Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Legendinė Specialiųjų žaidynių atletė Rūta Tuskenytė pasirengusi naujam iššūkiui

Uteniškė Rūta Tuskenytė yra viena iš tituluočiausių visų laikų Lietuvos Specialiųjų olimpinių žaidynių atlečių. Slidininkė ir bėgikė Austrijoje dalyvauja jau penktose žaidynėse. 34-erių veteranė savo kolekcijoje turi daugiau nei 90 medalių iš viso pasaulio, tačiau po įspūdingos karjeros jos laukia dar didesnis iššūkis asmeniniame gyvenime.
Rūta Tuskenytė
Rūta Tuskenytė / Asmeninio archyvo nuotr.

Sidabrinės mergaitės virsmas

R.Tuskenytės karjera prasidėjo 2003 metais. Tuomet Utenos specialiosios mokyklos – daugiafunkcio centro direktorius Zenonas Misiūnas ėmėsi globoti būsimą Specialiųjų žaidynių žvaigždę.

Pats buvęs garsus slidininkas ir nacionalinės rinktinės narys greitai suprato, kad geriausias būdas į bendruomenę įtraukti žmones yra per sportą.

Geriausias to pavyzdys yra R.Tuskenytė. „Kai pradėjome dirbti, ji buvo gana išsiblaškiusi ir nekantri mergina. Sportas ją subrandino visais įmanomais būdais. Čia reikia labai sunkiai dirbti ir vis tiek gali pralaimėti. Mūsų sportininkai taip supranta, kad tokie patys sunkumai laukia jų ir realiame gyvenime“, – aiškina Z.Misiūnas.

Rūtos kolekcijoje daugiau nei 90 medalių, bet ryškiausi prisiminimai yra iš Specialiųjų vasaros ir žiemos olimpinių žaidynių. Nuo 2009 metų Atėnų iki dabartinio pasirodymo Austrijoje R.Tuskenytė nuėjo ilgą kelią.

„Dabar dauguma mano medalių yra auksiniai. Tačiau, kai pradėjau varžytis, aš dažnai būdavau antra ir treneris mane vadino sidabrine mergaite. Man tai buvo motyvacija. Greitai tapau auksine“, – džiaugiasi R.Tuskenytė.

Dalios Grybauskaitės draugė

Penktose žaidynėse dalyvaujanti R.Tuskenytė puikiai žino, ką reiškia lipti ant nugalėtojų pakylos. Tačiau sportininkei maloniausia po sėkmingo pasirodymo sugrįžti į gimtąją Uteną.

„Labai didžiuojuosi savimi, kai iškovoju medalį. Utenoje mūsų tada laukia iškilmingas priėmimas. Būna net raudonas kilimas. Mus pasitinka net su fejerverkais“, – užsidegusi pasakojo tituluota sportininkė.

Specialiųjų žaidynių nugalėtojai kaip olimpinių ir parolimpinių žaidynių medalininkai yra laukiami ir prezidentūroje.

R.Tuskenytei šie priėmimai taip pat jokia naujiena: „Pas Dalią Grybauskaitę buvau jau keturis kartus. Ji mane jau pažįsta.“

Tačiau bėgimas ir slidinėjimas nėra visas Rūtos gyvenimas. Utenoje ji garsėja kaip puiki mezgėja: „Mane tai ramina. Aš mezgu gražias kojines ir megztinius. Kartais aš gaunu užsakymų ir galiu iš to užsidirbti.“

Naujas iššūkis

Tai greičiausiai jau paskutinės R.Tuskenytės Specialiosios olimpinės žaidynės. Po įspūdingos karjeros sportininkė yra pasirengusi naujam iššūkiui.

„Turiu draugą, kuris buvo mano klasiokas. Jis gyvena Švenčionyse ir nori, kartu su manimi kurti šeimą. Kraustysiuosi pas jį. Aš to labai laukiu. Žinau, kad nebus lengva, nes aš niekada negyvenau viena, bet manau, kad esu tam pasirengusi“, – prasitaria R.Tuskenytė, kai paklausiu jos apie ateities planus.

Z.Misiūnas taip pat džiaugiasi nauju etapu, kuris laukia jo sportininkės: „Sportas ją subrandino. Dabar jai metas judėti pirmyn. Ji tapo nepriklausoma moterimi. Slidinėjimas parodė jai, ką reiškia sunkus darbas. Rūta pasirengusi iššūkiams ir asmeniniame gyvenime.“

Specialiosios žaidynės yra skirtos intelekto sutrikimų turintiems žmonėms ir visai visuomenei, kuri, stebėdama ir dalyvaudama drauge, įgyja daugiau atsakomybės bei supratimo apie visuomenės narius, turinčius specialių poreikių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius