-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Biatlono vyrai: Strolių ryšys ir ančių medžiotojas

Biatloninkai Tomas Kaukėnas ir Vytautas Strolia stoja į Pjongčango olimpinių žaidynių startą sekmadienį, kai 13 val. mūsų šalies laiku prasideda biatlono 10 km sprinto lenktynės.
Lietuvos biatlono rinktinės treniruotė
Lietuvos biatlono rinktinės treniruotė. Tomas Kaukėnas / Vytauto Dranginio/LTOK nuotr.

Du Strolios ir abu ant slidžių startuoja tą pačią dieną Pjongčange, bet tarp jų nėra tiek daug bendro, kaip galėtumėte pagalvoti.

„Slidininkas Mantas Strolia – antros eilės pusbrolis. Anksčiau net nežinojau, kad yra kitų sportininkų mano pavarde. Tik vėliau apie tai sužinojau, – sakė biatlonininkas Vytautas Strolia. – Esame artimi labiau kaip draugai nei kaip giminės. Gal tik kartą giminės susitikime esame susidūrę anksčiau, bet tada buvau mažas.“

Biatlonas patinka dėl šautuvo

Šiose žaidynėse skiriasi ir jų sporto šakos. Iš lietuvių pirmasis sekmadienį startavo M.Strolia, kuris nebaigė skiatlono 30 km distancijos.

Šį 31 metų slidininką iš Ignalinos treniruoja jo mama Kazimiera Strolienė – ji pati yra dalyvavusi trejose olimpinėse žaidynėse – vieneriose kaip slidininkė, dvejose kaip biatlonininkė.

Vytauto Dranginio/LTOK nuotr./Mantas Strolia
Vytauto Dranginio/LTOK nuotr./Mantas Strolia

M.Strolios tėvas taip pat yra buvęs biatlonininkas. Jaunesnį brolį Tautvydą M.Strolia įveikė atrankoje į Pjongčango olimpines žaidynes, nors iš pradžių tik planavo padėti jam pasirengimo procese.

M.Strolios antros eilės pusbrolis Vytautas Strolia, augęs Anykščiuose, irgi ilgai buvo slidininku ir juo būdamas startavo 2014 m. Sočio žaidynėse.

Alfredo Pliadžio nuotr./Vytautas Strolia
Alfredo Pliadžio nuotr./Vytautas Strolia

Tačiau rezultatai nebuvo aukšti ir nuo 2015 metų jis startuoja šliuoždamas su šautuvu ant nugaros biatlono lenktynėse.

„Kai prieš ketverius metus prasidėjo pasirengimas Pjongčango žaidynėms, buvęs mano treneris perėjo iš slidinėjimo į biatloną ir pasiūlė tą patį padaryti ir man. Gana greitai pritapau, – pasakojo V.Strolia. – Komanda sutiko šiltai, žmonės kažkiek buvo pažįstami. Po truputį įsivažiavome.

Manau, kad biatlone įmanoma būti Top-20 ateityje. Slidinėjime būtų sunku tikėtis tokių rezultatų, turint galvoje sąlygas Lietuvoje. Biatlone matau daugiau perspektyvų.“

VIDEO: Vytautas Strolia: biatlonininkas iš Anykščių, užsiimantis bitininkyste

Yra ir dar vienas daiktas, dėl kurio V.Strolia tapo vienu iš nedaugelio atlėtų, pakeitusių sporto šaką ir patekusiu į olimpines žaidynes.

„Biatlonas labiausiai patinka dėl to, kad tai kombinuota rungtis: šaudymas ir slidinėjimas. Ir dėl šautuvo ant nugaros. Dėl to jaučiuosi saugiau. Tikras vyras“, – kvatojo V.Strolia.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vytautas Strolia
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vytautas Strolia

Be to, jam patinka ir slydimo greitis. Jis priklauso nuo sniego būsenos, bet būna, kad nuokalnėse biatlonininkai pasiekia 50-60 km per valandą greitį. Anot V.Strolios, slidinėjimo varžybose Sočio trasoje buvo švilpęs nuo kalno ir 70 km per val. greičiu.

„Yra tekę griūti, tiesa, ne tokiais greičiais leidžiantis. Esu sulaužęs ir šautuvą, tačiau irgi ne todėl, kad griuvau trasoje“, – pasakojo biatlonininkas.

Kariška biatlonininko išvaizda tarsi slepia kitą V.Strolios pusę - prie Anykščių jis turi dešimtį avilių ir pats užsiima bitininkyste.

Ar įmanoma pakartoti Sočio nuotykį?

V.Strolia šį sezoną ne kartą jau aplenkė Lietuvos biatlono rinktinės lyderiu vadinamą Tomą Kaukėną.

Šis 27 metų atletas Sočio žaidynių asmeninėse lenktynėse buvo išgąsdinęs favoritus, kai rodė antrą laiką po trijų ugnies ruožų. Tik ketvirtajame ranka sudrebėjo tris kartus ir jis finišavo trečiajame dešimtuke.

Vaikystėje šokių, tinklinio, šaudymo treniruotes lankęs Ignalinos vaikinas geriausiai pasijautė biatlone.

„Slidinėti tuo metu nelabai patiko, bet mane sužavėjo biatlonas, nes jame buvo šaudymas“, – sakė T.Kaukėnas, kartais išmėginantis akies taiklumą ir ančių medžioklėje.

VIDEO: Anciu medziokle 2017 001

Šaudymo svarbą jis akcentavo ir prieš Pjongčango olimpinių žaidynių startą.

„Prie kiekvieną šaudymą pravedu sau mintyse instruktažą. Tai padeda atsiriboti nuo pašalinių dalykų ir susikaupti“, – sakė T.Kaukėnas.

VIDEO: Susipažinkite su olimpiečiais. Tomas Kaukėnas: biatlonininkas ančių medžiotojas

Favoritu laiko prancūzą

Biatlono sprintas nebuvo sėkmingas Lietuvos biatlonininkėms, kurios nepateko į vietą persekiojimo lenktynėse garantuojantį 60-ką – šeštadienį Diana Rasimovičiūtė finišavo 65-oje pozicijoje, Natalija Kočergina liko 80-a.

Vyrų varžybose favoritu laikomas prancūzas Martinas Fourcade'as, pastaruosius metus karaliaujantis pasaulio taurės varžybose ir jau tapęs 11 kartų pasaulio čempionu bei dusyk olimpiniu čempionu Sočyje.

„Scanpix“ nuotr./Martinas Fourcade'as
„Scanpix“ nuotr./Martinas Fourcade'as

„Norvegai, prancūzai, čekai, italai šiemet irgi stiprūs.. Vis tik, manau, kad favoritas yra Fourcade'as. Jis labiau patyręs“, – sakė V.Strolia.

Pats jis tikslo Pjongčange neatskleidžia, sakydamas, kad jį nusistatęs yra mintyse. Galva bus svarbi ir sekmadienį trasoje, ypač šaudant. Juo labiau, kad Pjončange siautėjantis vėjas gali apversti kortas ne vienam atletui.

„Šaudymas ypač svarbus ir ypatingas. Laikas tada labai greitai prabėga. Tiesiog bandai susitelkti, kad kiekvienas judesys būtų tikslus, galvoji apie smulkias detales, kad jas išpildyti. Tikiuosi, kad pavyks“, – kalbėjo V.Strolia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius