Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rūta Meilutytė pasiuntė stiprią žinutę dėl Rusijos agresijos Ukrainoje

Į plaukimą šiemet sugrįžusi Rūta Meilutytė nebegali tylėti. 24 metų plaukikė nusprendė panaudoti savo balsą tarptautinėje erdvėje.
Rūta Meilutytė
Rūta Meilutytė / Algirdo Kubaičio / 15min nuotr.

Rūta Meilutytė pastaraisiais metais laikėsi tykiai socialinėje erdvėje, bet olimpinė čempionė dabar išreiškė savo vertybinę poziciją dėl Kremliaus agresijos.

2012 m. Londono olimpinė čempionė savo žodžius labiausiai skyrė Tarptautinei plaukimo federacijai (FINA).

„Tikiuosi, kad FINA pasirodys ir išreikš savo stiprią ir aiškią poziciją, – tviteryje antradienį parašė pasaulio plaukimo rekordininkė. – Dabar ne laikas likti „politiškai neutraliais“. Putinas pradėjo karą prieš Ukrainą. Diskvalifikuokite Rusijos atletus nuo varžybų. Jeigu jie nėra praplauti Putino propagandos, jie tai supras.“

Tarptautinė plaukimo federacija (FINA) savo pranešimą paskelbė antradienio vidurdienį, panašiu metu, kai pasirodė R.Meilutytės žinutė.

Pabrėžusi, kad Rusijos agresija Ukrainoje tęsiasi, visas vandens sporto šakas vienijanti organizacija pranešė, jog atima iš Rusijos prezidento Vladimiro Putino ordiną, kuriuo FINA buvo apdovanojusi jį 2014 metais.

„Nė vienam Rusijos ar Baltarusijos sportininkui ar oficialiam vandens sporto šakų asmeniui nebus leista dalyvauti varžybose Rusijos ar Baltarusijos vardu, nesvarbu, ar individualiai, ar kaip komandai. Bus priimti tik neutralūs atletai arba neutralios komandos. Be nacionalinių simbolių, spalvų vėliavų ar grojamų himnų, – teigiama FINA pareiškime. – FINA lieka giliai susirūpinusi dėl karo įtakos plaukimo bendruomenei ir Ukrainos gyventojams.“

FINA pridūrė, jog toliau akylai stebės situaciją ir priims sprendimus pagal ją.

Prieš kelias dienas FINA po konsultacijų su sportininkais ir nacionalinėmis federacijomis paskelbė atšaukianti kovo 8 dieną Sankt Peterburge planuotas FINA vyrų vandensvydžio pasaulio lygos rungtynes tarp Rusijos ir Graikijos. Be to, atšaukiami ir FINA dailiojo plaukimo ir šuolių į vandenį pasaulio serijos etapai Kazanėje, turėję vykti balandžio 8–10 dienomis.

Sekmadienį FINA pranešė, jog pasaulio jaunimo plaukimo čempionatas, kuris turėjo vykti rugpjūčio 23–28 dienomis Kazanėje, yra atšaukiamas ir jokie FINA renginiai Rusijoje nebus rengiami, kol nebus pasiekta taika.

Lietuvos plaukimo federacija dar šeštadienį paskelbė, kad jungiasi prie bendro Šiaurės šalių plaukimo federacijų pareiškimo dėl padėties Ukrainoje.

„Šiaurės šalių plaukimo federacijos griežtai smerkia Baltarusijos vyriausybės remiamos Rusijos vyriausybės invaziją į Ukrainą, – teigiama pareiškime. – Raginame tarptautinę vandens sporto bendruomenę, o ypač FINA, nedelsiant sustabdyti Rusijos ir Baltarusijos dalyvavimą tarptautiniame vandens sporte, kol bus rastas taikus sprendimas ir visos šalys galės vienodomis sąlygomis dalyvauti būsimoje sportinėje veikloje.

Tai turėtų apimti visų šiuo metu Rusijoje ar Baltarusijoje planuojamų renginių perkėlimą arba atšaukimą, kaip jau prašė Tarptautinis olimpinis komitetas, ir Rusijos bei Baltarusijos pašalinimą iš visų oficialiai pripažintų vandens sporto renginių ir valdymo organų. Ukrainos sportininkai priversti ginti savo namus, šeimas ir negali treniruotis ar rungtyniauti vien dėl nežmoniškų Rusijos ir Baltarusijos vyriausybių veiksmų. Kol ši padėtis nebus išspręsta, Rusija ir Baltarusija neturėtų dalyvauti tarptautinėse vandens sporto varžybose jokiu lygiu.

Situacijai išliekant, Šiaurės šalių plaukimo federacijos nedalyvaus jokiuose Rusijoje ar Baltarusijoje rengiamuose renginiuose, įskaitant FINA pasaulio jaunimo plaukimo čempionatą ir FINA pasaulio plaukimo (25 m) čempionatą, kuris šiais metais vyks Kazanėje, Rusijoje.

Mūsų širdys kartu su Ukrainos žmonėmis, kenčiančiais nuo šių brutalių karo veiksmų, ir brangiais draugais, kurie dabar yra stumiami į kovą ne dėl sporto šlovės, o dėl išlikimo.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius