-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Po Sergejaus Makovo diskvalifikacijos dėl dopingo Rusijos plaukikams gresia katastrofa

Rusijos plaukikas Sergejus Makovas trečiadienį buvo diskvalifikuotas dvejiems metams dėl dopingo vartojimo. Plaukimo kompleksiniu būdu pasaulio rekordininkas buvo pagautas beveik prieš metus Pasaulio plaukimo čempionate Maskvoje. FINA galiausiai jį nubaudė dvejų metų diskvalifikacija. Šis prasižengimas visą Rusijos plaukimo bendruomenę priartino prie dvejų metų diskvalifikacijos iš visų tarptautinių varžybų.
200 m plaukimo peteliške moterų startas
Plaukimo varžybų akimirka / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Prisijunkite beveik daugiau nei 11 tūkst. sporto mėgėjų – tapkite 15min.lt sporto grupės nariu „Facebook“ tinkle. Spauskite LIKE.​

Pagal FINA taisyklę DC12.1, jeigu per vienerius metus keturi vienos valstybės sportininkai pačios FINA yra pagauti ir pripažinti kalti dėl dopingo vartojimo, tos šalies federacijai gresia dvejų metų diskvalifikacija. Be to, pagal taisykles visi keturi sportininkai turi būti vienos sporto šakos atstovai – plaukimo, šuolio nuo tramplino, vandensvydžio ir pan.

Jei V.Melnikovas bus pripažintas kaltu ir sulauks jam gresiančios dvejų metų diskvalifikacijos, Rusijos plaukimo federacija bus pasiekusi liepto galą.

2011 m. buvo pagauti du Rusijos sportininkai, 2012-aisiais – keturi, o 2013-aisiais – aštuoni. Vis dėlto, pagal FINA taisykles, šalies federacijai diskvalifikacija gresia tik tuomet, kai sportininką pagauna FINA.

Jei apie prasižengimą praneša Rusijos plaukimo federacija (RPF) ar Rusijos antidopingo agentūra (RUSADA), sportininko byla neįtraukiama į bendrą skaičių.

S.Makovas FINA'os buvo pagautas 2013 metų spalį, tad jo nuobauda skaičiuojasi tiems metams. 2013-aisiais didžiausias skandalas kilo, kai dėl dopingo vartojimo buvo nubausta 23 metų pasaulinė žvaigždė Julija Jefimova. Jos prasižengimas taip pat užfiksavo ne patys rusai.

Yra ir trečiasis bausmės laukiantis rusas – Vitalijus Melnikovas. Jis buvo pagautas praėjusių metų gruodį ir vis dar laukia savo bausmės. Jį pagavo ne patys rusai, tad jo byla yra jau trečioji 2013 metų įskaitoje.

Jei V.Melnikovas bus pripažintas kaltu ir sulauks jam gresiančios dvejų metų diskvalifikacijos, Rusijos plaukimo federacija bus pasiekusi liepto galą.

Dar vieno sportininko teigiamas dopingo testas už 2013 metus reikštų visų Rusijos plaukikų diskvalifikaciją iš visų tarptautinių varžybų net dvejiems metams.

Be to, Rusija gali neteikti teisės rengti 2015 metų pasaulio plaukimo čempionato, kuris turi vykti Kazanėje. Apie šią grėsmę dar šių metų birželį kalbėjo Rusijos sporto ministras Vitalijus Mutko, kai paaiškėjo, jog prie J.Jefimovos bylos prisidėjo dar ir V.Melnikovo bei S.Makovo dopingo bylos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius