Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Čempionės karti patirtis: „Senas bjaurus dėdė pasirūpins tavimi šiąnakt“

Tituluota Švedijos slidininkė Charlotte Kalla pernai baigė karjerą, o šiemet išleido autobiografinę knygą. Joje švedė pasakoja ir apie savo laikus sporto industrijoje, kur dominavo vyrai.
Charlotte Kalla
Charlotte Kalla / Vida Press nuotr.

Charlotte Kallai buvo 28-eri, kai jai pirmą kartą buvo papasakota apie menstruacijų ir sportinių pratimų ryšį, kaip sportas atsiliepia menstruacijoms ir atvirkščiai.

Slidinėjimo žvaigždė jautė, kad jos sportinei karjerai vadovavę vyrai bijojo galimų nesklandumų ir slėpė svarbius klausimus giliai stalčiuose.

Savo knygoje „Skam den som ger sig“ („Gėda pasiduoti“) 36 metų švedė pasakoja, kad moterys turėjo taikytis prie dominuojančio vyrų požiūrio ir kartais itin nepagarbaus elgesio.

„Ankstyvais mano karjeros metais prie manęs prislinko vienas žurnalistas, – Ch.Kallos pateiktą vieną pavyzdį aprašė „Aftonbladet“. – Pasijutau labai maža, kai jis uždėjo ant manęs rankas ir būdamas girtas pasakė juokais: „Dabar senas bjaurus dėdė pasirūpins tavimi šiąnakt.“

Suprasti akimirksniu

  • Charlotte Kalla yra dalyvavusi keturiose olimpinėse žaidynėse.
  • Jose Švedijos slidininkė nuo 2004 iki 2022 metų iškovojo 9 medalius, tarp jų 3 aukso.
  • Pasaulio čempionatuose ji yra laimėjusi 13 medalių.

Daug metų praėjo, kol moterys tapo labiau gerbiamos Švedijoje ir kitose šalyse.

Ch.Kala pasakojo, kad dauguma žmonių žinojo, kad ir slidinėjimo sporte būta seksualinio priekabiavimo ar elgesio, kuris tikrai neatitinka šiuolaikinių normų.

„Ir aš, ir kitos slidininkės tai patyrė, ir sporte, ir už jo ribų. Kai tai nutikdavo, visada jausdavau daugiau gėdos nei tas vyras, kurio atsakomybė turėjo būti“, – sakė slidininkė.

Vida Press nuotr./Charlotte Kalla
Vida Press nuotr./Charlotte Kalla

Ji papasakojo ir dar apie vieną atvejį, kai vienas slidinėjimo atstovas, gerokai padauginęs per vakarėlį, atsistojo prie jos labai arti.

„Charlotte, pagalvojau, kad noriu tau kai ką pasakyti. Ar galiu duoti patarimą? – pokalbį nupasakojo Ch.Kalla. – Matau, kad tu per daug įsitempusi. Tu nori daug pasiekti, bet jei galėtum atsipalaiduoti, slidinėjimo efektas būtų visiškai kitoks. Manau, kad galėčiau tau padėti.“

Slidininkė prisiminė, kad jos reakcija buvo tokia: „Jei jis būtų pasakęs tai kitaip, kontekstas būtų kitas ir jis nebūtų prie manęs taip arti, aš būčiau priėmusi jo žodžius rimtai. Vietoj to, aš praradau jam pagarbą.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius