-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Iš NHL į Lietuvą atvykusiam rinktinės treneriui iššūkiu tampa ir lietuviški vardai

Iš NHL – į Lietuvą. Toks net ir pačiam Danieliui Lacroix netikėtas ėjimas lėmė, kad kartų kaitą išgyvenanti ledo ritulio nacionalinė rinktinė po ilgų metų su Berndu Haake priešakyje turi naują vedlį, kuriam iššūkiu tampa ne tik pritaikyti savo žaidimo sistemą, bet ir išmokti lietuviškus naujųjų auklėtinių vardus.
Danielis Lacroix
Danielis Lacroix / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

Pastaruosius aštuonerius metus NHL klubų trenerių štabuose dirbęs 49-erių specialistas ketvirtadienio vakarą pirmą kartą stovėjo prie Lietuvos rinktinės vairo. Ir pirmas blynas neprisvilo, mat lietuviai „Turkish Airlines Baltic Challenge Cup“ pirmosiose rungtynėse 4:3 po baudinių nugalėjo Japoniją.

„Šią komandą lyginu su ta, kurią teko matyti praėjusiais metais. Dabar ji daug jaunesnė, o tai yra gerai, nes tam, kad augintume ledo ritulį, reikia jaunų žaidėjų. Mano įspūdis toks, kad turime labai daug energijos. Žaidėjai yra labai atsidavę ir energingi. Jau nuo pirmo kėlinio vaikinai žaidė kietai. Su jaunyste ir energija ateina klaidos, bet tam čia mes ir esame, kad jas taisytume“, – pirmaisiais įspūdžiais dalijosi D.Lacroix.

Mano įspūdis toks, kad turime labai daug energijos

Keturis pastaruosius sezonus specialistas praleido „Montreal Canadiens“ komandoje. Iš viso trenerio asistento duoną NHL lygoje jis krimto 11 sezonų bei taip pat dirbo tokiuose klubuose kaip „New York Islanders“, „New York Rangers“ ir „Tampa Bay Lightning“.

Atvykęs į Lietuvą treneris iškart pripažino, kad didžiausias jo tikslas yra dirbti NHL ir iškovoti Stenlio taurę. Faktas, kad dirbant Lietuvoje šių užmojų įvykdyti nepavyks. D.Lacroix sutartis galios vienerius metus, o tada abi pusės spręs, ar joms pakeliui.

„Tai bus patirtis abiem pusėms. Dabar yra galimybė man čia atvykti, pamatyti situaciją, suprasti, ar galiu palikti įspaudą ir bandyti padėti. Pabandysime metus, o tada – nežinau, kas nutiks“, – sakė naujasis treneris.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Danielis Lacroix
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Danielis Lacroix

Prieš pradėdamas trenerio darbą D.Lacroix aukščiausią planetos ledo ritulio lygą buvo pasiekęs ir kaip žaidėjas, o per septynerius metus NHL sužaidė daugiau nei 200 rungtynių.

Naujasis treneris turi ir du reguliarius asistentus – Šarūną Kuliešių ir Arūną Aleinikovą. Taip pat vienam turnyrui D.Lacroix iš Šveicarijos pasikvietė dar vieną pagalbininką Mike‘ą McNamara, tačiau nėra aišku, ar 69-erių treneris toliau darbuosis Lietuvos rinktinės trenerių štabe.

„Kai turnyras vyksta vidury sezono, situacija tampa sudėtinga, nes ne visi gali atvykti. Norėjau, kad man padėtų žmonės, kuriuos gerai pažįstu. Kai kalbėjausi su vietiniais treneriais, Dainiumi, pasitikėjau jais. Buvo lengvas sprendimas tiesiog leisti jiems man padėti ir pasitikėti jų nuomone“, – sprendimą aiškino Lietuvos rinktinės treneris.

D.Lacroix neslepia, kad Lietuvoje jo laukia gausybė iššūkių. Vienas jų – auklėtinių vardai: „Man čia reikia labai daug išmokti. Net ir vardus išmokti yra labai sunku. Gal tai atrodo lengva, bet taip nėra, visada žiūriu į užrašus.“

Gal tai atrodo lengva, bet taip nėra, visada žiūriu į užrašus

Šiuo metu Vilniuje vykstantis „Turkish Airlines Baltic Challenge Cup“ turnyras tikrai nebus didžiausias iššūkis naujajam treneriui, nes kitų metų balandžio pabaigoje Lietuvos rinktinė vyks į 1A diviziono turnyrą Astanoje. Šių metų pradžioje dar B.Haakės treniruojama komanda triumfavo 1B diviziono turnyre, tad D.Lacroix laukia aukštesnio lygio varžovų iššūkiai.

„Dabar esame pereinamojoje stadijoje. Praėjusiais metais sekiau komandos žaidimą, nes ten žaidė Dainius, mačiau, kaip jie žaidė. Bet keli veteranai išvyko, reikia rasti naujus lyderius. Kai jau būsiu ilgiau padirbęs su šiais žaidėjais, galėsiu geriau atsakyti klausimą, kokių lūkesčių turėsime. Dabar, jei nuoširdžiai, sunku pasakyti.

Kaip treneris, aš visada noriu laimėti visas rungtynes. Kilsime į naują lygį, ateis nauji iššūkiai. Žaidėjai turi pasitikėti savimi, kad galėtų ten kovoti“, – konkrečių tikslų neįvardino D.Lacroix.

Kilsime į naują lygį, ateis nauji iššūkiai. Žaidėjai turi pasitikėti savimi, kad galėtų ten kovoti

Pats permainų rinktinės vyriausiojo trenerio poste ėmęsis ir naują specialistą suradęs asociacijos „Hockey Lietuva“ prezidentas Dainius Zubrus tikino, kad jau pirmose rungtynėse pastebėjo teigiamų pokyčių komandos žaidime.

„Mačiau daug energijos, žaidėjai rungtyniavo kietai. Esu įsitikinęs, kad Danas buvo laimingas tai matydamas. Žinoma, buvo klaidų, bet todėl jis čia ir yra. Galiu pasakyti, kad net ir per trumpą laiką pamačiau, kokia yra sistema, kaip yra norima žaisti. Mačiau idėjas, kurios diegiamos žaidėjams. Žaidimas tampa greitesnis, kai žaidėjai žino, ką turi daryti. Žaidimas greitesnis nei prieš tai ir man patinka tai matyti. Jei norime kilti į naują lygį, turime tobulėti visi kartu“, – kalbėjo D.Zubrus.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Dainius Zubrus
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Dainius Zubrus

Paklaustas, ar vieneri metai su rinktine yra pakankamai laiko daryti išvadas ir spręsti dėl trenerio ateities, D.Zubrus sakė besąlygiškai tikintis stratego kompetencija.

„Aš žinau, ką šis treneris gali. Pažįstu jį ilgą laiką ir neabejoju jo galimybėmis. Todėl jis čia. Tai bus iššūkis, nes turime naujų žaidėjų, kurie turi augti. Taip, tai iššūkis, bet tai yra geras dalykas. Ledo ritulys Lietuvoje auga, didėja susidomėjimas, daugėja žaidžiančių vaikų. Esame gerame kelyje“, – tikino D.Zubrus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius