-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Lietuvos čiuožėjų šokiuose ant ledo įsisuko žiemos šventinės nuotaikos

Kiekvienas pasirodymas – magiškas spektaklis, kur susilieja meistrystė, aistra, artistiškumas. Taip, kaip šiemet, geriausia Lietuvos šokių ant ledo pora Allison Reed ir Saulius Ambrulevičius dar nėra čiuožę. Neseniai Sapore vykusiose „Grand Prix“ serijos dailiojo čiuožimo varžybose „NHK Trophy“ jie jau įteikė sau Kalėdų dovaną – užėmė ketvirtą vietą, pagerino du asmeninius rekordus, nustebindami ir gerbėjus, ir trenerius ir – smagiausia – patys save.
Allison Reed ir Saulius Ambrulevičius
Allison Reed ir Saulius Ambrulevičius

Šį sezoną sportininkai jau spėjo papildyti savo medalių kolekciją svarbiais apdovanojimais – iškovojo sidabrą „Challenger“ serijos varžybose Vokietijoje ir Italijoje.

Tokie rezultatai įkvepia siekti dar daugiau – čiuožėjai įsitvirtino pasaulio reitingo dešimtuke.

Treniruočių bazė – Kanadoje

„Kiekvienose varžybose mes patys ir mūsų pasirodymai vis stipresni tik dėl to, kad trenerių komanda parengia tikslingas pratybas, choreografijas, kurias šlifuodami ant ledo praleidžiame labai daug valandų“, – sako Kaune gimęs, augęs ir šešerių čiuožti pradėjęs Saulius. Kurį laiką į čiuožimą žiūrėjęs tiesiog kaip į būrelį, laisvalaikio leidimo būdą, galiausiai nusprendęs tapti profesionaliu sportininku, pirmiausia jis čiuožė vienas. Sėkmingai susidėliojus aplinkybėms, talentingam jaunuoliui pasitaikė proga išvykti į Jungtines Amerikos Valstijas, dirbti su puikiais treneriais.

Tačiau pradžia Amerikoje sportininkui nebuvo lengva, kaip ir daugumai atvykusių. Viskam stigo pinigų, teko kibti į darbus – treniruoti vaikus, kasdien važinėti tarp JAV ir Kanados, nes vienoje šalyje treniravosi pats, kitoje – mokė kitus.

Allison Reed ir Saulius Ambrulevičius
Allison Reed ir Saulius Ambrulevičius

Nuo 2014-ųjų šokių ant ledo disciplinoje besivaržantis Saulius 2017-aisiais pradėjo čiuožti drauge su Allison. Puikiai dera jų abiejų būdas, fizinės savybės bei sportinės ambicijos kiekvieną dieną būti geresniais ledo čiuožėjais nei vakar. Jie – puikūs bičiuliai, drauge praleidžiantys begales laiko, bet pora – tik ant ledo, ne gyvenime.

Šio džiuginančio sezono pradžioje Allison ir Saulius šokių elementus gludino Lietuvoje su žinomu choreografu Gintaru Svistunavičium. Dabar daugiausia laiko leidžia Monrealyje, Kanadoje, kur dirba svarbiausi jų treneriai – Marie-France Dubreul, Patrice‘as Lauzonas, Romainas Haguanaure. čia yra akademijos, kuriai atstovauja – „IAM Skating Academy of Montreal“ – treniruočių bazė.

„Besirengdami šiam sezonui, keitėme požiūrį į detales, kurios padeda artistiškiau perteikti mūsų šokius tiek žiūrovams, tiek teisėjams“, – Allison įvardija naujovę, kuri greičiausiai irgi turi įtakos sėkmei.

Allison Reed ir Saulius Ambrulevičius
Allison Reed ir Saulius Ambrulevičius

Svarbi kiekviena detalė

Dešimtoji vieta pasaulio reitinge įkvepia dirbti, stropiai rengtis svarbiausioms sezono varžyboms – Europos ir Pasaulio čempionatams. „Smagu būti dešimtuke, tai – didelis pasiekimas. Bet, mano nuomone, teisėjų, varžovų ir žiūrovų pagarbą lemia ne vieta reitinge, o efektingi pasirodymai varžybose“, – sako Allison.

Pasirodymams čiuožėjų porą puošia dizainerė Aina Zinčiukaitė, daugybę metų kurianti ir geriausiems Lietuvos sportinių šokių šokėjams. Kiekvienam pasirodymui siuvami specialūs kostiumai.

Svarbu ir pasirinkta muzika. Sėkmę porai atnešęs trumpasis šokis statytas pagal grupės „Yello“ dainų variacijas, laisvasis – pagal „Faithless“ ikoninį kūrinį „Insomnia“.

Kad švytintys iščiuožtų ant ledo varžybose ir vos kelias minutes trunkančiu pasirodymu prikaustytų gerbėjų bei teisėjų dėmesį, čiuožėjai dirba ilgus mėnesius. Darbas ir kompozicijos tobulinimas, galima sakyti, niekada nesibaigia, nes vis atsiranda pakeitimų, tobulinant ir stiprinant jį.

„Pagrindinis šokio rengimas dažniausiai vyksta apie mėnesį – per tiek laiko pastatoma choreografija, suderinamo idėjos pakėlimams bei kitiems elementams. Tada pora mėnesių trunka juodžiausias darbas, kol viską atidirbame tiek, kad galėtume čiuožti visą programą“, – apie šokių ant ledo užkulisius pasakoja čiuožėjas.

Saulius Ambrulevičius
Saulius Ambrulevičius

Šiuo juodo darbo etapo, o ir kasdien per pratybas, sportininkams ypač svarbu apranga, kurią dėvi. „Svarbiausia – patogumas ir estetika“, – sako Saulius. Apranga taip pat turi neslėpti čiuožėjų kūno linijų, nevaržyti judesių.

Treniruočių metu čiuožėjams nepamainomi – merino vilnos marškinėliai, kurie ne tik ploni ir nepaprastai lengvi, bet, kas aktualu ant ledo dirbantiems sportininkams, sulaiko šilumą, išgarina drėgmę ir nekaupia jos viduje, leidžia kūnui kvėpuoti, palaiko pastovią jo temperatūrą, nedirgina odos, o prižiūrėti juos tikrai paprasta.

„Moteriškos linijos dizainas ir spalvų paletė man labai patinka“, – neslepia Allison.

„Šių „Audimas“ drabužių privalumus ypač pajuntame apšildami. Jie padeda kūnui pasiekti „darbinę temperatūrą“ greičiau, bet tuo pačiu nesijaučiame perkaitę, suprakaitavę“, – pasakoja Saulius.

Allison Reed ir Saulius Ambrulevičius
Allison Reed ir Saulius Ambrulevičius

Kai tenka sportuoti ypač šaltose arenose, gelbsti merino vilnos pirštinės, kepurės ir pūkinės liemenės ar striukes. Ne vieną naminį gyvūną laikiusiems sportininkams svarbu, kad šie ypač šilti drabužiai turi RDS sertifikatą, patvirtinantį, kad juose esantys žąsų ir ančių pūkai surinkti nukritę, o ne nupešti – gauti nedarant skriaudos paukščiams. Tai užtikrina humanišką elgesį su gyvūnais.

„Labai malonu ir gera tą žinoti“, – pripažįsta gyvūnus mylintys čiuožėjai.

Augintiniai juos pasitinka ir dabar, kai čiuožėjai grįžta namo – Allison mama rūpinasi mišrūne Kali, o Sauliaus tėvas ir brolis augina Sibiro laiką Mają.

Sulaukia kolegų pagyrimų

Allison domisi mada, seka tendencijas, pastebi didžiųjų žvaigždžių kasdienės aprangos ir raudojo kilimo renginių stilių. „Pastebėjau, kad pastaruoju metu vis daugiau laiko leidžiu parduotuvėse, dairydamasi patinkančių drabužių. Ir tą dažniausiai darau Lietuvoje! Man tikrai patinka lietuviškas stilius“, – džiaugiasi amerikietė. „Man regis, mudu panašiai tiek pat laiko leidžiame apsipirkinėdami“, – priduria Saulius. Tad ir šiuo klausimu abu partneriai sutaria.

„Nemažai čiuožėjų gauna komandines aprangas iš savo šalies drabužių kūrėjų ir gamintojų. Tad mes, mažos šalies atstovai, džiaugiamės ir didžiuojamės, galėdami būti savo prekės ženklo ambasadoriais. Pristatyti savą prekės ženklą, kuomet kiti čiuožėjai vilki tokių pasaulinių grandų gaminius, mums ypač svarbu ir – didelė garbė“, – sako čiuožėjai.

Ant stalo bus kūčiukų

Kalėdas geriausia Lietuvos čiuožėjų pora sutiks treniruočių stovykloje – Saulius negalės grįžti namo pas artimuosius. Tačiau ant jo šventinio stalo būtinai bus kūčiukų – be jų šventė neįsivaizduojama.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius