Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Po istorinio Lietuvos plaukimui finalo – skirtingi Rūtos ir Kotrynos vertinimai

​​​​​​​„Foro Italico“ sporto komplekso prieš daugelį metų statytos skulptūros turėjo suklusti ir išgirsti, kaip ošia istorinio Romos baseino tribūnos – 100 m krūtine finalas buvo labai intriguojantis, o keli tūkstančiai italų ragino savo plaukimo princesę Benedettą Pilato. Tačiau pasiduoti nesiruošė ir pirmą kartą Europos čempionato finale plaukusios net dvi lietuvės: Rūta Meilutytė ir Kotryna Teterevkova.
Rūta Meilutytė
Rūta Meilutytė / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Trys finalai – trys medaliai.

Toks Rūtos Meilutytės sugrįžimas į plaukimą po trejų metų pertraukos be mylimo sporto.

Savo trečią apdovanojimą 25 metų kaunietė iškovojo permainingose lenktynėse šeštadienio vakarą audringoje nuo žiūrovų triukšmo atmosferoje Romoje, kur ant lietuvės kaklo sužibo bronza.

„Faina vėl pakartoti bronzą, – sakė R.Meilutuytė, birželį pasaulio čempionate Budapešte šioje rungtyje irgi laimėjusi bronzos medalį, o 50 m krūtine – auksą. – Dabar jaučiuosi ramiai – smagu.“

Šįkart R.Meilutytė plaukė kiek lėčiau nei pasaulio pirmenybėse – per 1 min. 6,50 sek.

Tik 0,11 sek. Rūtai nusileido K.Teterevkova, pirmąsyk patekusi į 100 m krūtine finalą tokio lygio varžybose ir finišavusi ketvirta – 1 min. 6,61 sek.

„Rezultatu nesu labai patenkinta. Tikėjausi geriau, bet ketvirta Europoje yra labai gerai“, – vertino 20-metė vilnietė.

Lietuvos plaukimo federacijos/Dariaus Kibirkščio nuotr./Kotryna Teterevkova
Lietuvos plaukimo federacijos/Dariaus Kibirkščio nuotr./Kotryna Teterevkova

Emocijos tribūnose liejosi

„Foro Italico“ sporto komplekso tribūnas sklidinai užpildę žiūrovai dar prieš 100 m krūtine moterų finalą bangavo emocijomis – Rumunijos 17-metis supertalentas Davidas Popoviči 100 m laisvuoju stiliumi finale pagerino pasaulio rekordą (46,86 sek.).

Italai griausmingai suūžė netrukus, kai 100 m krūtine starte prisistatė kita 17-metė pasaulio rekordininkė Benedetta Pilato.

Šios rungties Europos rekordininkė R.Meilutytė į baseiną įžengė susikaupusi ir rimta, o pirmą kartą šios rungties finale pasirodžiusi K.Teterevkova su šypsena ir aukštai pakeltomis rankomis pasitiko lenktynes.

Kaip įprasta, R.Meilutytė vėl pademonstravo aukščiausio lygio reakciją ir startą, bet netrukus ją pavijo rungties favorite laikyta B.Pilato.

Įpusėjus distancijai italė buvo lyderė, o Rūta plaukė antra. Tačiau antrojoje distancijos dalyje R.Meilutytės grybšnių galia pradėjo silpti, o antrą vietą paveržė kita dar viena žiūrovų varoma italė Lisa Angiolini.

B.Pilato užtikrintai finišavo pirma (1 min. 5,97 sek.) ir iš džiaugsmo netrukus taškė vandenį bei apkabino L.Angiolini (1 min. 6,34 sek.).

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rūta Meilutytė
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rūta Meilutytė

R.Meilutytei išslydo sidabras, bet liko iškovota bronza, kurios siekė ir K.Teterevkova, priartėjusi per paskutinius metrus.

„Pabaigoje 100 metrų visada baigiasi paskutinės jėgos. Turtbūt nesu nė vieno 100 metrų gyvenime pabaigusi visomis jėgomis, – komentavo R.Meilutytė. – Vertinu gerai – tvarkingai suplaukiau.“

R.Meilutytė akies kampeliu sekė B.Pilato, bet laikytis italės nebuvo jos tikslas.

„Kažkiek mačiau ją. Žinojau, kad ji stipri, tad dar prieš plaukdama susitelkiau, kad reikės susikaupti į save, nesižvalgyti. Manau, kad pavyko“, – sakė R.Meilutytė, likusi patenkinta galinga pradžia, kuri padėjo nulėkti iki garbės pakylos.

„Aš tokia esu, toks mano plaukimas, – pridūrė ji. – Ir nežinau, ar tai kada keisis.“

Lietuvos plaukimo federacijos/Dariaus Kibirkščio nuotr./Rūta Meilutytė
Lietuvos plaukimo federacijos/Dariaus Kibirkščio nuotr./Rūta Meilutytė

K.Teterevkova įpusėjus distancijai buvo penkta, bet paskui aplenkė airę Moną McSharry. Lietuvos plaukikei pasirodė, kad galima buvo galingiau finišuoti.

„Viskas ėjosi gerai, bet pabaigoje viską (kūną) nukirtinėjo, tad buvo sunku finišuoti greičiau, – sakė K.Teterevkova. – Reikia dar aptarti su treneriu (Michailu Romanovskiu), bet pagal mano pojūčius šiek tiek trūko finišo.

Lietuvos plaukimo federacijos/Dariaus Kibirkščio nuotr./Michailas Romanovskis
Lietuvos plaukimo federacijos/Dariaus Kibirkščio nuotr./Michailas Romanovskis

Jaučiau šalia plaukiančius žmones, nebuvo svarbu, kas būtent plaukia šalia. Bet jaučiau ir palaikymą, kad Rūta greičiau plauktų.“

100 krūtine finalo rezultatai
100 krūtine finalo rezultatai

Tai buvo pirmas kartas, kai dvi Lietuvos atstovės rungėsi aukščiausio kalibro varžybų finale.

Prieš tai pasaulio čempionate jos prasilenkė finaluose, nes 50 ir 100 m sprinte R.Meilutytė kovėsi ir laimėjo medalius (auksą ir bronzą), o 200 m K.Teterevkova startavo viena iš lietuvių ir pasiekė penktąją vietą.

Šįkart jos abi įsibėgėjo pusfinalyje, kai lenktyniaudamos tarpusavyje pastebimai pridėjusios greičio, lyginant su atrankos žvalgytuvėmis, parodė solidžius rezultatus ir pozicijas – R.Meilutytė į finalą žengė antra (1 min. 6,41 sek.), o K.Teterevkova – ketvirta (1 min. 6,67 sek.).

Lietuvos plaukimo federacijos/Dariaus Kibirkščio nuotr./Rūta Meilutytė
Lietuvos plaukimo federacijos/Dariaus Kibirkščio nuotr./Rūta Meilutytė

Dėl pusfinalyje parodytų rezultatų jos išsirikiavo gretimose takuose – R.Meilutytė finale plaukė penktuoju, o K.Teterevkova šeštuoju tašku.

„Smagu, – apie plaukimą su K.Teterevkova sakė R.Meilutytė. – Tai motyvuoja dar kiek pakelti save. Faina.“

K.Teterevkova irgi laiminga, kai šalia turi bendražygę.

„Anksčiau visada plaukdavau viena ir apskritai mūsų rinktinėje daugiau merginų nebuvo. Dabar, kai atsirado Rūta, smagiau eiti į startą kartu, plaukti, žinoti, kad esi ne viena, o šalia yra draugė. Tikrai smagu“, – kalbėjo Kotryna.

Lietuvos plaukimo federacijos/Dariaus Kibirkščio nuotr./Rūta Meilutytė ir Kotryna Teterevkova
Lietuvos plaukimo federacijos/Dariaus Kibirkščio nuotr./Rūta Meilutytė ir Kotryna Teterevkova

O prie garbės pakylos R.Meilutytė irgi nebuvo vienintelė iš Lietuvos – Tarptautinės Europos plaukimo federacijos (LEN) iždininkas Tomas Kučinskas, buvęs Lietuvos plaukimo federacijos vadovas, sveikino 100 m krūtine rungties prizininkes.

Lietuvos plaukimo federacijos/Dariaus Kibirkščio nuotr./Tomas Kučinskas (dešinėje) ir Rūta Meilutytė
Lietuvos plaukimo federacijos/Dariaus Kibirkščio nuotr./Tomas Kučinskas (dešinėje) ir Rūta Meilutytė

Prieš akis – naujos viltys

Abi Lietuvos plaukikės dar pasirodys Romos baseine kitose rungtyse, bet jų ambicingi keliai bus skirtingi – Rūta su B.Pilato bus favoritėmis 50 m sprinte čempionato pabaigoje.

„Nejaučiu revanšo jausmo, – apie būsimą kovą su Italijos plaukimo žvaigžde ramiai kalbėjo R.Meilutytė. – Tiesiog stengiuosi daryti kaip galiu geriau ir džiaugtis kaip pasiseka. Tiesiog stengsiuosi visą save atiduoti.“

K.Teterevkova jau sekmadienį pradės 200 m krūtine rungtį, kurioje jaučiasi stipriausiai. Plaukimo portalas swimswam.com prieš čempionatą būtent Kotrynai prognozavo pergalę 200 m varžybose.

Po 100 m krūtine finalo K.Teterevkova net paprašė ilgai jos neužlaikyti pokalbių su žiniasklaida erdvėje, primindama, kad kitas rytas bus svarbus.

„Jokių minčių, – paklaustą apie favoritės statusą 200 m krūtine rungtyje sakė K.Teterevkova. – Dabar reikia pailsėti, o rytoj nauja diena. Finalas, jei ten pakliūsiu, – po poros dienų.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius