra stiprių merginų, kai yra konkurencija. Tačiau, kas būtent plauks šalia, nelabai rūpi. Man labiau patinka būti toje vietoje ir tuo metu vertinti situaciją, taip pat veikti pagal ją – varžytis tądien, o skirtumo, su kuo konkrečiai plauksiu, nelabai jaučiu.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Rūta Meilutytė
Lukas Balandis / BNS nuotr./Rūta Meilutytė

– Ką labiausiai pažįstate iš varžovių plaukiant krūtine?

– Nežinau, nėra daug. Galbūt Lilly King.

– Ar pačios stipriosios savybės labai pasikeitė, lyginant su tomis, kokios buvo prieš kelerius metus – galingas šuolis, reakcija, plaukimo sprintas?

– Ne, išliko. Gal net pagerėjo, nes esu labiau atsipalaidavusi.

– Po ilgesnės pertraukos nepasireiškia skausmai?

– Dabar reikėtų pasibėdavoti (šypteli). Ne …. Aišku, prireikia daugiau laiko atsistatyti. Tada pajuntu, kad nėra taip, kaip pačioje jaunystėje, būnant 15-os metų. Tačiau viskas gerai.

Suprasti akimirksniu

  • Dėl traumos ten nebus ir Simono Bilio – 2017 metų pasaulio čempiono trumpajame baseine, o Giedrius Titenis baigė plaukiko karjerą po ketvirtųjų olimpinių žaidynių Tokijuje.
  • Rinktinę sudarys septyni plaukikai: Kotryna Teterevkova, Rūta Meilutytė, Danas Rapšys, Andrius Šidlauskas, Deividas Margevičius, Tomas Navikonis ir Erikas Grigaitis.
  • Žilvino Ovsiuko treniruojama Lietuvos plaukimo rinktinė pastarąsias savaites intensyviai treniravosi Ispanijos aukštikalnėse Siera Nevadoje, o po trumpo stabtelėjimo gimtinėje pabaigs pasirengimą pasaulio čempionatui baseine, esančiame prie Budapešto.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius