Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Biatlono rinktinė Europos čempionate – be lyderio: „Esame maksimalistai“

Geriausias šalies biatlonininkas Vytautas Strolia nestartuos jau rytoj prasidedančiame Europos čempionate. 30-metis anykštėnas būtų tvirtas pretendentas į medalį, tačiau žemyno pirmenybes jis praleis dėl tikslo kuo geriau pasirodyti pasaulio čempionate.
Vytautas Strolia
Vytautas Strolia / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Neabejotinai svarbiausi startai kitose sporto šakose – Europos ir pasaulio čempionatai – biatlone tradiciškai veja vienas kitą. Šiemet juos skiria lygiai dvi savaitės.

Ryškiausios biatlono žvaigždės dėl to aukoja Europos čempionatą ir visą dėmesį skiria planetos pirmenybėms. Tarp jų – ir Lietuvos biatlono lyderis V.Strolia, šiemet žengiantis aukštoje, 25-oje, pasaulio taurės įskaitos vietoje.

Christiano Manzoni/IBU nuotr./V.Strolia (antras iš dešinės) – tarp penktojo etapo Rūpoldinge prizininkų.
Christiano Manzoni/IBU nuotr./V.Strolia (antras iš dešinės) – tarp penktojo etapo Rūpoldinge prizininkų.

„Toks trenerių sprendimas. Nesikoncentruoti į abu startus, o vieną iš jų praleisti“, – 15min paaiškino Lietuvos biatlono federacijos (LBF) prezidentas Arūnas Daugirdas.

„Vytautas ir taip iš mūsų sportininkų turi daugiausiai startų per sezoną. Jis dažniausiai patenka į taip vadinamas atkrintamas rungtis. Jis – ne robotas. Jam irgi reikia laiko atsigauti, pailsėti ir vėl iš naujo pasiruošti.

Be to, šis Europos čempionatas vyksta aukštikalnėse, o pasaulio – mums artimesnėse sąlygose. Viską sudėjus, buvo priimtas toks sprendimas“, – tęsė šalies biatlono galva.

Sprendimas – logiškas, tačiau ne iš lengvųjų. Startuodamas Europos pirmenybėse, kurias tradiciškai praleidžia ryškiausios šio sporto žvaigždės, V.Strolia būtų vienas favoritų laimėti medalį. Ir ne vieną.

nuotr. asmeninio archyvo/Arūnas Daugirdas
nuotr. asmeninio archyvo/Arūnas Daugirdas

Tokiu atveju, biatlonas galėtų gerokai išpūsti savo finansinius raumenis, nes lėšos mūsų šalyje labiausiai skirstomos pagal principą „išmok plaukti, pripilsime baseiną“ – jau parodytus rezultatus.

Tačiau biatlonas renkasi ne lengviausią kelią, o sportinį principą.

„Taip, Europos čempionatas galbūt būtų žvirblis rankoje, bet nebūtų ta siekiamybė, dėl kurios mes esame šiame sporte. Esame maksimalistai ir norime rimčiausiose sezono varžybose pasirodyti rimčiausiai.

Europos čempionatas mums yra antros pagal svarbą sezono varžybos. Nežinau, koks pokerio žaidėjas darytų statymą ant čempionato, kurio vertė – dvigubai mažesnė, o vaikydamiesi ir ten, ir ten, galiausiai galime likti be nieko“, – vaizdingai dėstė A.Daugirdas.

„Vytauto startai Europoje galėtų stipriai pakenti jo pasirodymui pasaulyje, – pabrėžė LBF prezidentas. – Jis dabar gerai pasiruošęs.“

Christiano Manzoni/IBU nuotr./Vytautas Strolia
Christiano Manzoni/IBU nuotr./Vytautas Strolia

Europos čempionatas rytoj prasideda Šveicarijoje, o sudėtinga biatlono trasa vingiuoja net 1300-1400 metrų aukštyje virš jūros lygio.

„Tikrai gana aukštai. Reljefas – sudėtingas. Nelabai dėkinga vieta mums, sprendžiant iš dalyvautų varžybų. Ji labiau tinka sportininkams iš kalnuotų vietovių – prancūzams, italams, šveicarams ir pan.“, – vardino A.Daugirdas.

Tuo metu pasaulio čempionatas, startuosiantis vasario 8-ąją, vyks Oberhofe, Vokietijoje, jau tik 500-600 metrų aukštyje.

Europos pirmenybėse, kurias V.Strolia praleis, visi kiti rinktinės lyderiai pasirodys. Dar trūks tik Lidijos Žurauskaitės, Rusijos pilietybės atsisakiusios ir Lietuvos priėmusios biatlonininkės, kurios sezoną sugriovė skaudus kojos lūžis paskutinėje pasiruošimo stovykloje.

Suprasti akimirksniu: Lietuviai Europos čempionate

  • Vyrai: Karolis Dombrovskis, Tomas Kaukėnas, Linas Banys, Maksimas Fominas, Nikita Romanovas, Jokūnas Mačkinė, Stepanas Terentjevas.
  • Moterys: Gabrielė Leščinskaitė, Natalija Kočergina, Judita Traubaitė.

„Ne paslaptis, kad Europos čempionatą praleis ryškiausios žvaigždės, bet atvažiuos tie, kaip mes sakome, išalkę sportininkai, kurie nepakliūva į pasaulio taurę, bet nori įrodyti savo lygį ir prasimušti į pagrindinę rinktinę.

Tikrai nemanome, kad Europos čempionate bus paprasta, bet norėtume, jog mūsiškiams tai būtų vienas iš geresnių jų startų šiame sezone“, – vylėsi A.Daugirdas.

„Tikslai? Jie glaudžiai susiję su sporto ministerijos iškeltais kriterijais, norint pretenduoti į biudžetinį finansavimą. Sportininkų vietos yra apibrėžtos ir mes į jas taikomės“, – teigė pašnekovas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Biatlono federacijos prezidentas Arūnas Daugirdas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Biatlono federacijos prezidentas Arūnas Daugirdas

Nacionalinei sporto agentūrai (NSA) perėmus sporto pinigų skirstymą, vertinamos vietos yra pirmajame 24-uke.

„Aišku, kiekvienam sportininkui esame iškėlę ir individualių užduočių bei tikimės, kad jie pasirodys, kaip galima geriau.

Žinome, kad K.Dombrovskis, T.Kaukėnas Europos čempionate gali pasirodyti tikrai neblogai. Jeigu mūsų mišri estafetė startuotų stipriausios sudėties, ji tikrai galėtų pretenduoti į vietą dešimtuke“, – svarstė A.Daugirdas.

nuotr. Christian Manzoni/IBU/Karolis Dombrovskis
nuotr. Christian Manzoni/IBU/Karolis Dombrovskis

Po Europos čempionato dauguma lietuvių keliaus į planetos pirmenybes, kur prie jų prisijungs ir lyderis V.Strolia. Kokie tikslai keliami jam?

„Nenoriu būti blogu pranašu ar orakulu ir spėlioti. Geriau pakentėti, palaukti ir pažiūrėti. Kad neįvyktų taip, kaip olimpinėse žaidynėse, prieš kurias buvome įsitikinę, kad Vytautui įkandamas 10-ukas ir jis ten turi būti. Aišku, buvo priežasčių, kodėl ten viskas mums susiklostė taip nedėkingai“, – atsiduso A.Daugirdas.

„Taip pat labai svarbu, kad pasaulio taurėje Vytautas išlaikytų poziciją pirmajame 25-uke. Tai būtų labai svarbus rodiklis tiek mūsų federacijai, tiek pačiam sportininkui ir visai komandai“, – viltingai pokalbį užbaigė šalies biatlono galva.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius