Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rekomendacijų nepaisiusi ir Italijoje įstrigusi rinktinė: sunki kelionė į Lietuvą ir kibirkštys

Lietuvos irklavimo rinktinės nariai susiduria su iššūkiu, kokio karjerose patirti dar neteko. Tokijo olimpinių žaidynių kelialapius medžioję porinės keturvietės atstovai išsirengė į Italiją netgi tuomet, kai LR sveikatos apsaugos ministerija buvo išleidusi rekomendaciją į Apeninus neskristi. Per keletą dienų koronavirusui sustingdžius visą Europą ir valstybėms uždarant sienas, virš sportininkų galvų pakibo didelis klaustukas. Italijoje įstrigę atletai keletą dienų praleido nežinomybėje, kol galiausiai šalies irklavimo federacija ėmėsi priemonių – šį vakarą sportininkai turėtų pasiekti namus.
Lietuvos keturvietė įgula
Lietuvos keturvietė įgula / LIF nuotr.

Koronavirusas Lietuvos irkluotojų negąsdino. Į iš anksto suplanuotą treniruočių stovyklą Italijos viduryje, tarp Romos ir Neapolio įsikūrusį Sabaudijos miestelį, Lietuvos rinktinė išsirengė dar kovo 5-ąją dieną, nors LR Vyriausybė jau buvo išleidusi rekomendaciją Italijon nevykti.

20 tūkst. gyventojų turinčiame miestelyje įsikūrė 2017 m. pasaulio čempionai Martynas Džiaugys, Aurimas Adomavičius, Rolandas Maščinskas ir Dovydas Nemeravičius. Jiems draugiją palaikė rinktinės nariai Dominykas Jančionis ir Žygimantas Gališanskis bei treneriai Kęstutis Keblys ir Karolis Sunglaudas.

LIF.lt nuotr./Lietuvos keturvietė valtis
LIF.lt nuotr./Lietuvos keturvietė valtis

Visgi viename populiariausių irklavimo centrų Europoje įleisti savo porinę keturvietę į Tirėnų jūrą ir pamosuoti irklais lietuviams teko neilgai. Jau po trijų dienų dėl nuolat didėjančio susirgimų skaičiaus Italijoje buvo paskelbtas karantinas.

Situacija tapo dramatiška, kai netrukus svetimame krašte įstrigusiems lietuviams buvo uždrausta naudotis sporto salėmis, persirengimo kambariais ir dušais, o netrukus įsigaliojo ir draudimas po 18 val. palikti viešbutį.

Nežinioje gyvenę irkluotojai kovo 10-ą dieną sulaukė ir neguodžiančios žinios iš Tarptautinės irklavimo federacijos (FISA), paskelbusios, jog pirmieji du pasaulio taurės etapai Italijoje yra atšaukiami.

Viskas pradėjo griūti tarsi kortų namelis.

Visgi Lietuvos irklavimo federacijos vadovai priimti sprendimų neskubėjo. Nors kitų šalių sportininkų delegacijos vienos po kitos atsisveikino su Sabaudija, lietuviai liko Italijoje.

Sabaudijos kanalas
Sabaudijos kanalas

15min sulaukė vienam iš irkluotojų artimo, bet anonimu norėjusio likti žmogaus laiško, kuriame teigiama, jog sugrįžti į Lietuvą norėjo ir kai kurie mūsų rinktinės atstovai, bet buvo nuspręsta treniruotes tęsti ir apie sugrįžimą namo pradėta galvoti tik tuomet, kai savaitgalį premjeras Saulius Skvernelis pranešė, jog nuo pirmadienio šalyje įvedamas karantinas.

Kaimyninėms šalims pradėjus uždarinėti sienas, Lietuvos irkluotojai pateko į nepavydėtiną padėtį. Visgi, panašu, kad pirmadienį buvo rastas sprendimas ir vakare sportininkai turėtų pasiekti namus.

„Vyrai šiandien skrenda į Miuncheną, iš ten į Rygą ir iš Latvijos sostinės parsivešime komandą į Lietuvą. Darome viską, kad sportininkai sugrįžtų“, – pirmadienio popietę susidariusią keblią situaciją 15min komentavo Lietuvos irklavimo federacijos (LIF) prezidentas Dainius Pavilionis.

Virgaudo Leknicko/LFF nuotr./Lietuvos irklavimo federacijos prezidentas Dainius Pavilionis
Virgaudo Leknicko/LFF nuotr./Lietuvos irklavimo federacijos prezidentas Dainius Pavilionis

Anot jo, lietuviams kertant valstybių sienas problemų nekils. Iš Rygos užsakytas autobusas atveš mūsų delegaciją iki Lietuvos sienos. Ten sportininkai persės į kitą autobusą ir juo pasieks namus.

Paklaustas, ar išvis tokiu rizikingu laikotarpiu reikėjo keliauti į pavojingą teritoriją, LIF prezidentas dėstė savus argumentus.

„Žinau, kad vienas mūsų rinktinės narys pasiskundė, jog į situaciją mes nereaguojame, tačiau norėčiau viską paaiškinti. Tuo metu, kai rinktinė išvyko, buvo nerekomenduojama vykti į Šiaurės Italiją, bet apie Pietus nebuvo jokios kalbos. Sabaudijoje pats esu buvęs, žinau, kad ten sąlygos yra geros, be to, viešbutyje, kuriame gyvenome, patys buvo įvedę savotišką karantiną – pašalinių žmonių ten nebuvo. Sportininkai buvo gerai izoliuoti, jiems duotos instrukcijos nevaikščiot kur nereikia. Ėmėmės visų atsargumo priemonių ir rekomendacijų“, – pasakojo D.Pavilionis.

Jo teigimu, laukta buvo iki šeštadienio, nes tik tuomet FISA pranešė, jog atšaukiamas ir trečiasis pasaulio taurės etapas, kuriame turėjo vykti kova dėl Tokijo olimpinių žaidynių kelialapio.

„Dar prieš stovyklą klausėme irkluotojų, ar visi gali ir nori keliauti Prisibijojusiems jauniems sportininkams surengėme stovyklą Trakuose. Visi šeši, kurie turėjo šansų vykti į olimpiadą, užtikrino, jog nori vykti į Italiją, ir mes juo ten išsiuntėme. Kai tik gavome informaciją iš FISA ir LR Vyriausybės apie sienų uždarymą, iš karto sureagavome, nupirkome brangiausius bilietus, kurie kainavo po 800 eurų. Galėjome laukti trečiadienio, kai bilietas kainavo po 360 eurų, bet pasakiau, kad jokio laukimo – sportininkai turi kuo greičiau grįžti namo“, – tikino LIF prezidentas.

Jo teigimu, trintis rinktinės stovykloje ir nepasitenkinimo gaidos pasigirdo tuomet, kai pradėjo ryškėti pagrindinis rinktinės ketvertukas.

„Žinau, kodėl kilo visas šis nepasitenkinimas. Tiesiog vienas žmogus, kuris pilnai nepraėjo atrankos, dabar yra nepatenkintas. Pagal savo galimybes jis liko šeštas ir į keturvietę nepateko. Dabar negražiai elgiasi ir per savo artimus žmones siuntinėja tokias žinutes“, – pyko D.Pavilionis.

Vytauto Dranginio/LTOK nuotr./Lietuvos keturvietė įgula
Vytauto Dranginio/LTOK nuotr./Lietuvos keturvietė įgula

Trečia Lietuvos irkluotojų rinktinės grupė: Saulius Ritteris, Ieva Adomavičiūtė, Milda Valčiukaitė, Giedrius Bieliauskas, Viktorija Senkutė ir Lina Šaltytė-Masilionė, šiuo metu irkluoja Graikijoje.

Nors Graikijos kol kas nėra „pavojingų“ valstybių sąraše, V.Senkutė išreiškė pageidavimą sugrįžti į Lietuvą ir jai šeštadienį buvo leista parvykti namo.

Į 15min redakciją pasiekusį anoniminį laišką, kuriame teigiama, kad Italijoje Lietuvos irkluotojai stovyklavo neturėdami daktaro, federacijos prezidentas atsako argumentu, jog rinktinės nariams stovyklaujant trimis grupėmis skirtingose valstybėse to padaryti neįmanoma fiziškai. D.Pavilionio teigimu, federacija tiesiog neturi resursų tam, kad į kiekvieną stovyklą išsiųstų savo gydytoją.

„Bet su visomis grupėmis mūsų gydytojas Mantvydas Šilkūnas ir kineziterapeutas nuolat palaiko ryšį ir teikia rekomendacijas“, – kalbėjo LIF prezidentas.

Iš Italijos grįžę Lietuvos irkluotojai 14 dienų turės užsidaryti namuose.

Anot D.Pavilionio, LIF bandys tartis su ministerijos atstovais bei Lietuvos tautiniu olimpiniu komitetu, kad sportininkams būtų padaryta išimtis ir jie galėtų treniruotis karantino sąlygomis Trakuose.

„Į juos investavome daug pinigų, jei dabar visus uždarysime atskirai po vieną, tas mūsų trijų stovyklų pasirengimas ir įdirbis nueis šuniui ant uodegos. Bandysime tartis, kad treniruočių procesas nenutrūktų, nes juk bet kada gali pranešti, kad varžybos atnaujinamos ir organizuojama olimpinė atranka. Žinoma, pirmiausia pasirūpinsime, kad būtų nepakenkta kitiems ir niekas nebūtų užkrėstas“, – pasakojo D.Pavilionis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius