-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Įvertino mūsų ambicijas žiemos olimpiadoje: „Nupirkti 10 kamuolių vaikams – paprasčiau“

Olimpinė ugnis Pekine dar rusens iki sekmadienio, bet lietuviams žaidynės jau baigėsi. Į žiemos olimpiadą šįkart siuntėme rekordinį skaičių atletų, bet kalnų nuversti nepavyko. Latviai ir estai puošiasi medaliais, mes – vėl likome tuščiomis. Kodėl? Negalime, nenorime ar nemokame?
Vytautas Strolia
Šalies biatlono lyderis Vytautas Strolia Pekine tikėjosi aukštesnių vietų / Vytauto Dranginio/LTOK nuotr.

Per visą nepriklausomos Lietuvos istoriją nesame laimėję nė vieno medalio žiemos olimpinėse žaidynėse. Nepavyko ir šiemet.

Patenkinti kiekybe

„Mūsų sportininkai kovojo pagal savo galimybes. Galbūt kai kurie tikėjosi ir daugiau, bet objektyviai, manau, rezultatai – gana geri, – kalbėdamas su 15min tautiečių pasirodymus Pekine vertino Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos (ŠMSM) viceministras Linas Obcarskas, atsakingas būtent už šalies sportą.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./ŠMSM viceministras Linas Obcarskas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./ŠMSM viceministras Linas Obcarskas

„Džiugino sportininkų skaičius. Daugiausia, kiek jų esame turėję – 13. Kiekybe tikrai esame patenkinti. Ateityje galbūt norėtume ir aukštesnių vietų, bet dabar optimizmo tikrai suteikė biatlono rinktinė estafetėje ir kalnų slidininko Andrejaus Drukarovo pirmasis nusileidimas (didžiajame slalome buvo 20-as, bet per antrąjį nusileidimą skaudžiai krito, patyrė traumą ir liko be vietos, – past.). Reikėtų susikoncentruoti ir įvertinti, kur galime padėti, pastiprinti ir investuoti“, – tęsė L.Obcarskas.

Lietuvių rezultatai Pekino žiemos olimpinėse žaidynėse
Sporto šaka Sportininkas Rungtis Rezultatas Keltas tikslas
Dailusis čiuožimas Deividas Kizala ir Paulina Ramanauskaitė Ritminis šokis 23 (iš 23) 20–24
Kalnų slidinėjimas Andrejus Drukarovas didysis slalomas nefinišavo 25–35
slalomas nestartavo
Gabija Šinkūnaitė slalomas nefinišavo -
Slidinėjimas Modestas Vaičiulis sprintas laisvuoju stiliumi 49 (88) 25–40
Tautvydas Strolia sprintas laisvuoju stiliumi 68 (88) 30–40
15 km klasikiniu stiliumi 83 (95)
Eglė Savickaitė sprintas laisvuoju stiliumi 82 (90) -
10 km klasikiniu stiliumi 89 (98)
Ieva Dainytė sprintas laisvuoju stiliumi 87 (90) -
10 km klasikiniu stiliumi 91 (98)
Vyrų rinktinė komandinis sprintas 24 (25) 16–24
Moterų rinktinė komandinis sprintas aplenktos ratu 25

Aukščiausią lietuvių vietą – 14 – vyrų estafetėje užėmusios biatlono federacijos (LBF) vadovas Arūnas Daugirdas optimizmo jaučia mažiau.

„Vertinčiau vidutiniškai. Iškeltus tikslus įvykdėme pusėtinai. Tikrai tikėjome, kad sportininkai gali būti žymiai aukščiau, nei jų užimtos vietos. Kalbu apie asmeninius pasiekimus. Komanda, atvirkščiai – viršijo lūkesčius. Tikėjomės, kad būtų labai gerai patekti į šešioliktuką, o finišavome – keturiolikti“, – teigė šalies biatlono galva.

nuotr. asmeninio archyvo/LBF prezidentas Arūnas Daugirdas
nuotr. asmeninio archyvo/LBF prezidentas Arūnas Daugirdas

Asmeninėse varžybose geriausiai pasirodė irgi biatlonininkas. Vytautas Strolia pačioje pirmoje, individualioje, rungtyje finišavo 21-as. Tiesa, pats atletas, prieš olimpiadą pasaulio taurės etape finišavęs net 4-as, neslėpė nusivylimo, pareiškęs, kad „ne tokios vietos čia atvažiavo“.

„21 vieta yra gerai, bet žinome Vytauto potencialą – dėl to ir yra nusivylimas. Manau, nė vienas biatlonininkas dar nėra išnaudojęs visų savo šansų: Tomas Kaukėnas per daug eksperimentuoja, V.Strolios meistriškumas tik dabar pradėjo kilti, Linas Banys – pats jauniausias, jam dar viskas prieš akis“, – dėstė A.Daugirdas.

V.Dranginio/LTOK nuotr./Lietuvos biatlono rinktinė: T.Kaukėnas, V.Strolia, K.Dombrovskis ir L.Banys
V.Dranginio/LTOK nuotr./Lietuvos biatlono rinktinė: T.Kaukėnas, V.Strolia, K.Dombrovskis ir L.Banys

„Labai tikėjomės Pekine turėti ir dvi merginas. Tada būtume galėję startuoti mišrioje estafetėje. Turime talentingo jaunimo, auga tikrai ne vienas pretendentas į A rinktinę, galintis nukonkuruoti dabartinį mūsų elitą. Principas pas mus labai aiškus – sportinis, kas parodys geresnius rezultatus, tas ir vyks į kitą olimpiadą“, – pabrėžė LBF vadovas.

Biatlonininkų rezultatai Pekino žiemos olimpinėse žaidynėse
Sportininkas Rungtis Vieta Keltas tikslas
Vyrų rinktinė estafetė 14 (iš 21) 16
Vytautas Strolia individuali 21 (92) 15–36
sprintas 43 (94)
persekiojimas 58 (60)
Gabrielė Leščinskaitė individuali 61 (87) 15–36
sprintas 63 (94)
Tomas Kaukėnas individuali 70 (92) 12–30
sprintas 80 (94)
Karolis Dombrovskis individuali 71 (92) 15–36
sprintas 73 (94)
Linas Banys individuali 79 (92) 12–30
sprintas 90 (94)

Į aukščiausią vietą Pekine būtų pretendavusi Lietuvos šokių ant ledo pora – Saulius Ambrulevičius su amerikiete Allison Reed. Jų asmeninis rekordas (183,17 taško), pasiektas šiemet Europos čempionate, šiose žaidynėse būtų pelnęs 13 vietą.

Tačiau dalyvauti olimpiadoje pora negalėjo, nes amerikietės A.Reed prašymas suteikti jai Lietuvos pilietybę išimties tvarka dukart buvo atmestas prezidento Gitano Nausėdos.

„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Allison Reed ir Saulius Ambrulevičius
„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Allison Reed ir Saulius Ambrulevičius

„Gaila, kad jie nestartavo. Toks pasirinkimas. Lietuvos pilietybės įstatymas yra vienas griežčiausių – nesakau, kad pasaulyje, bet tikrai – tarp lyderių. Mes, kaip ministerija, savo nuomonę Pilietybės komisijai išsakėme. Tikiuosi, kad pora nenuleis rankų ir ateityje sugebės įrodyti, jog yra verta atstovauti Lietuvai ir olimpiadoje. Nenorėčiau, kad jie išsiskirstytų“, – 15min kalbėjo ŠMSM viceministras.

Būtent dailiojo čiuožimo varžybose Lietuva buvo arčiausiai olimpinio medalio žiemos olimpiadose, kai 2002-aisiais Solt Leik Sityje dvi poros, žengusios aukščiau, krito ant ledo, bet Povilas Vanagas ir Margarita Drobiazko skandalingai vis tiek liko penktoje pozicijoje.

Stebuklingai į medalį 2018-aisiais Pjongčange pretendavo biatlonininkas T.Kaukėnas, bet, išsiveržęs tarp lyderių, paskutinėje šaudykloje jis apmaudžiai klydo, o svajonė pačiupti apdovanojimą skaudžiai dužo.

hockey.lt nuotr./Darius Kasparaitis - paskutinis lietuvis, laimėjęs medalį žiemos olimpiadoje.
hockey.lt nuotr./Darius Kasparaitis - paskutinis lietuvis, laimėjęs medalį žiemos olimpiadoje.

Paskutiniu lietuviu, iškovojusiu medalį žiemos olimpiadoje, lieka Darius Kasparaitis, legendinis šalies ledo ritulininkas, 1992-aisiais Albervilyje iškovojęs auksą su NVS šalių rinktine, o 1998-aisiais ir 2002-aisiais atitinkamai laimėjęs sidabrą bei bronzą Rusijos komandos sudėtyje.

Ar medalis turėtų būti mūsų siekiamybė?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius