Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Kodėl bijoma atimti pasaulio ledo ritulio čempionatą iš Baltarusijos?

Pasaulio ledo ritulio čempionatas ir toliau skendi nežinioje. Planetos pirmenybės turėtų vykti Baltarusijoje ir Latvijoje, tačiau vis labiau aišku, kad dėl politinių neramumų surengti jo Aliaksandro Lukašenkos vadovaujamoje šalyje nebus galimybių.
Aliaksandras Lukašenka ir Vladimiras Putinas
Aliaksandras Lukašenka ir Vladimiras Putinas / „Scanpix“ nuotr.

Rusijos sporto dienraštis „Sport-Express“, remdamasis patikimais šaltiniais, įvardijo pagrindines priežastis, kodėl Tarptautinės ledo ritulio federacijos (IIHF) prezidentas Rene Faselis nenori perkelti čempionato iš Baltarusijos.

Anot šaltinių, priėmusi tokį sprendimą, IIHF rizikuoja patirti didžiulius finansinius nuostolius. Dėl to žengti lemiamą žingsnį delsiama.

Manoma, kad sprendimas bus priimtas sausio pabaigoje.

„Scanpix“ nuotr./Aliaksandras Lukašenka ir Rene Faselis
„Scanpix“ nuotr./Aliaksandras Lukašenka ir Rene Faselis

15min neseniai rašė, kad pasaulio ledo ritulio pirmenybių rengėjai žvalgėsi ir į Lietuvą, ieškodami alternatyvių variantų ir galimų partnerių vienam didžiausių sporto renginių.

Visgi tokia galimybė atrodo sunkiai įtikinama. Pirmiausia, dėl to, jog atsisakius Baltarusijos, IIHF privalėtų sumokėti didžiulę baudą šiai šaliai už sutarties nutraukimą.

Maža to, naujos vietos pasirinkimas IIHF kaštus išaugintų dar labiau. Pastaruoju metu buvo kalbama, kad čempionatas galėtų vykti Danijoje ar Slovakijoje, tačiau tokiu atveju pasaulinei federacijai reiktų rasti dar bent 20 mln. JAV dolerių.

Bene realiausiai atrodo variantas, kad visą čempionatą galėtų priimti Latvija, tačiau mūsų kaimynai jau taip pat pranešė, jog neturi lėšų priimti papildomas aštuonias komandas.

R.Faselio akys įprastai tokiais atvejais nukrypti į gerą bičiulį Vladimirą Putiną ir Rusiją, tačiau šioje šalyje varžybų rengti taip pat negalima, nes Tarptautinis sporto arbitražo teismas neseniai uždraudė artimiausius dvejus metus tokio lygio renginius organizuoti šioje šalyje.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Aleskandras Lukašenka gali netekti pasaulio čempionato Baltarusijoje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Aleskandras Lukašenka gali netekti pasaulio čempionato Baltarusijoje

Praėjusiais metais pasaulio čempionatas neįvyko dėl koronaviruso ir IIHF iš draudimo fondų gavo apie 30 mln. JAV dolerių. Visgi antro iš eilės planetos čempionato IIHF nesurengti negali, nes tikėtis draudimo išmokų šiais metais jau yra nerealu – juk kitų sporto šakų čempionatai vyksta įprastu ritmu.

Tikėtis, jog politinė situacija ir galimos pasekmės bus pripažintos draudiminiu įvykiu, yra nerealu.

Taigi, IIHF atsidūrusi nepavydėtinoje situacijoje. Dauguma šalių grasina atsisakyti keliauti į Minską, o tokiu atveju IIHF nieko nepeš ir net negalės patirtos žalos susigrąžinti iš draudimo fondų.

Čempionatas turėtų prasidėti gegužę. Komandos pradės čempionatą, padalytos į dvi grupes: Latvija, Kanada, Suomija, JAV, Vokietija, Norvegija, Italija ir Kazachstanas žais B grupėje Rygoje, o A grupėje rungtyniaus Baltarusija, Rusija, Švedija, Čekija, Šveicarija, Slovakija, Danija ir Didžioji Britanija.

Latvijoje jau buvo surengtas pasaulio čempionatas 2006 metais, o Baltarusijoje – 2014 metais, nors Europos parlamentas jau tada triukšmavo dėl Minsko pažeidžiamų žmonių teisių.

Šįkart Rygoje ir Minske buvo numatytos grupės ir ketvirtfinalio kovos, o pusfinalio ir finalo dvikovos jau būtų vykusios tik Baltarusijos sostinėje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius