Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Povilas Vanagas: „Labai malonu, kad Rusijoje mus priima kaip savus“

Lietuvos sportas turi du garsius Vanagus. Siaučiant Dakaro bumui ypač populiarus buvo Benediktas, o tuo pačiu metu visai kitame pasaulio gale Maskvoje mes pamatėme, kaip stipriai žmonės mėgsta kitą Lietuvos Vanagą, Povilą Vanagą. Pusę savo gyvenimo Rusijoje praleidęs lietuvis svetimoje šalyje jaučiasi savas.
Povilas Vanagas ir Margarita Drobiazko
Povilas Vanagas ir Margarita Drobiazko / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Povilas Vanagas atsistoja ir ilgai ploja čempionišką šokį Maskvos arenoje atlikusiems Prancūzijos šokėjams ant ledo. Jis puikiai supranta, kad tai buvo didžiausios pagarbos vertas pasirodymas. Tokios pagarbos dažnai sulaukia ir pats Povilas.

Nuo jo profesionalios karjeros pabaigos prabėgo jau daugiau nei dešimt metų, bet 47-erių ledo artistas vis dar čiuožia ir dažnai priverčia publiką ploti atsistojus. Kad ir čia, šioje „Megasport“ arenoje, kur dabar stebi Europos dailiojo čiuožimo čempionatą, o pats prieš kelias savaites lipo ant ledo viename iš įspūdingų šou pasirodymų.

Giria Rusijos publiką

Dvi mažos mergaitės „Megasport“ arenos koridoriuose paprašo P.Vanago autografo. Nuo vaikų iki suaugusiųjų – įsiamžinti norinčių daugybė. Europos dailiojo čiuožimo čempionatą Maskvoje stebi daug garsių Rusijos žmonių. Lietuvis irgi vienas tokių.

Povilas bando prisiminti, kada pats gyvai stebėjo Europos čempionatą. „Nuo tada, kai 2006-aisiais baigėme karjerą, tai turbūt pirmas kartas, kai atvykome į areną stebėti varžybų. Su Margarita negalėjome praleisti tokios progos. Juo labiau kai ir mama atvyko čia, ir lietuviai dalyvauja čempionate. Dažniausiai aukščiausio lygio varžybos Rusijoje sutapdavo su mūsų gastrolėmis ar pasirodymais“, – atsiradusia galimybe džiaugėsi P.Vanagas.

13,4 tūkst. sirgalių talpinantis sporto kompleksas, kuriame vyksta krepšinio, ledo ritulio, gimnastikos, teniso ar bokso varžybos, likus trims savaitėms iki olimpinių žaidynių priėmė geriausius Europos dailiojo čiuožimo atstovus. Daugeliui tai buvo lyg generalinė repeticija. Kiekvieną vakarą žiūrovai užsėsdavo spalvingas lyg LEGO kaladėles arenos kėdes ir laisvų vietų beveik nebelikdavo.

„Man labai patiko atmosfera. Ne visame pasaulyje žiūrovai moka palaikyti visus sportininkus. Aišku, čia visi serga už rusus, bet nenušvilpia kitų šalių atstovų. Visi serga už kūrybą ir gražų sportą. Labiau pietinėse Europos šalyje žiūrovai karštai reaguoja į teisėjų sprendimus“, – pastebi P.Vanagas.

Jo karjeroje dar vyravo senoji teisėjavimo sistema, o naująją, prisipažįsta pats, ne visada perpranta.

Rusijos įtaka dailiajam čiuožimui labai didelė ir šalis pagrįstai gali didžiuotis savo indėliu į šį sportą

„Naujoji teisėjavimo sistema neleidžia publikai taip įsitraukti. Net mes, profesionalai, ne viską suprantame. Reikia daug galvoti ir žinoti, kad suprastum tuos įvertinimus. Žiūrovai irgi iki galo nesupranta, nėra ir tos staigios karštos reakcijos, kaip ankstesniais laikais. Galbūt jau tik namie grįžus ir paanalizavus rezultatus galima daugiau viską suprasti“, – 15min.lt savo nuomone dalijosi P.Vanagas.

Rusijos įtaka milžiniška

Ledo meistras patvirtina, kad Rusijos meilė dailiajam čiuožimui milžiniška.

„Populiarus čiuožimas buvo tarybiniais laikais, bet po Ilja Averbucho šou ant ledo įvyko persilaužimas, žmonės suprato, kad jie labai mėgsta dailųjį čiuožimą. Rusijos įtaka dailiajam čiuožimui labai didelė ir šalis pagrįstai gali didžiuotis savo indėliu į šį sportą“, – neabejoja lietuvis.

Jis girdėjo rusų reakcijas, kai šalis buvo diskvalifikuota iš žiemos olimpinių. Rusijos čiuožėjai Pjongčange varžysis kaip olimpiniai atletai iš Rusijos ir su neutralia vėliava.

„Visi pasidavė masinei nuomonei. 95 procentai tikino, kad jie nuskriausti ir kad yra nepagrįstai nubausti“, – pasakojo P.Vanagas.

Rusijos įtaka dailiajame čiuožime milžiniška, o Rusijos lygis neįtikėtinai aukštas. Atimk iš čiuožimo rusus, atimsi ir dalelę žavesio.

Ko netektų dailusis čiuožimas, jei nebūtų rusų? Labai daug, įsitikinęs P.Vanagas: „Visi puikiai supranta, kad Rusijos indėlis į šį sportą milžiniškas.“

Priima kaip savą

„Labai malonu, kad Rusijoje mus priima kaip savus. Publika mus palaiko labai šiltai. Labai gera girdėti, kad visų pirma mes visada esame pristatomi kaip trylika kartų Lietuvos čempionai ir tik po to paskelbiama, kad esame Europos ir pasaulio čempionatų prizininkai. Suprasdami, kad nesame Rusijos čiuožėjai, žiūrovai vis tiek mus labai stipriai palaiko.“

Rusijos ir Lietuvos politiniai santykiai pakankamai įtempti, bet, gyvendamas ir dirbdamas Maskvoje, P.Vanagas jaučiasi ir saugus, ir gerbiamas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Povilas Vanagas ir Margarita Drobiazko
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Povilas Vanagas ir Margarita Drobiazko

„Nepaisant politinės įtampos, kai vyksta tas propagandinis karas, mūsų aplinkoje žmonės išlieka žmonėmis. Būna, vilkiu drabužius su lietuviška atributika ar dideliu užrašu „Lietuva“. Atvažiuoja kolegos iš Lietuvos ir klausia, ar nebijau su tokiais vaikščioti. Per tiek metų niekas nebandė pasakyti įgeliančio ar nepagarbaus žodžio“, – 15min.lt atviravo P.Vanagas.

Ypatingos varžybos rugsėjį

Povilas su Margarita atidžiai stebėjo Lietuvos šokių poros Guostės Damulevičiūtės ir Deivido Kizalos debiutą Europos čempionate.

„Buvo labai malonu juos matyti. Dar smagiau, kad jie puikiai atliko savo programą. Daug ką žinome apie juos, žinome, kokį potencialą šie čiuožėjai turi. Su Margarita išsakėme savo pastabas. Mes labai tikimės, kad jie ir toliau čiuoš. Mano nuomone, vien dalyvauti Europos čempionate yra didelė pergalė. Jei užimi ir 31 vietą, tai jau yra kelias į medalius. Visi to siekia. Bet kas į Europos čempionatą nepatenka. Reikia surinkti tam tikrus taškus, kad galėtum varžytis su geriausiais žemyno ledo meistrais“, – sakė P.Vanagas.

Rugsėjį Lietuva pirmą kartą istorijoje organizuos pasaulio jaunimo „Didžiojo prizo“ etapą. Povilas su Margarita viliasi grįžti į Lietuvą ir nepraleisti galimybės to pamatyti savo akimis. Renginys vyks Kauno „Žalgirio“ arenoje, o dėl apdovanojimų grumsis talentingiausi čiuožėjai iš viso pasaulio.

Povilas viliasi, kad šešiolika metų organizuoti „Liepsnojančio ledo“ pasirodymai padarė savo: „Mūsų publika Kaune nepaprastai išpuoselėta, žmonės myli čiuožimą ir jį supranta. Čiuožimas labiausiai ir klesti Kaune, smagu, kad šis miestas priima tokio aukšto lygio varžybas.“

Praūžus didžiosioms metų šventėms, kiek atsipūsti gali ir Povilas su Margarita. Didžiausias darbymetis praėjo.

Pasaulio ir Europos bronzos medalių laimėtojai iš didžiojo sporto pasitraukė 2006 metais, tačiau jau daugiau kaip 10 metų ledo šou dalyvaujantys ir juos rengiantys šokėjai ant ledo kol kas nesiruošia atsisveikinti su pačiūžomis. Iš Maskvos jie trumpam grįžta pailsėti į Lietuvą, o sugrįžę vėl kibs į darbus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius