Užsienyje žaidžiančių ledo ritulininkų rugpjūtis: istorinis N.Ališausko įvartis ir rezultatyvūs puolėjai

Šį sezoną Lietuvos ledo ritulininkai bus išsibarstę po beveik visą pasaulį, o užsienyje žaidžiantys tautiečiai jau pradėjo savo pasirodymus šio sezono kovose. Hockey.lt portalas sieks kiekvieną mėnesį apžvelgti lietuvių pasirodymus užsienio čempionatuose, o šį kartą jums pristatome mūsų šalies atstovų rugpjūčio mėnesio pasiekimus.
Nerijus Ališauskas
Nerijus Ališauskas / Alfredo Pliadžio nuotr.
Temos: 1 Ledo ritulys

Mėnesio pasirodymas

Nerijus Ališauskas (Rygos „Dinamo“, Latvija)
Draugiškos rungtynės: 6 rungtynės – 1 įvartis

Rugpjūtį N. Ališausko laukė nemenki iššūkiai: Lietuvos rinktinės gynėjas peržiūros metu per du turnyrus turėjo įtikinti Rygos „Dinamo“ vadovybę, kad yra vertas kontrakto su šiuo Kontinentinės lygos (KHL) klubu. Mėnesiui pasibaigus lietuviui drąsiai galima parašyti aukščiausią balą: jis ne tik užsidirbo kontraktą stipriausiame Latvijos klube, tačiau ir jame pelnė pirmąjį įvartį bei su klubu iškovojo pirmąjį sezono trofėjų.

Iš pradžių rygiečiai rugpjūčio 5-10 dienomis dalyvavo „Gubernatoriaus taurės“ turnyre Rusijoje. Pirmose rungtynėse Latvijos sostinės ekipa 1:4 nusileido Maskvos „Dinamo“, vėliau 4:2 įveikė Minsko „Dinamo“, 1:0 palaužė šeimininkų „Torpedo“, 2:3 nusileido „Avtomobilist“ komandai ir po baudinių serijos 4:3 įveikė „Spartak“ komandą. Pirmą mačą praleidęs N. Ališauskas vėliau žaidė visuose susitikimuose ir ne tik išvengė baudos minučių, tačiau ir rungtynėse su „Avtomobilist“ pelnė savo pirmąjį įvartį atstovaudamas „Dinamo“ komandai. Visgi, nepaisant trijų pergalių lietuvio komanda šiame turnyre liko ketvirta.

Sugrįžę į gimtinę Latvijos ekipos nariai rugpjūčio 21-26 dienomis kovėsi „Latvijos geležinkelių“ taurėje, kurioje jie iškovojo pirmąją vietą. Triumfą jiems garantavo trys pergalės per keturias rungtynes: ekipa 2:1 nugalėjo Minsko „Dinamo“, po pratęsimo 1:2 nusileido Jaroslavo „Lokomotiv“, po pratęsimo 2:1 nugalėjo Kazanės „AK Bars“ bei 6:1 sutriuškino „HC Davos“ komandą iš Šveicarijos. Šiame turnyre Lietuvos rinktinės narys žaidė pirmose rungtynėse, o paskutiniame mače buvo registruotas mačui, bet ant ledo nepasirodė.

Netrukus „Dinamo“ startuos ir KHL pirmenybėse – jau rugsėjo 2 dieną jų laukia išvyka į Jakaterinburgą bei mačas su „Avtomobilist“ komanda.

Mantas Armalis („Skelleftea AIK“, Švedija )
Draugiškos rungtynės: 1 rungtynės – 0 praleistų įvarčių, 24 atremti metimai (100%)
Čempionų lyga: 1 rungtynės – 3 praleisti įvarčiai, 17 atremtų metimų (85%)

Į Švediją sugrįžęs M. Armalis šiemet su „Skelleftea AIK“ komanda neturėjo ilgo pasiruošimo sezonui. Sužaidę vos tris draugiškus mačus (4:1 įveikta „IF Bjorkloven“, 2:0 nugalėta „Lulea“ ir 3:4 nusileista „Modo“ ekipai) jie anksti baigė kontrolinių mačų ciklą, dėl anksti prasidėjusių kovų Čempionų lygoje. Geriausias Lietuvos vartininkas į vartus kontroliniuose mačuose stojo kartą bei sužaidė nepriekaištingą mačą – susitikime su „Lulea“ nepraleido nė vieno įvarčio atlaikęs visus 24 metimus į jo vartus.

Čempionų lygoje M. Armaliui ir jo ekipai sekėsi sunkiau – klubas jame startavo patirdamas netikėtą nesėkmę po baudinių serijos 3:4 prieš „Balzano“ ir kitą mėnesį turės padirbėti stengdamasi pagerinti savo pozicijas bei išsikovoti vietą atkrintamosiose šios lygos rungtynėse.

Dominykas Motiejūnas („HC Wings U20“, Švedija)
Draugiškos rungtynės: 1 rungtynės, susitikimo statistika nepateikiama

Į Europą vasarą sugrįžęs ir į Švedijos „HC Wings“ jaunimo komandą persikėlęs D. Motiejūnas taip pat pradėjo savo pasiruošimą sezonui. Pirmose rungtynėse lietuvio ekipa 6:5 įveikė „Norrtalje“ ekipą, o šio mačo statistika nėra pateikiama.

Iki „J20 Elit“ pirmenybių starto rugsėjo 22 dieną, gynėjo atstovaujama komanda planuoja sužaisti dar keletą draugiškų mačų.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Arnoldas Bosas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Arnoldas Bosas

Arnoldas Bosas („Bayreuth Tigers“, Vokietija)
Draugiškos rungtynės: 4 rungtynės – 1 įvartis, 2 rezultatyvūs perdavimai

Šiemet į „Bayreuth Tigers“ persikėlęs Arnoldas Bosas savo ekipoje debiutavo patirdamas nesėkmę 2:6 kontroliniame mače prieš taip pat antroje Vokietijos lygoje (DEL2) rungtyniausiančią „Kessel“ komandą. Visgi, pats lietuvis be taškų savo debiuto nebaigė: kaip pabrėžia oficiali puolėjo atstovaujamos ekipos svetainė – po gudraus lietuvio perdavimo rezultatą buvo išlyginęs Michalas Bartoschas.

Po poros dienų puolėjo atstovaujama komanda patyrė dar vieną nesėkmę – 0:5 nusileido „Frankfurt Lowen“ ekipai, o trečioje draugiškoje akistatoje 3:1 įveikė „Crimmitschau“ klubą. Šiuose mačuose A. Bosas prie įvarčių neprisidėjo, o detalesnė susitikimų statistika nepateikiama.

Neabejotinai geriausias lietuviui buvo paskutinis mačas praėjusį mėnesį: jo ekipa 4:2 palaužė „Deggendorfer“ klubą, o puolėjas prie pergalės prisidėjo įvarčiu į tuščius vartus bei rezultatyviu perdavimu pergalingam įvarčiui.

Kitą mėnesį lietuvio komanda sužais dar tris kontrolinius mačus, o DEL2 čempionatą jie pradės rugsėjo 14 dieną.

Emilijus Krakauskas („EHC Kloten“, Šveicarija)
Draugiškos rungtynės: 7 rungtynės – 1 įvartis, 1 rezultatyvus perdavimas, detalesnė mačų statistika nepateikiama

Dar vienas vasarą ekipą pakeitęs puolėjas iš Lietuvos – Emilijus Krakauskas galingai debiutavo naujoje ekipoje. „EHC Kloten“ atstovaujantis lietuvis likus pusei minutės išplėšė pratęsimą mače su „EHC Winterthur“, o vėliau ir sėkmingai realizavo paskutinį baudinį, išlygindamas rezultatą, leidusį komandai vėliau išplėšti pergalę 5:4.

Kiek vėliau „EHC Kloten“ 3:1 įveikė „SC Langenthal“ bei laimėjo „Bodensee cup“ turnyrą 2:1 palauždama „Thurgau“ ir 3:2 įveikdama „Wild Wings“ ekipas. Per šiuos susitikimus E. Krakauskas įvarčiais nepasižymėjo, o detalesnė mačų statistika nepateikiama.

Pasirengimą lietuvio komandą tęsė patirdama dvi nesėkmes prieš Vokietijos klubus – 1:4 prieš „Grizzly Wolfsburg“ ir 1:6 prieš „Dusseldorfer“. Į pergalių seriją jie sugrįžo 4:2 nugalėdami kartą jau įveiktą „Thurgau“ komandą. Būtent pergalingose rungtynėse E. Krakauskas atliko rezultatyvų perdavimą pirmajam savo komandos įvarčiui.

Prieš pradėdama savo oficialų sezoną rugsėjo 19 dieną, kai jų lauks Šveicarijos taurės akistata, „EHC Kloten“ dar planuoja sužaisti vienerias draugiškas rungtynes.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Paulius Gintautas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Paulius Gintautas

(„Comet“, Norvegija)
Draugiškos rungtynės: 3 rungtynės – 1 įvartis, 4 rezultatyvūs perdavimai, 4 metimai į vartus, 4 baudos minutės, +/ – rodiklis +1

Ugnius Čižas („Comet“, Norvegija)
Draugiškos rungtynės: 3 rungtynės – 1 įvartis, 2 rezultatyvūs perdavimai, 6 metimai į vartus, 6 baudos minutės, 45,5% laimėtų ritulio įmetimų, +/ – rodiklis 0

Jaunius Jasinevičius „Comet“, Norvegija)
Draugiškos rungtynės: 2 rungtynės – 1 įvartis, 3 metimai į vartus, 2 baudos minutės, +/ – rodiklis 0

Norvegijoje pasiruošimą antros šalies lygos sezonui pradėjo trijų lietuvių atstovaujama „Comet“ komanda, kurioje mūsų šalies atstovai nuo pat pirmojo mačo ėmėsi lyderių vaidmens. Pirmose rungtynėse jie 5:3 nugalėjo aukščiausios lygos „Ringerike“ klubą, bet vėliau 3:4 po pratęsimo nusileido „Hasle-Loren“ komandai bei 2:4 turėjo pripažinti anksčiau įveiktos „Ringerike“ komandos pranašumą.

P. Gintautas pirmajame mače atliko du rezultatyvius perdavimus, antrajame pelnė įvartį ir sykį tiksliai asistavo komandos draugui, o paskutiniame prie vieno iš įvarčių prisidėjo rezultatyviu perdavimu. U. Čižas pirmose rungtynėse pelnė įvartį bei atliko rezultatyvų perdavimą, antrame atliko rezultatyvų perdavimą, o trečiame nepasižymėjo. J. Jasinevičius pirmajame mače pelnė įvartį, o trečiajame nepasižymėjo.

Antrąsias rungtynes gynėjas praleido dėl to, kad jis buvo iškviestas į aukščiausios lygos „Sparta Sarpsborg“ komandą, kurioje sužaidė vienerias draugiškas rungtynes. Jo atstovaujama komanda 3:1 įveikė „Stjernen“, o J. Jasinevičius šiame mače nepasižymėjo.

„Comet“ klubas Norvegijos antros lygos sezoną pradės rugsėjo 22 dieną, o iki tol lietuvių atstovaujama komanda dar sužais tris kontrolinius mačus.

Domantas Čypas („HC Poruba“, Čekija)
Draugiškos rungtynės: 8 rungtynės – 1 rezultatyvus perdavimas, 6 baudos minutės, +/ – rodiklis -3

D. Čypas buvo dar vienas lietuvis, kuris vyko į peržiūrą, o jis bandė įtikinti „Poruba“ ekipą pasirašyti su juo kontraktą. Jo debiutinėse rungtynėse ekipa po baudinių serijos 1:2 nusileido „Vsetin“, kiek vėliau 4:3 nugalėjo „Šumperk“, o trečioje akistatoje 7:3 sutriuškino „Prerov“. Antrose rungtynėse D. Čypas asistavo pirmąjį įvartį pelniusiam komandos draugui, o po šių mačų ekipa paskelbė, jog 195 cm. ūgio lietuvis įtikino klubą pasirašyti su juo sutartį ateinančiam sezonui.

Kiek vėliau gynėjo ekipa sužaidė dar penkis draugiškus mačus: 1:2 nusileido Lenkijos „GKS Jastrzebie“ klubui, 5:2 įveikė Vengrijos „Debreceni EAC“, po pratęsimo 1:2 pralaimėjo prieš „Frydek-Mistek“, 2:6 nusileido „Vitkovice“ bei 5:2 įveikė „GKS Katovice“ ekipą. Pirmose dvejose rungtynėse bei mače su Čekijos aukščiausioje lygoje rungtyniausiančia „Vitkovice“ komanda D. Čypas užsidirbo po dvi baudos minutes, o puolant jis nepasižymėjo.

Čekijos antros pagal pajėgumą šalies lygos („Chance Liga“) sezonas startuos rugsėjo 8 dieną. Iki tol D. Čypo komanda sužais dar vienas draugiškas rungtynes su „Vsetin“ komanda.

Kostas Gusevas („HK Riga“, Latvija)
Draugiškos rungtynės: 4 rungtynės, 1 rezultatyvus perdavimas, 3 metimai į vartus, 2 baudos minutės; į statistiką neįtrauktas draugiškas turnyras Sankt Peterburge, kuriame K. Gusevas žaidė, tačiau jame nėra pateikta detalesnė statistika

Markas Kaleinikovas („HK Riga“, Latvija)
Draugiškos rungtynės: 5 rungtynės, 3 įvarčiai, 6 metimai į vartus, 6 baudos minutės

Stipriausia Latvijos jaunimo komanda „HK Riga“ ruošdamasi naujam Rusijos aukščiausios jaunimo lygos (MHL) sezonui dalyvavo dvejuose turnyruose užsienyje. Į pirmąjį turnyrą Sankt Peterburge iš lietuvių vyko tik K. Gusevas, kuris su ekipa sugebėjo iškovoti trečiąją vietą. Rygos ekipa 3:4 pralaimėjo šeimininkų „Dinamo“ ekipai, 2:0 įveikė „SKA-Varjagi“, 2:6 nusileido „SKA-1946“, 4:1 įveikė Mytiščių „Atlanty“, o paskutinėse rungtynėse 1:0 palaužė Jaroslavlio „Loko“ jaunimo ekipą. Gynėjas iš Lietuvos įvarčiais nepasižymėjo, o detalesnė šių susitikimų statistika nepateikiama.

Į „Super Challenge“ turnyrą Švedijoje jau vyko abu lietuviai, kurie ženkliai prisidėjo prie keturių pergalių per penkis mačus ir dar vienos trečios vietos. M. Kaleinikovas grupės etape pelnė įvartį į Norvegijos jaunimo rinktinės vartus (pergalė po pratęsimo 4:3), o K. Gusevas rezultatyviu perdavimu prisidėjo prie pergalės prieš prancūzus – 2:0. Kitame grupės etapo mače „HK Riga“ 1:0 nugalėjo „Farjestad“ klubą.

Pusfinalyje (1:4 pralaimėta prieš „Vaxjo Lakers“) bei mače dėl trečiosios vietos (pergalė 4:1 prieš Vengrijos rinktinę) M. Kaleinikovas po kartą baudė varžovus įvarčiais, o K. Gusevas mače su švedais gavo dvi baudos minutes.

2018-2019 metų MHL sezoną „HK Riga“ pradės jau rugsėjo 5 dieną maču su „Taifun“ komanda.

Paulius Rumševičius („Liepaja“, Latvija)
Draugiškos rungtynės: 3 rungtynės; detalesnė mačų statistika nepateikiama

Egidijus Binkulis („Liepaja“, Latvija)
Draugiškos rungtynės: 3 rungtynės – 2 įvarčiai; detalesnė mačų statistika nepateikiama

Dviejų lietuvių atstovaujama „Liepaja“ nesėkmingai pradėjo savo pasiruošimą sezonui. Jie 2:6 pralaimėjo prieš „HK Mogo“ bei 3:4 nusileido „HS Riga“ ekipai, o „Amber Cup“ turnyrą pradėjo nesėkme 2:5 prieš „Zemgale/LLU“. E. Binkulis tiek pirmajame, tiek antrajame mače pelnė po įvartį, o detalesnė šių mačų statistika nėra pateikiama.

Prieš rugsėjo 8 dieną startuosiantį Latvijos čempionatą E. Binkulio ir P. Rumševičiaus komanda sužais dar du susitikimus „Amber Cup“ turnyre.

nuotr. hockey.lt/Aivaras Bendžius
nuotr. hockey.lt/Aivaras Bendžius

Aivaras Bendžius („Chambery“, Prancūzija)
Draugiškos rungtynės: 4 rungtynės, mačų statistika nėra pateikiama

Į Prancūziją persikėlusio Aivaro Bendžiaus komanda pasiruošimo cikle rungtyniauja banguotai. Pirmajame mače net 1:10 nusileidę „Lyon Hockey Club“ ekipai, jie vėliau 9:3 sutriuškino „Roanne Hockey“ bei 3:5 nusileido „Mont-Black“ klubui. Tuo tarpu penktadienį „Chambery“ nesėkmingai pradėjo trijų dienų turnyrą ir 2:10 nepasipriešino „Nice“ komandai. Visų mačų statistika nėra pateikiama.

Iki sezono starto A. Bendžiaus klubas dar sužais du mačus draugiškame turnyre bei vienas draugiškas rungtynes. Prancūzijos antros lygos startas – rugsėjo 15 dieną.

Laurynas Lubys („Saipa U20“, SM-Liiga, Suomija)
Draugiškos rungtynės: 1 rungtynės – 1 praleistas įvartis, 18 atremtų metimų (94,74%)

Pernai puikiai „Saipa“ klubo jaunimo iki 18 metų komandos vartus gynęs L. Lubys šiemet savo karjeroje žengė žingsnį į priekį ir persikėlė į jaunimo iki 20 metų komandą, kuri rungtyniauja stipriausioje Suomijos jaunimo lygoje.

Kontrolinių mačų cikle „Saipa“ jaunimui pavyko iškovojo vos vieną pergalę – 5:1 įveikiant „KalPa“ bendraamžius. Prieš tai jie dukart (1:2 ir 3:6) pralaimėjo prieš „KooKoo“ jaunimo ekipą, o pasirengimo etapą užbaigė nesėkme 1:5 prieš „Pelicans“. Paskutinėse rungtynėse vartus gynė L. Lubio kolega, o pirmų trijų mačų statistika nepateikiama.

Vartininkas su ekipa jau spėjo pradėti kovas Suomijos jaunimo aukščiausioje lygoje. Pirmajame mače „Saipa“ net 7:1 sutriuškino „KooKoo“, o antrose rungtynėse 3:6 pralaimėjo prieš „Lukko“ jaunimą. Pirmąjį susitikimą L. Lubys praleido ant suolo, o antrame mače jis ant ledo pasirodė sužaidus beveik pusę rungtynių (29:52), kai komanda jau atsiliko 1:5. Per likusį mačo laiką jis atrėmė 18 metimų, bet mačo pabaigoje praleido vieną varžovų įvartį.

Martynas Grinius („Sport U18“, Suomija)
Draugiškos rungtynės: 7 rungtynės, susitikimų statistika nepateikiama

Vienas iš Lietuvos jaunimo iki 18 metų rinktinės lyderių – M. Grinius šią vasarą Suomijoje pakeitė ekipą ir persikėlė į „Vaasan Sport“ klubo sistemą. Su šia komanda jis pradėjo ruoštis stipriausios Suomijos jaunimo iki 18 metų lygos pirmenybėms.

Ekipa su lietuviu sužaidė septynis kontrolinius mačus: 2:5 nusileido „Assat“, 10:3 nepasigailėjo „K-Laser“, 1:7 neatsilaikė prieš „KalPa“ bendraamžius, dukart (0:4 ir 2:3) nusileido „Lukko“, 4:6 patyrė dar vieną nesėkmę prieš „KalPa“, kol galiausiai paskutiniame kontroliniame mače 4:1 atsirevanšavo „Assat“ bendraamžiams. Šių mačų statistika nepateikiama.

Savo sezoną M. Grinius su ekipa pradės jau šiandien – rugsėjo 1 dieną, susitikdami su „JYP“ ekipos bendraamžiais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius