Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Skandinavai piktinasi slidinėjimo valdžioje liekančiais rusais, Lietuva nuomonės neturi

Aštuntą mėnesį kraugerišką karą Ukrainoje tęsianti Rusija yra suspenduota sporto varžybose, tačiau jos valdininkai be problemų varsto duris Tarptautinėje slidinėjimo federacijoje (FIS).
Rusų slidininkas A.Bolšunovas, Rusijos slidinėjimo federacijos prezidentė J.Vialbė ir LNSA vadovas R.Arlauskas
Rusų slidininkas A.Bolšunovas, Rusijos slidinėjimo federacijos prezidentė J.Vialbė ir LNSA vadovas R.Arlauskas / „Scanpix“ ir LNSA nuotr.

Trečiadienį į Ciurichą, Šveicarijoje, sugužėjo slidinėjimo galvos iš viso pasaulio. Tarp jų – ir rusai bei baltarusiai, kurių sportininkai nuo karo pradžios lieka pašalinti iš didžiosios daugumos varžybų.

„Mes nesitikėjome, kad ir jie čia bus“, – VG.no pareiškė Norvegijos slidinėjimo federacijos prezidentė Tove Moe Dyrhaug.

„Chaosas“, – taip ji apibūdino slidinėjimo koridoriuose kilusią reakciją, kai teko akis į akį susidurti su Ukrainą negailestingai bombarduojančios šalies atstovais.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Rusijos slidininkas Aleksandras Bolšunovas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Rusijos slidininkas Aleksandras Bolšunovas

Norvegai išplatino viešą pareiškimą, kuriame oficialiai pasmerkė rusų ir baltarusių dalyvavimą FIS valdymo komitetuose.

Dar tvirčiau savo poziciją išreiškė norvegų lygumų slidinėjimo vadovas Espenas Bjervigas, atšaukęs visus savo atstovus iš Ciuricho.

VG.no skelbia, kad FIS sesijoje Šveicarijoje iš viso dalyvauja apie 10–15 rusų, įskaitant ir kontraversiškais pareiškimais garsėjančią Rusijos slidinėjimo federacijos prezidentę Jeleną Vialbę.

„Scanpix“ nuotr./Rusijos slidinėjimo federacijos prezidentė Jelena Vialbė
„Scanpix“ nuotr./Rusijos slidinėjimo federacijos prezidentė Jelena Vialbė

Prieš rusų dalyvavimą FIS valdyme pasisakė ir švedai. „Ar mes galvojome apie boikotą? Ne. Vyksime į Ciurichą ir manome, kad tai yra puiki galimybė pateikti klausimus, kuriais diskutuosime.

Mes ir anksčiau aiškiai sakėme, kad jų (rusų) dalyvavimas tokiuose renginiuose yra neteisingas. Ar jie turėtų čia būti. Ne“, – Expressen.se cituoja Švedijos slidinėjimo asociacijos direktorių Olą Strömbergą.

Vienas iš galimų klausimų – rusų ir baltarusių sugrąžinimas į tarptautines varžybas. Apie tai šio mėnesio pradžioje netikėtai užsiminė FIS generalinis sekretorius prancūzas Michelis Vionas.

Lietuva nuomonės neturi

15min ketvirtadienio rytą susisiekė su Lietuvos nacionalinės slidinėjimo asociacijos (LNSA) prezidentu Remigijumi Arlausku, dalyvaujančiu minėtoje FIS valdymo sesijoje Ciuriche.

Jis patvirtino čia matęs ir rusų, ir baltarusių slidinėjimo valdininkus, tačiau oficialios Lietuvos pozicijos šiuo klausimu pasakyti negalėjo.

LNSA nuotr./Remigijus Arlauskas
LNSA nuotr./Remigijus Arlauskas

„Dabartinė pozicija dėl sportininkų draudimo – viskas aišku. O visa kita... Kalbėjau su Tarptautinės federacijos prezidentu, sakė – laikomės Tarptautinio olimpinio komiteto (IOC) sprendimo. Matyt, tie sprendimai leidžia dalyvauti Rusijos ir Baltarusijos atstovams komitetuose“, – telefonu komentavo R.Arlauskas.

„Paskutiniuose rinkimuose į pagrindinę Tarybą jų (rusų ir baltarusių atstovų, – past.) jau neišrinko. Kažkokia patirtis tų žmonių, šitų šalių, kažkiek gal padeda sporto vystymui“, – svarstė LNSA prezidentas.

„Mes oficialios nuomonės neišreiškėme. Nebuvo reikalo tam“, – pridūrė R.Arlauskas.

FIS sprendimą, ar rusams ir baltarusiams bus pratęstas draudimas varžytis tarptautinėse slidinėjimo varžybose, žadama skelbti spalio 22-ąją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Užsisakykite 15min naujienlaiškius