Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Uždegta žalia šviesa dopingu kaltinamai 15-metei: argumentai ir reakcijos

Nepaisant teigiamo dopingo testo, Sporto arbitražas pirmadienį Rusijos čiuožėjai Kamilai Valijevai leido tęsti varžybas Pekino žiemos olimpinėse žaidynėse. Ji grįš ant ledo antradienį. Kol Rusijoje skamba džiaugsmo šūkiai, kitose šalyse kyla klausimų.
Kamila Valijeva treniruojasi Pekine.
Kamila Valijeva treniruojasi Pekine. / „Scanpix“/ITAR-TASS nuotr.

„Tamsi diena kovotojams su dopingu“

Kamila Valijeva jau iščiuožė ant ledo per treniruotę Pekine, praėjus pusvalandžiui po Sporto arbitražo (CAS) sprendimo pirmadienio rytą.

15-metė talentė sulaukė leidimo varžytis antradienį ir trečiadienį asmeninėse dailiojo čiuožimo varžybose, kuriose ji yra ryški favoritė.

CAS spaudos konferencija pirmadienį aiškinant sprendimą virto monologu, kai Sporto arbitražas patvirtino Rusijos antidopingo agentūros sprendimą atšaukti K.Valijevos diskvalifikaciją.

Spaudos konferencijų salė Pekine buvo sausakimša žurnalistų.

Likus penkioms minutėms iki spaudos konferencijos buvo išplatintas oficialus pareiškimas, o daugiau paaiškinimų laukę žurnalistai liko nieko nepešę, nes sprendimą pranešęs CAS vadovas Matthieu Reebas perskaitė pranešimą ir paskelbė, jog atsakymų į klausimus nebus.

Suprasti akimirksniu:

  • Lietuvos antidopingo agentūros paaiškinimas:
  • Pagrindiniai Tarptautinio sporto arbitražo (CAS) argumentai, kodėl dailiojo čiuožimo sportininkei Kamilai Valijevai leista toliau dalyvauti Pekino olimpinėse žaidynėse:
  • a) sportininkė pagal WADA Kodeksą yra „pažeidžiamas asmuo“ (angl. Protected person);
  • b) RUSADA antidopingo taisyklėse ir WADA Kodekse nėra atskirai reglamentuota apie pažeidžiamiems asmenims taikomą laikiną nušalinimą;
  • c) CAS atsižvelgė į pagrindinius sąžiningumo, proporcingumo, nepataisomos žalos principus, į tai, jog vis dar sprendžiama byla dėl teigiamo dopingo kontrolės testo, kuris paimtas gruodžio mėn., o ne per žaidynes, ir nusprendė, kad tokiomis aplinkybėmis neleidus sportininkei dalyvauti olimpinėse žaidynėse jai būtų padaryta nepataisoma žala;
  • d) CAS taip pat atsižvelgė į tai, kad dopingo kontrolės testo rezultatai buvo pranešti tik žaidynių metu, nors mėginys paimtas 2021 m. gruodžio 25 d., dėl ko sportininkė neturėjo galimybės tinkamai pasiruošti gynybai.

CAS generalinis direktorius taip pabandė paaiškinti sprendimą laikinai nediskvalifikuoti Rusijos olimpietės: „Komisija nusprendė, kad sportininkė neturėtų nukentėti dėl išskirtinių aplinkybių, nes ji yra jaunesnė nei 16-os metų. Ji yra saugoma pagal nuostatus.“

Antroji priežastis, kodėl diskvalifikacija liko panaikinta, – komisija atsižvelgė, jog diskvalifikacija galėtų sukelti bėdų vėliau.

Buvo paskelbta, kad nepriimtas sprendimas dėl Rusijos olimpinio komiteto komandos laimėto aukso dailiojo čiuožimo komandinėse varžybose – K.Valijeva svariai prisidėjo prie medalių, kurių apdovanojimų ceremonija iki šiol neįvyko, o titulo likimas lieka neaiškus, kaip ir kitų komandų išsidėstymo rikiuotė.

„M.Reebas paliko spaudos konferenciją, nepaisant to, kad žurnalistai sakė, kad jam turi klausimų“, – stebėjosi Prancūzijos „L'Equipe“ pirmadienį.

„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Kamila Valijeva treniruojasi Pekine.
„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Kamila Valijeva treniruojasi Pekine.

„Kamilai Valijevai leista startuoti. Kokia tamsi diena tiems, kurie kovoja prieš dopingą“, – parašė „USA Today“ žurnalistė Christine Brannan.

Suprasti akimirksniu

Vasario 7 dieną Pekino olimpinių žaidynių komandiniame dailiojo čiuožimo turnyre, kuriame sužibėjo K.Valijeva, rusų komanda užėmė pirmąją vietą. Dėl nepaaiškintų priežasčių medalių įteikimo dailiojo čiuožimo komandoms ceremonija buvo atidėta. Tą dieną Rusijos antidopingo agentūra (RUSADA) gavo teigiamą K. Valijevos dopingo testo rezultatą ir laikinai suspendavo sportininkę, bet čiuožėja sėkmingai užginčijo sprendimą, todėl draudimas vasario 9 dieną buvo atšauktas. Penktadienį Tarptautinė testavimo agentūra (ITA) pranešė, kad gruodžio 25 dieną paimtame K.Valijevos mėginyje buvo rasta trimetazidino. WADA akredituota laboratorija Stokholme apie tai pranešė vasario 8-ąją, praėjus dienai po to, kai sportininkė Pekine laimėjo komandinį auksą.

Vokietijos žurnalistas, rašantis dopingo temomis, Hajo Seppeltas „Twitter“ tinkle taip paaiškino CAS sprendimą: „Kamilai Valijevai leista varžytis Pekine. Jai varžytis leista, kad būtų išvengta nepataisomos žalos. Pagrindinis motyvas: CAS nenori atimti iš jos olimpinio šanso tuo atveju, jei vėlesnėje dopingo bylos procedūroje ji gautų tik įspėjimą arba nepakaltinamosios statusą.“

Kitoms atletėms baigėsi prasčiau

Netrūko besistebinčių CAS sprendimu.

Internete buvo prisimintas ir faktas, kad JAV antidopingo agentūra neleido į Tokijo olimpines žaidynes vykti Sha'Carri Richardson – 100 metrų bėgikė buvo greičiausia JAV olimpinėje atrankoje, bet buvo diskvalifikuota mėnesiui, kai jos organizme rasta marihuanos pėdsakų.

Tuo metu „The Skating Lesson“ priminė kitus faktus:

Rusijos antidopingo agentūra yra diskvalifikavusi Mariją Sockovą 10 metų dėl diuretiko – Rusijos čiuožėja, Pjongčango olimpinėse žaidynėse likusi aštunta, kaip tik buvo paskelbusi apie karjeros pabaigą 2020 metais, kai jos rezultatai smuko.

Rumunijos gimnastė Andrea Raduca, daugkartinė pasaulio čempionė, yra praradusi aukso medalį dėl psaudeoefedrino.

„O Kamilai Valijevai, vartojusiai uždraustus širdies medikamentus, leista varžytis žaidynėse, – rašė „The Skating Lesson“. – Olimpinis judėjimas pasiklydo šiandien.“

„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Kamila Valijeva
„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Kamila Valijeva

Pagal dabartinę situaciją, K.Valijeva startuos antradienį trumpojoje programoje 26-oje pozicijoje, o jos byla tęsis vėliau – ji vis tiek gali būti diskvalifikuota, o rezultatai atšaukti per artimiausius kelis mėnesius.

Vokietijos „Bild“ taip analizavo situaciją: „Taip, 15-metė čiuožėja tikriausiai pati nesprendė, ar vartoti širdies problemoms skirtą trimetazidiną. Realu, kad gydytojai, treneriai ar komandos vadovai nusprendė, kokias piliules išgerti. Žinoma, ne visi faktai yra ant stalo, kaip pabrėžia ir teismas. Tačiau testas buvo atliktas pasirengimo žaidynėms metu. O tokiu atveju, kiekvienam, kuris rengiasi žaidynėms, neturėtų būti leista ten dalyvauti. Nei 15-metei supertalentei, nei 36 metų olimpiniam senoliui – nė vienam.

Rusija keistai sulėtino dopingo testo tyrimą, taip užtikrindama, kad paauglė mergaitė galėtų startuoti žaidynėse. Vėl šalis, kuri tebėra nubausta dėl dopingo praeities, parodo save kitokią prieš kitas valstybes.

Kokia žinia siunčiama kitiems? Žinoma, medaliai gali būti atimti ir vėliau. Tačiau dailiojo čiuožimo varžybų vertė dabar krenta iki nulio. Ar galės būti apdovanojimų ceremonija, jei K.Valijeva vis dėlto bus tarp trijų prizininkių?“

Kiek vėliau pirmadienį Tarptautinis olimpinis komitetas paskelbė, kad nebus apdovanojimų ceremonijos tuo atveju, jei K.Valijeva laimės vieną iš medalių.

Rusijos sporto vadovai sveikino CAS sprendimą

Pati K.Valijeva viešai nekomentavo savo bylos.

Tik jos trenerė Eteri Tutberidzė stojo už savo auklėtinę, kalbėdama Rusijos televizijai praėjusį šeštadienį.

„Aš noriu pasakyti, kad esame visiškai tikri, jog Kamila yra nekalta, – „Pirmajam kanalui“ sakė trenerė. – O mums tai nėra teorema, o aksioma. To nereikia įrodyti.“

„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Kamila Valijeva treniruojasi Pekine.
„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Kamila Valijeva treniruojasi Pekine.

K.Valijeva sulaukė paramos iš Rusijos olimpinio komiteto, kuriam diriguojama iš Kremliaus.

Rusijos dailiojo čiuožimo federacijos prezidentas Aleksandras Gorškovas irgi sveikino CAS sprendimą pirmadienį. „Vienintelis dalykas, kurį galima pasakyti, yra, kad sveikas protas ir teisybė triumfavo“, – A.Gorškovą citavo „Ria Novasti“.

CAS sprendimu džiaugėsi ir Rusijos sporto ministras Olegas Matycinas.

„Svarbu, kad CAS arbitrai parodė principingumą, profesionalumą ir kruopščiai įsigilino į bylą, – teigė O.Matycinas. – Priimtas sprendimas rodo supratingumą olimpinių vertybių, kurios remiasi pagarba, solidarumu, sportininko interesų gynyba. Kamilai nėra 16-os metų, ji turi „apsaugomo asmens“ statusą, CAS objektyviai nustatė, kad neleidimas dalyvauti asmeninėse varžybose padarytų jaunai čiuožėjai nepataisomą žalą.

Mes esame labai laimingi, kad Kamila Valijeva galės varžytis. Mūsų sportininkė, pasaulio rekordininkė, be abejo, to nusipelnė. Mes linkime Kamilai didelės sėkmės asmeninėse varžybose, visa šalis serga už ją ir palaiko visą rinktinę.”

ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Kamila Valijeva
ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Kamila Valijeva

Primenama, kad olimpinėse žaidynėse daugiau nei 200 Rusijos sportininkų varžosi atstovaudami Rusijos olimpiniam komitetui, o šalies himnas ir vėliava nėra leidžiami dėl sankcijų.

Jos buvo skirtos po pasaulinės antidopingo organizacijos WADA tyrimo, atskleidusio, jog daugiau nei 1 tūkst. Rusijos atletų buvo įtraukti į valstybės remtą dopingo programą nuo 2011 iki 2015 metų. Ryškiausias pavyzdys buvo faktas, kad Rusijos žvalgybos agentai keitė nešvarius mėginius per skylę laboratorijos sienoje 2014 metų Sočio olimpinėse žaidynėse.

WADA sprendimu, Rusijos rinktinė buvo diskvalifikuota ketveriems metams, bet vėliau CAS bausmę sumažino perpus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Užsisakykite 15min naujienlaiškius