Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prasideda pasaulio baidarių ir kanojų irklavimo čempionatas ir olimpinių kelialapių dalybos

Trečiadienį prasidės pasaulio baidarių ir kanojų irklavimo čempionatas. Rugpjūčio 21-25 d. Vengrijos mieste Segede vyksiančiose planetos pirmenybėse iš viso dalyvaus daugiau negu 1000 baidarininkų ir kanojininkų iš 101 valstybės. Čempionate bus išdalinta 30 medalių komplektų bei 82 kelialapiai į kitų metų Tokijo olimpines žaidynes.
Arturas Seja
Arturas Seja / Sauliaus Čirbos nuotr.

Pasaulio čempionato medalių sieks ir šešios Lietuvos įgulos. Pirmasis iš lietuvių startuos praėjusių metų pasaulio vicečempionas Arturas Seja. Jis trečiadienį pradės kovas atrankiniuose plaukimuose vienviečių baidarių 200 m distancijoje.

„Pagrindinis tikslas – kelialapis į olimpines žaidynes. Tam reikia patekti į geriausiųjų penketą. Pasirengimas čempionatui vyko sklandžiai, treniruotėse padarėme viską, ką planavome ir atidaviau visas jėgas. Tačiau mūsų sprinto distancijoje viską gali lemti vienas yris. Viena klaida ir gali likti už borto, – sako A.Seja. – Konkurencija mūsų distancijoje yra milžiniška. Rio de Žaneiro olimpinis čempionas britas Liamas Heatas nuo šio sezono visą dėmesį skiria tik vienviečių varžyboms ir laimėjo abu šių metų pasaulio taurės varžybų etapus. Tik vienviečių varžybose nusprendė startuoti ir Rio olimpinis vicečempionas bei šių metų Europos čempionas prancūzas Maximas Beaumontas. Ispanas Carlosas Garrote pernai laimėjo ir pasaulio, ir Europos čempionatą. Prie favoritų laimėti medalius galima priskirti ir švedą, rusą, vengrą ir dar ne vieną baidarininką.“

Tarptautinė baidarių ir kanojų irklavimo federacija tarp pretendentų į medalius laiko ir A.Seją, kuris yra pasaulinio reitingo lyderis. Reitinge skaičiuojami 2018 metų pasaulio čempionate bei šių metų pasaulio taurės varžybų dvejuose etapuose iškovoti reitingo taškai.

„Tai rodo, kad mano rezultatai pastaruosius dvejus metus buvo stabilūs, – tvirtina praėjusių metų pasaulio ir Europos čempionatuose sidabro medalius, o šių metų pasaulio taurės varžybų etapuose bronzos apdovanojimus iškovojęs A.Seja. – Nepavyko medalio iškovoti šių metų Europos žaidynėse. Tačiau Minske užimta penkta vieta taip pat yra geras pasiekimas. Tokio pasiekimo pasaulio čempionate pakaktų iškovoti olimpinį kelialapį“.

Pasaulio čempionatas jau ketvirtą kartą per visą istoriją vyks Segedo mieste, kurio trasa laikoma triukšmingiausia pasaulyje. Laukiama, kad į olimpinį Segedo irklavimo centrą susirinks net 15 tūkst. sirgalių.

„Vengrijoje baidarių ir kanojų irklavimas yra ne mažiau populiarus, kaip pas mus krepšinis. Per baidarių ir kanojų irklavimo varžybas, čia rengiamos didelės šventės. Esu keturis kartus dalyvavęs varžybose Segede, tai niekur pasaulyje tokios atmosferos neteko patirti, – pasakoja A.Seja. – Tribūnos visada būna užpildytos, sirgaliai neįtikėtinai palaiko sportininkus, aidi skanduotės, mušami būgnai. Sunku atsiriboti nuo viso to, kas vyksta sausakimšose tribūnose. Bet bandau nekreipti į tai dėmesio ir koncentruojuosi tik startui, žiūriu tik į finišo liniją ir noriu ją kuo greičiau pasiekti.“

Lietuvos baidarių ir kanojų irkluotojai dalyvavo visose vasaros olimpinėse žaidynėse po nepriklausomybės atkūrimo. Vienas rinktinės lyderių tikisi, kad tradicija bus pratęsta ir Tokijo olimpiadoje.

„Manau, kad Lietuvos rinktinė yra pajėgi iškovoti 4 olimpinius kelialapius, – tikisi A.Seja. – Jeigu nepavyks pasaulio čempionate, kitais metais dar vyks papildomos atrankos varžybos į Tokiją, bet ten bus likę mažai kelialapių. Todėl dabar svarbiausia susitelkti pasaulio čempionato startams.“

Trečiadienį pasaulio čempionate kovas pradės ne tik A. Seja, bet ir kanojininkas Henrikas Žustautas, jis varžysis neolimpinėje 200 m vienviečių kanojų distancijoje.

Ketvirtadienį startuos trys Lietuvos įgulos. H. Žustautas kartu su Ilja Davidovskiu varžysis dviviečių kanojų 1000 m nuotolyje. Šioje distancijoje olimpinius kelialapius laimės pirmas aštuonetas.

500 metrų keturviečių baidarių varžybose startuos Aurimas Lankas, Edvinas Ramanauskas ir broliai Mindaugas bei Simonas Maldoniai. Norint užsitikrinti vietą olimpinėse žaidynėse, keturvietei pasaulio čempionate reikia patekti į dešimtuką.

200 m vienviečių kanojų moterų irklavimo varžybose dalyvaus Rūta Dagytė. Šioje distancijoje olimpinius kelialapius užsitikrins 5 geriausios kanojininkės.

Penktadienį prie starto linijos stos dvi lietuvių įgulos. Dviviečių baidarių 1000 metrų distancijoje startuos Ričardas Nekriošius ir Andrejus Olijnikas. Norint patekti į olimpiadą, lietuviams reikia finišuoti geriausiųjų šešete.

Vienviečių kanojų 1000 m distancijoje kovos Vadimas Korobovas. Čia olimpiniai kelialapiai atiteks penkiems geriausiems.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius