Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Titanų kova – vyrų vienvietininkų varžybos

Pasaulinės irklavimo federacijos tinklapis worldrowing.com apžvelgia 2014 metų rezultatus. Vyrų vienviečių valčių rungtyje pernai, kaip ir pastarąjį dešimtmetį, dominavo Naujosios Zelandijos atstovas Mahe Drysdale'as ir Čekijos irkluotojas Ondrejus Synekas.
Mindaugas Griškonis
Mindaugas Griškonis / Livefisu.tv stop kadras

Nuo 2005 metų, kai šie sportininkai pirmą kartą sėdo į vienvietę ir M. Drysadale'as tapo pasaulio čempionu, o O. Synekas bronzos medalininku, nebuvo pasaulio čempionato ar olimpinių žaidynių be šių sportininkų ant podiumo. Išimtimi tapo tik 2013-ieji, kai „kivis“ buvo patyręs traumą ir planetos pirmenybėse nedalyvavo. Niekas neabejojo, kad 2014 m. išimtimi netaps.

Puikų pasiekimą Belgrade užfiksavo ir mūsiškis M. Griškonis, Europos čempionatų medalių kolekciją papildydamas bronzos medaliu, aplenkdamas net olimpinė medalininką Alaną Campbellą.

Pirmajame pasaulio taurės etape metų pradžioje nė vieno iš lyderių nebuvo, tad auksą laimėjo olandas Dirkas Uittenbogaardas, o sidabras atiteko mūsiškiui Mindaugui Grišokoniui, finale aplenkusiam kiną, du australus ir dar vieną olandą.

O. Synekas pirmą kartą į startą stojo Europos čempionate Belgrade, kur A finale jam ant kulnų labiausiai lipo šiemet jau 38-ąjį gimtadienį švęsiantis vokietis Marcelas Hackeris. Nors pastarasis ilgai yrėsi kone lygiai su čeku, tačiau lemiamame ketvirtyje O. Synekas įrodė savo pranašumą.

Puikų pasiekimą Belgrade užfiksavo ir mūsiškis M. Griškonis, Europos čempionatų medalių kolekciją papildydamas bronzos medaliu, aplenkdamas net olimpinė medalininką Alaną Campbellą. Sausio 17 dieną 29-ąjį gimtadienį švęsiantis lietuvis turi tris Europos čempionatų aukso bei po vieną sidabro ir bronzos medalį.

Augusto Didžgalvio nuotr./Mindaugas Griškonis
Augusto Didžgalvio nuotr./Mindaugas Griškonis

Antrajame pasaulio taurės etape (lietuviai čia nedalyvavo – red.) O. Synekas ir M. Drysdale'as susitiko pirmą sykį 2014 m. Čekas buvo priekyje po 1500 metrų, o „kivis“ neskubėdamas yrėsi nuo 6-osios iki 2-osios pozicijos. Paskutiniuose 500 metrų M. Drysdale'as pademonstravo fantastišką greitį ir lemiamais yriais aplenkė čeką.

„Pastarosios dienos man buvo labai sunkios, mirė mano tėtis, tad norėjau laimėti dėl jo. Tikiuosi, kad kitą kartą pasiseks geriau“, – po finalo kalbėjo O.Synekas, ne vieną privertęs išspausti ašarą.

Trečiajame pasaulio taurės etape scenarijus ir vėl buvo panašus. O. Synekas išsiveržė į priekį, o N. Drysdale'as neskubėjo, tačiau šį kartą aukštesnę pavarą įjungė jau distancijos viduryje ir vėl aplenkė čeką bei laimėjo auksą.

Puikiai pasirodė ir M. Griškonis, kurio ketvirtoji vieta yra geriausias jo karjeros pasiekimas planetos čempionatuose.

„Išvystau gerą greitį antrai distancijos daliai, tačiau mano startas yra per lėtas. Tikiuosi, kad iki Rio olimpiados spėsiu tai pataisyti“, – po pergalės sakė Naujosios Zelandijos irkluotojas. Tuo tarpu čekas pažadėjo, kad 2014 m. pasaulio čempionate pagrindiniam varžovu mes dar rimtesnį iššūkį.

Taip ir įvyko. Amsterdamo finale į priekį iš pradžių išsiveržė Kubos atstovas Angelis Rodriguezas Fournier, čekas yrėsi antras, M. Griškonis – trečias, o neskubantis M. Drysdale'as – ketvirtas. Įpusėjus distancijai čekas išsiveržė į pirmąją poziciją, o „kivis“ aplenkė M. Griškonį ir pirmasis trejetukas ėmė tolti nuo likusių varžovų.

Iki finišo likus 500 metrų M. Drysdale'as išsiveržė į antrąją vietą ir trečią kartą 2014 m. bandė aplenkti O. Syneką paskutiniuose metruose. Naujosios Zelandijos irkluotojas darė mažiau yrių, tačiau jo valtis plaukė greičiau. Vis dėlto, likus 250 metrų O. Synekas padidino yrių skaičių iki 40-ies ir neleido jau dukart jį aplenkusiam „kiviui“ laimėti. Čekas užsikabino trečiąjį karjeroje pasaulio čempiono medalį, o po finalo sakė: „Labai norėjau laimėti – tai buvo mirk arba gyvenk finišas“.

Puikiai pasirodė ir M. Griškonis, kurio ketvirtoji vieta yra geriausias jo karjeros pasiekimas planetos čempionatuose.

Taigi žiūrint į 2015 metus ir vėl galime tikėtis gražios kovos tarp jau 36 metų M. Drysdale'o ir ketveriais metais jaunesnio O. Syneko. Pagrindiniai klausimai – ar sugebės mūsiškis M. Griškonis juos pasivyti, kaip sparčiai tobulės neseniai į elitą prasibrovęs A. R. Fournier, o galbūt prieš 40mečio artėjantis veteranas M. Hackeris ištrauks kozirį. Viską pamatysime šiemet.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius