Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

It ledu iki prezidento posto nuslydęs komentatorius: apie čiuožėjus Rusijoje ir A.Reed pilietybę

Gal ir ne visi žino, kaip jis atrodo ar ne visi atpažįsta jį iš vardo, bet jo balsą tikrai yra girdėję visi, bent kartą stebėję dailiojo čiuožimo varžybas per televiziją. Daug metų šią sporto šaką komentavęs Vytautas Jasutis netikėtai iščiuožė į aukščiausią Lietuvos čiuožimo federacijos (LČF) poziciją. Kaip tai įvyko ir kodėl būtent jis pakeitė dailiojo čiuožimo sinonimu Lietuvoje virtusią ilgametę federacijos prezidentę Liliją Vanagienę?
Vytautas Jasutis (viduryje)
Vytautas Jasutis (viduryje) / 15min nuotr.

Gruodžio pradžioje Lietuvos sporto padangėje nušvito netikėta žinia – 16 metų LČF vadovavusią L.Vanagienę prezidentės pozicijoje keičia Vytautas Jasutis.

Ligtol federacijos veikloje menkai dalyvavęs 41-erių vyras geriausiai dailiojo čiuožimo sirgaliams buvo žinomas iš balso.

Dar nuo 2014 metų Sočio olimpinių žaidynių jis komentuoja dailiojo čiuožimo varžybas, o pamažu įsipatogino ir šios sporto šakos valdininkų koridoriuose.

Vis dėlto daugelį V.Jasučio išrinkimas LČF prezidentu per įvykusią konferenciją nustebino. Kaip jis atsidūrė aukščiausioje dailiojo čiuožimo valdymo organo pozicijoje?

„Tai lėmė Lilijos Vanagienės įkalbinėjimai, prašymai. Po ilgų diskusijų sutikau, – 15min teigė V.Jasutis. – Pagrindinis klausimas nebuvo padėti ar nepadėti dailiajam čiuožimui, o tai, ar aš turėsiu laiko. Darbo, kaip ir įsivaizdavau, o dabar ir žinau, yra labai daug, o aš nenoriu tiesiog ateiti ir pabūti prezidentu. Noriu nuveikti, planas yra gana platus. Tikiuosi, kad nemažai padarysime iš to plano, kurį esame nusimatę. Iš dalies ir paprastai, iš dalies ir sunkiai, nes teko pasistengti Lilijai argumentuojant, kodėl aš geriausias kandidatas šiuo atveju.“

V.Jasutis pats nebuvo čiuožėjas, neturėjo jis daug bendro su šia sporto šaka ir dar prieš dešimtmetį, bet į šio grakštaus sporto verpetą jį įsuko sprendimas prieš devynerius metus.

Tuomet pirmą kartą olimpinių žaidynių transliacijos buvo patikėtos TV3 televizijai, o iš nacionalinio transliuotojo tokią pareigą perėmę televizijos vadovai ieškojo, kam tiesioginiame eteryje padengti įvairias žiemos sporto šakas.

TV6 nuotr./Vytautas Jasutis
TV6 nuotr./Vytautas Jasutis

Galiausiai, kortos sukrito taip, jog mikrofonas per šokius ant ledo atiteko V.Jasučiui, tapusiam etatiniu dailiojo čiuožimo varžybų komentatoriumi – dabar jis dirba šio sporto transliacijose ne tik per olimpines žaidynes, bet ir per Europos, pasaulio čempionatus ir kitus turnyrus. Beje, ketina šią veiklą tęsti ir tapęs LČF prezidentu – bent jau šiemet V.Jasučio balsą dar girdėsime per svarbiausias dailiojo čiuožimo varžybas.

„Visi mes renkamės sporto šakas, kurias kultivuojame ar žiūrime. Man teko nuo mažens domėtis dailiuoju čiuožimu, žiūrėti jį. Dar kai buvo Tarybų Sąjunga, ištisai rodydavo dailųjį čiuožimą. Taip ir augau su juo, bet neplanavau kažkada ar komentuoti, ar net vadovauti federacijai. Tiesiog taip likimas susiklostė“, – pasakojo naujasis LČF vadovas.

Ėmęs komentuoti, V.Jasutis, kaip pats sako, „pradėjo gilintis“ ir į dailiojo čiuožimo valdymo peripetijas Lietuvoje.

Komentatorius užmezgė ryšį su L.Vanagiene, geriausiais Lietuvos čiuožėjais, prisidėjo prie „Amber Cup“ turnyro organizavimo, o galiausiai buvo pasiūlytas ir į aukščiausias LČF pareigas.

„Reikia Lilijos klausti, kodėl ji manyje pamatė geriausią kandidatą, bet turbūt daugmaž viskas aišku. Dirbu vadybos srityje, susijęs su sportu, žinau, kaip veikia komunikacinės priemonės, televizinė ir radijo patirtis artėja link 30 metų. Tokie ir argumentai, nes šitam sportui reikia geros vadybos. Žinant, koks yra mažas biudžetas, reikia ieškoti galimybių, kaip šį sportą išvesti į kitą vadybinį lygmenį. Į tą pusę ir orientuosimės, nes rezultatai, kuriuos radau, yra geri pagal tai, kokį varganą finansavimą gauname.

Net dvi poras turėsime Europos ir pasaulio čempionate. Tai, ką pasiekė Saulius ir Allison, atvėrė kelią į olimpines žaidynes kitai porai. Auga talentingos merginos, turime ir keletą vaikinų, kurie dar jauno amžiaus, bet netrukus pereis į suaugusių varžybas. Ateiti į tokią federaciją yra garbė ir geras dalykas, kai tau nereikia absoliučiai visko pradėti nuo nulio bei lipdyti to, kas yra sugriauta. Tai, ką nuveikė Lilija per tuos keliolika metų, yra įspūdinga. Kaip federacijai, turinčiai 20-30 kartų mažesnį biudžetą nei populiariausių sporto šakų, rezultatai tokie, kokiais reta federacija gali pasigirti“, – teigė V.Jasutis.

Pagrindinis tikslas – biudžeto didinimas

Svarbiausias uždavinys, kurio į LČF ateina spręsti V.Jasutis, yra dailiojo čiuožimo finansavimas.

Federacija iš valstybės gauna daugiau nei 100 tūkst. eurų dotaciją, o jos biudžetas nedaug viršija šią sumą. Naujasis organizacijos vadovas įsitikinęs, kad būtina šią sumą išauginti du, tris ar net keturis kartus.

Kaip federacijai, turinčiai 20-30 kartų mažesnį biudžetą nei populiariausių sporto šakų, rezultatai tokie, kokiais reta federacija gali pasigirti.

„Sporto pertvarka yra vedanti į aklavietę, bent jau kol kas taip atrodo, – pasikeitusį sporto finansavimo modelį sukritikavo V.Jasutis. – O mūsų federacijos žingsniai yra populiarų produktą išnešti į viešumą, jį patobulinus, pakoregavus. Čia yra galimybė, organizuojant ledo renginius, ledo šou, kas yra labai populiaru pasaulyje. Kitaip tariant, žingsnis po žingsnio eiti tuo keliu, kuriuo eina topinės dailiojo čiuožimo šalys. Tie patys kanadiečiai, amerikiečiai, japonai. Japonijoje čiuožėjai yra bene patys populiariausi sportininkai. Aišku, lygintis su Japonija negalima, bet galime perimti tai, ką turi tokios šalys. O jos turi stiprią vadybą, stiprią komunikaciją. Matysime, kiek galime išpūsti finansinius raumenis, bet turime eiti žingsnis po žingsnio į priekį bei stipresne komunikacija parodyti, kad esame tikrai stiprūs ir pretenduoti į dalį pinigų, kuriuos tikimės patys surasti tiek su rėmėjais pasirašydami ilgalaikes sutartis, tiek patys, kaip federacija, dirbti ir užsidirbti.“

Viena priežasčių, kodėl V.Jasutis sieks didinti LČF biudžetą, yra laikas, kada federacija gauna valstybės dotaciją – tai įvyksta pavasario pradžioje, kovo arba balandžio mėnesį.

Lietuvos čiuožimo federacijos nuotr./Allison Reed ir Saulius Ambrulevičius
Lietuvos čiuožimo federacijos nuotr./Allison Reed ir Saulius Ambrulevičius

Kadangi čiuožėjų sezonas vyksta nuo rugpjūčio iki pavasario, jam tenka ruoštis iš ankstesnio biudžeto santaupų.

„Mūsų sportas vyksta žiemos periodu, o finansavimą gauname pavasarį. Egzistuoti nebūtų įmanoma, jei nebūtų sutaupyta lėšų iš mažo biudžeto, nes dabar turi pirkti bilietus, dabar turi mokėti treneriams, nes visi čempionatai ir turnyrai vyksta nuo rugpjūčio iki pavasario vidurio“, – sakė LČF vadovas.

Ar neužgoš L.Vanagienės šešėlis?

V.Jasučiui perėmus regalijas iš L.Vanagienės, 16 metų LČF vadovavusi trenerė pasitraukė į šalį. Bet visiškai iš dailiojo čiuožimo padangės ji neišskrido – 73-ejų specialistė paskirta LČF direktore.

Kokios dabar yra ilgametės LČF prezidentės atsakomybės federacijoje?

„Yra olimpinis ciklas, kuris prasidėjo dar iki visų sprendimų. Darbas prasidėjo dar iki man ateinant. Lilija norėjo pasitraukti iš federacijos veiklos, nes visgi atiduota daug ir darbo, ir sveikatos. Bet visi valdybos nariai, kurie dalyvavo, paprašė jos likti, – aiškino V.Jasutis. – Buvo pasiūlymų tapti garbės prezidente, bet valdyba norėjo ją matyti veikloje, kad ji pamažu perduotų darbus, perduotų žinias. Tik dėl to, kad Lilija sutiko, nėra audros einamuosiuose reikaluose, kurių yra daug.“

Luko Balandžio / 15min nuotr./Lietuvos tautinio olimpinio komiteto generalinės asamblėjos sesija. Lilija Vanagienė.
Luko Balandžio / 15min nuotr./Lietuvos tautinio olimpinio komiteto generalinės asamblėjos sesija. Lilija Vanagienė.

Pačios L.Vanagienės išsirinktas jos įpėdinis ne sykį pakartojo besidžiaugiąs, kad jo pirmtakė ir toliau išlaikė aukštas pareigas federacijoje.

„Tai, ką mes matome ant ledo, yra tik gražioji dailiojo čiuožimo pusė. Bet dar yra sunkus darbas, dokumentų pildymas. Ačiū dievui, kad Lilija sutiko likti. Dabar Europos, pasaulio čempionatai, du didžiausi renginiai, kuriuose Lilija turi užbaigti pradėtą darbą – dėl to ir buvo pasiūlytos tos pareigos, kurios leistų jai tuos darbus pabaigti. Bet pabrėšiu, kad Lilija, kaip ir aš, dirba visuomeniniais tikslais, be atlyginimo“, – teigė V.Jasutis.

Vis dėlto ne vienas dailiojo čiuožimo pasaulyje besisukantis asmuo šią situaciją mato kaip besitęsiantį L.Vanagienės valdymo etapą.

Nebegalėjusi kandidatuoti į LČF prezidentės postą dėl kadencijų limito, trenerė iš esmės pasirinko savo įpėdinį pati bei, daugelio trenerių ir kitų šio sporto atstovų nuomone, toliau vairuos čiuožimo federacijos laivą.

Bet V.Jasutis gana karštai sureagavo į 15min klausimą, ką mano apie kalbas, jog L.Vanagienės įtaka federacijoje išliks didelė.

„Ką reiškia įtaka? Mes, pirmiausia, turime trenerę. Lilija Vanagienė nuo kaulų čiulpų yra trenerė. Tai yra žmogus, kuris viską atidavė šiam sportui, tai iš esmės yra jos kūdikis, augintas nuo pat mažens. Išauginta ir visų laikų geriausia pora, Povilas ir Margarita, – vardijo V.Jasutis. – Nematau, kaip ji gali daryti įtaką kažkokiems sprendimams. Jeigu ji daro įtaką, kad dailusis čiuožimas ir federacija augtų, tai tik daugiau tokios įtakos. Bet ką ji gali? Ji gali uždrausti kažkam važiuoti į Europos ar pasaulio čempionatą? Ji gali stumti savus žmones? Kas tada yra tie savi žmonės? Lilija juk neatsivedė savo 20 vaikų ir neaugina jų tam, kad jie kažkur važiuotų.

Reikia suprasti, kas yra federacija. Tai yra 11 klubų, kurie dirba patys sau, jie dirba savo darbą, augina talentingus vaikus. Vėliau jau yra pakopos, kaip kopi link svarbiausių turnyrų. Jokiems klubams Lilija negali uždrausti kažką daryti ar daryti kažkokią įtaką. Manau, kad sutirštinta, tai nėra kažkokia įtaka. Jei mes galime ją išnaudoti kaip patyrusį žmogų, tai nedarykime klaidos – juk niekas daugiau už Liliją nežino, kiek žino ji. Jei ji dar gali ir daryti įtaką, tai prašom, tegu daro įtaką, mes pasiimsim iš jos. Aš ir pats pasiryžęs kaip galima ilgiau klausytis jos ir imti iš jos patirtį. Tegu tik daro įtaką, nes jos įtaka, matom pagal rezultatus, yra gera.

Jei ji dar gali ir daryti įtaką, tai prašom, tegu daro įtaką, mes pasiimsim iš jos.

Ar yra nepatenkintų žmonių? Visada žmogus, kuris dirba, yra kritikuojamas. Kalbėjausi su treneriais, valdybos žmonėmis – kritikuokime, tai yra laisva šalis, federacija nėra uždara, bet ta kritika turi būti argumentuota. Jei ji paremta tik tuo, kad mano klubo atstovas nepateko į Lietuvos čempionato prizininkus, ir tam yra kriterijai, dėl ko taip nenutiko, taip nematau tos kritikos naudos. Manau, kad tai – ne kritika, o nepasitenkinimas. Visiems geras nebūsi, bet jei turite argumentuotą kritiką, tai sėdame prie stalo ir sprendžiame, darome veiksmus ir važiuojame toliau.“

Žada tęsti prezidentūros durų varstymą

V.Jasutis neketina atsisakyti savo pirmtakės idėjos – paversti Allison Reed Lietuvos piliete.

Pagrindinės Lietuvos šokėjų poros atstovė jau kelis sykius nesėkmingai varstė Lietuvos prezidentūros duris, bet vis išgirsdavo lemtingąjį „ne“.

Lietuvos čiuožimo federacijos nuotr./Allison Reed ir Saulius Ambrulevičius
Lietuvos čiuožimo federacijos nuotr./Allison Reed ir Saulius Ambrulevičius

Pastarąjį sykį šis neigiamas atsakymas buvo itin skaudus – jį A.Reed ir jos šokių partneris Saulius Ambrulevičius išgirdo prieš pat 2022 m. Pekino olimpines žaidynes. Tai užkirto kelią Lietuvos ledo šokių porai vykti į didžiausią žiemos sporto renginį, o jų vietą užėmė jaunieji Deividas Kizala ir Paulina Ramanauskaitė.

Vis dėlto LČF ginklų nesudeda ir vėl ketina siekti pilietybės 28-erių amerikietei A.Reed, o kad jų argumentai būtų svaresni, V.Jasutis viliasi, jog Lietuvos pora iškovos medalį kitą savaitę Suomijoje vyksiančiame Europos čempionate.

„Mes nesame apriboti įstatymų, kiek kartų tai galime daryti, tad darysime tai tol, kol pasieksime rezultatą. Mus tenkinantis rezultatas – Allison suteikta Lietuvos pilietybė. Mūsų, kaip federacijos, pareiga yra kas kartą rasti argumentų, kodėl Allison yra verta Lietuvos pilietės statuso. Kiekvienais metais galime tai daryti ir tai darysime. Laikome kumščius, kad pavyktų iškovoti apdovanojimus Europos čempionate, ir tikime, kad tai bus argumentas, nes pagal įstatymą turi būti neginčijami sportiniai pasiekimai. Tikimės, kad trečioji ar kita vieta nulems į teigiamą pusę sprendimą. Nenuleidžiame rankų“, – teigė LČF prezidentas.

Jo teigimu, kol kas teikti paraiškos pilietybės gavimui neketinama ir laukiama Europos čempionato pabaigos.

„Į ankstesnius mūsų argumentus atsakymas buvo neigiamas. Atsakyme buvo iškomunikuota, kad trūksta sportinio pasiekimo. Teikti paraišką vien tam, kad ji vėl būtų atmesta, irgi nesinori, tad mes ruošiamės, kaupiame visą reikalingą argumentaciją bei tikimės, kad po Europos čempionato, jei nutiks gerasis scenarijus, bus lengviau. Niekas nepildo dokumentų iš karto po to, kai gauni atsakymą „ne“, – aiškino V.Jasutis.

Allison Reed ir Saulius Ambrulevičius
Allison Reed ir Saulius Ambrulevičius

Visgi jis ir pats pripažįsta, kad bandymai gauti pilietybę ledo šokėjai nebus begaliniai, juolab, kad pamažu senka ir A.Reed tikėjimas.

„Nėra taip, kad 20 metų sieksime pilietybės ir ji to lauks. Duok dieve, kad Allison po šio sezono nepasakytų „man jau gana – jei jums manęs nereikia, tai atsiprašau ir aš tada, galbūt baigsiu karjerą ar kažką“. Allison šeima atiduoda didžiulius finansus, bet kai daužai galvą į sieną, pavargsti tai daryti. Tikiuosi, kad Allison toliau čiuoš su Sauliumi, manau, kad tai yra jų sėkmės valanda ir reikia ją išnaudoti, – teigė LČF prezidentas. – Nežinau kito tokio sportininko, kuris atstovautų Lietuvai, investuotų didžiulius pinigus į savo ir poros progresą. Mes Saulių finansuojame, Allison – ne, bet darome, ką galime ir toliau tą darysime bei tikimės, kad ir ji nenuleis rankų, nors tai ne pirmas sezonas, kai reikia įkalbinėti ir Saulių, ir Allison toliau atstovauti Lietuvai. Tai nėra lengva, bet vis randame argumentus ir jie randa jėgų bei tiki, kad Lietuvos valdžia atsižvelgs į argumentus ir sportinius pasiekimus.“

Laukia P.Vanago ir M.Drobiazko pasisakymų

Dailusis čiuožimas praėjusiais metais Lietuvos sporto padangėje nuskambėjo ir ne iš geriausios pusės. Rugpjūtį lietuvius nemaloniai nustebino legendinės šalies šokių ant ledo poros Povilo Vanago ir Margaritos Drobiazko sprendimas dalyvauti Rusijos prezidento Vladimiro Putino atstovo spaudai Dmitrijaus Peskovo žmonos Tatjanos Navkos organizuotame renginyje, kuris vyko Sočyje.

Lietuva pasmerkė tokį olimpiečių sprendimą, iš jų buvo atimti ordinai, neigiamai poros pasirodymą ant ukrainiečių krauju nudažyto rusiško ledo įvertino ir LČF bei S.Ambrulevičius su A.Reed, o dalis politikų ir visuomenės veikėjų net prabilo apie pilietybės iš Rusijoje gimusios M.Drobiazko atėmimą, nors tam teisinių galimybių nėra.

15min pasiteiravo ir V.Jasučio, koks jo požiūris į šią ledo šokėjų porą ir jų pasirodymus ant ledo Rusijoje po karo Ukrainoje pradžios.

„Čia yra du klausimai. Kaip į čiuožėjų porą, tai mano vienareikšmiškas atsakymas, kad tai geriausi Lietuvos čiuožėjai, – liaupsėmis čiuožėjams savo atsakymą pradėjo V.Jasutis. – O dėl kito klausimo, nieko naujo nepasakysiu. Sprendimą jie priėmė patys, buvusi federacijos vadovė (Lilija Vanagienė – aut. past.), o taip pat ir aš pasisakėme, kad nepritarėme jų poelgiui, griežtai ir neigiamai vertiname tą poelgį, bet plačiau turi komentuoti jie patys. Negaliu kalbėti už juos, jų sprendimas, jų argumentai, kuriuos jie turi išsakyti Lietuvos visuomenei, tikiuosi, anksčiau ar vėliau tai bus padaryta.

Negaliu vertinti, negali federacija būti atsakinga už sportininkus, kurie jau baigė savo karjerą. Jie neturi nieko bendro su Lietuvos čiuožimo federacija. Mes galime tik kaip fiziniai asmenys sakyti patinka tai ar nepatinka, išsakyti savo nuomonę. Nuteisti labai lengva nežinant visos informacijos, tą dažnai mes ir darome – nuteisiame neleisdami tiems žmonėms apsiginti. Pirmiausia, palaukime, kol jie patys nuspręs pasakyti šio savo žingsnio motyvus. Gaila, kad taip yra. Nėra tai malonu, nėra lengva atsakinėti į tokius klausimus. Povilą ir Margaritą pažįstu ne tik kaip geriausius čiuožėjus, bet galiu vertinti ir kaip pakankamai artimus žmones, buvusi federacijos vadovė yra Povilo mama. Sudėtinga. Tenka tik apgailestauti ir pasikartoti, kad laukiame jų pasisakymų. Jų klauskite šių klausimų.“

Povilas Vanagas ir Margarita Drobiazko Sočio ledo arenoje.
Povilas Vanagas ir Margarita Drobiazko Sočio ledo arenoje.

Reikia pabrėžti, kad 15min bandė klausti ir ne kartą po to, kai P.Vanagas ir M.Drobiazko pasirodė ant Kremliaus ruporų finansuojamo renginio ledo, mėgino susisiekti su penkeriose olimpinėse žaidynėse dalyvavusiais čiuožėjais, bet visus kartus nesėkmingai.

Tiesa, dar skandalo įkarštyje M.Drobiazko rado laiko pasidalinti abstrakčiomis rusų poeto Bulato Okudžavos eilėmis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius