Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šokas Rusijai – sporto žvaigždės neleidžiamos į olimpines žaidynes

Greitojo čiuožimo superžvaigždė, šešis kartus olimpinis čempionas Viktoras Anas, vienas geriausių pasaulio biatlonininkų Antonas Šipulinas, taip pat slidinininkas pasaulio čempionas Sergejus Ustiugovas palikti už Pjongčango žiemos olimpinių žaidynių borto, – paskelbė Rusijos olimpinis komitetas. Kitą mėnesį Pietų Korėjoje iš viso negalės varžytis net 111 Rusijos atletų.
Triskart Sočio žiemos žaidynių čempionas Victoras Anas
Triskart Sočio žiemos žaidynių čempionas Viktoras Anas / „Scanpix“ nuotr.

Tarptautinis olimpinis komitetas (IOC) nusprendė neleisti 111, tarp jų garsiems Rusijos atletams, dalyvauti žiemos olimpinės žaidynėse Pietų Korėjoje kitą mėnesį dėl dopingo skandalo.

Kaip žinia, dėl valstybiniu lygiu vystytos dopingo programos per 2014 metų Sočio olimpines žaidynes, IOC praėjusį mėnesį diskvalifikavo Rusijos rinktinę, bet paliko teisę startuoti Pjongčange švariems jos atletams po neutralia vėliava.

Tačiau Rusija buvo šokiruota antradienį, kai ėmė aiškėti pavardės sportininkų, kuriems neleidžiama startuoti olimpinėse žaidynėse.

Rusijos olimpinio komiteto viceprezidentas Stanislavas Pozdniakovas teigė, kad jie reikalauja paaiškinimo, kodėl minėti atletai yra palikti už brūkšnio.

„Jie niekada nebuvo įtraukti į jokį dopingo atvejį, o daugybė testų, kuriuos jie atliko per savo karjerą, rodo, kad jie yra švarūs atletai. Deja, jų pavardžių trūksta potencialių mūsų atletų sąraše“, – piktinosi S.Pozdnjakovas.

IOC pareiškė, jog nekomentuos individualių atvejų.

V.Anas yra greitojo čiuožimo meistras, laimėjęs tris aukso medalius Pietų Korėjai 2006 metų žaidynėse, po kurių pakeitė pilietybę – atstovaudamas Rusijai jis triumfavo Sočio olimpinėse žaidynėse, kur laimėjo dar tris aukso medalius.

„Scanpix“ nuotr./Triskart Sočio žiemos žaidynių čempionas Victoras Anas
„Scanpix“ nuotr./Triskart Sočio žiemos žaidynių čempionas Victoras Anas

Rusijos čiuožimo federacijos vadovas Aleksejus Kravcovas valstybinei Rusijos naujienų agentūrai „RIA Novasti“ teigė, kad ir daugiau greitojo čiuožimo meistrų yra diskvalifikuoti.

Tarp jų yra pasaulio čempionai Pavelas Kuližnikovas ir Denisas Juškovas, kurie anksčiau buvo diskvalifikuoti dėl dopingo, kaip ir Ruslanas Zacharovas, laimėjęs olimpinį aukso medalį estafetės varžybose per žaidynes Sočyje.

Ne vienas Rusijos biatlonininkas buvo baustas dėl dopingo pastaraisiais metais, bet A.Šipuliną skandalai aplenkė. 2014 metais su Rusijos vyrų rinktine jis laimėjo olimpinę estafetę ir buvo vienas iš elitinių pasaulio biatlono taurės varžybų atletų pastaraisiais metais.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Antonas Šipulinas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Antonas Šipulinas

Bausdamas už dopingo nuodėmes IOC nusprendė, kad visi kriterijus atitinkantys rusai Pjongčange varžysis kaip „Olimpiniai atletai iš Rusijos“. Jų pergalės atveju skambės ne Rusijos, o olimpinis himnas.

Rusijos sportininkai turi praeiti pro IOC komisiją, kuri peržiūri atletų dopingo testų rezultatus. IOC skelbė, kad tikrinama 500 Rusijos sportininkų.

Rusija vylėsi, kad nepaisant komandos diskvalifikacijos, Pjongčange vis tiek varžysis apie 200 rusų sportininkų. Tai būtų mažiau nei 2014 metais Sočyje, bet daugiau nei 2010 metais Vankuveryje.

Tačiau antradienį tapo aišku, kad stipriausių rusų atletų žaidynėse bus mažiau, nes dalis jų pateko į IOC sudarytą juodąjį sąrašą.

Tarp jų yra įvairių sporto šakų atletų. Keturi ledo ritulininkai, tarp jų ir Sankt Peterburgo SKA gynėjas Antonas Belovas, taip pat penkios ledo ritulininkės.

Teisę startuoti Pjongčange prarado kiti žinomi Rusijos biatlonininkai, kaip Jevgenijus Garaničevas ir Aleksejus Volkovas bei Irina Starych.

Daugiausia juodajame sąraše yra slidininkų, bet taip pat yra ir bobslėjaus, greitojo čiuožimo, šuolio nuo tramplino, dailiojo čiuožimo meistrų.

„Mes kausimės iki pabaigos!“, – į žinią reagavo 25 metų čiuožėja Ksenija Stolbova, čiuožianti poroje su Fiodoru Klimovu.

K.Stolbova ir šokių ant ledo sportininkas Ivanas Bukinas, čiuožiantis su Aleksandra Stepanova, yra du iš Rusijos dailiojo čiuožimo atstovų, kuriems IOC uždegė raudoną šviesą.

Garsiausias iš nubaustų slidininkų yra dusyk pasaulio čempionas Sergejus Ustiugovas.

Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas antradienį Maskvoje pareiškė, jog laukiama IOC paaiškinimo dėl naujo kirčio.

„Mes matėme žiniasklaidos pranešimus, – sakė D.Peskovas. – Labai gaila, jei tokie sprendimai yra priimti. Bet mes tikimės išsiaiškinti padėtį, kontaktuodami su IOC. Tikimės, kad tai atskleis situaciją apie mūsų minimus iškilius atletus.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius