Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 03 15

Išskirtinius gyvenimus pasirinkę VDU alumnai – apie kūrybą ir laisvę

Laisvos ir kūrybingos asmenybės – biochemikas Skirmantas Kriaučionis, fotografas Artūras Morozovas, Lietuvos ambasadorius prie UNESCO Arūnas Gelūnas ir prodiuserė, vadybininkė...
Rytis Zemkauskas
Rytis Zemkauskas
Temos: 1 Alumni

Laisvos ir kūrybingos asmenybės – biochemikas Skirmantas Kriaučionis, fotografas Artūras Morozovas, Lietuvos ambasadorius prie UNESCO Arūnas Gelūnas ir prodiuserė, vadybininkė Gintarė Masteikaitė – susitiks Vytauto Didžiojo universiteto alumnų forume „Intelektas ir laisvė“ kovo 14 d., 17 val. VDU didžiojoje salėje. Renginį moderuos rašytojas ir televizijos laidų autorius, VDU dėstytojas Rytis Zemkauskas.

Renginys prasidės šiuolaikinio šokio spektakliu „D&G”, kuriame šoka ir VDU absolventas, profesionalus šokėjas Marius Pinigis.

„Kalbėsime apie, atrodytų, labai abstrakčius dalykus – intelekto, išsilavinimo ir laisvės svarbą, tačiau juos siesime su konkrečiomis gyvenimo patirtimis: juk tokie pokalbiai ir būna patys įdomiausi. Intelektas ir laisvė bus interpretuojami ne tik diskusijos formoje, tačiau ir per šiuolaikinį šokį“, – apie renginį pasakoja VDU prorektorė viešiesiems ryšiams profesorė Auksė Balčytienė.

Kokią reikšmę mūsų gyvenimuose gali turėti išsilavinimas, su kokiais netikėtais intelekto proveržiais susiduriame kasdienybėje, kokiomis laisvės formomis leidžiame sau mėgautis? Į šias temas forumo dalyviai žvelgs iš skirtingų perspektyvų, remdamiesi asmenine gyvenimo patirtimi.

„Didžiausias džiaugsmas, o kartu ir nerimas – išmesti save iš komforto zonos ir pastatyti į akistatą su pačiu savimi, savo gebėjimais, norais ir baimėmis“, – pasakoja forumo dalyvė Gintarė Masteikaitė, vardan galimybės patirti naujų iššūkių neseniai palikusi itin mėgstamą darbą.

„Nesureikšminu materialinių dalykų, stengiuosi nepasiduoti vartojimo kultūros pinklėms, neprisirišti prie gyvenamosios vietos – tai tos laisvės formos, kurios man svarbios, kurios leidžia ne tik svajoti, bet ir nevaržomai atsiduoti svajonių įgyvendinimui“, – teigia fotožurnalistas A. Morozovas, su fotoaparatu kuprinėje nuolatos keliaujantis ten, kur vyksta pasaulinės reikšmės įvykiai.

„Aš visada jaučiuosi laisvas ir nevaržomas, nes savo viduje leidžiu sau viską, ką tik protas pajėgia aprėpti. Fantazijos skrydžiai – patys laisviausi ir geriausi, nes jie kuria ištisus pasaulius, o paskui lengvai juos griauna, bet nesukuria daiktų pasaulyje taip dažno nusivylimo“, – teigia forumo moderatorius R. Zemkauskas, pridurdamas, kad intelektas – tai fantazija, žinanti tikslą ir priemones.

„Studijų laikotarpis ir buvimas akademinės bendruomenės dalimi turbūt buvo palankiausios sąlygos idėjinės laisvės ugdymui. Labiausiai mano vertinama ir praktikuojama laisvė yra galimybė nevaržomai išsakyti savo nuomonę ir išgirsti kitus,“ – šitaip išsilavinimo ir akademinės aplinkos laisvę savo gyvenime pabrėžia dar vienas forumo dalyvis Skirmantas Kriaučionis.

VDU absolventų forumas „Intelektas ir laisvė“ vyks kovo 14 dieną, penktadienį, 17 val. Vytauto Didžiojo universiteto didžiojoje salėje (S. Daukanto g. 28, Kaunas). Renginys nemokamas ir atviras visiems susidomėjusiems.

Plačiau apie forumo dalyvius ir spektaklį

Arūnas Gelūnas – dailininkas, filosofas, humanitarinių mokslų daktaras, Lietuvos ambasadorius prie UNESCO. Yra dėstęs Vilniaus ir Vytauto Didžiojo universitetuose, Vilniaus dailės akademijoje (joje taip pat ėjo prorektoriaus pareigas). 2010 m. prezidentės Dalios Grybauskaitės buvo paskirtas kultūros ministru. VDU yra apsigynęs filosofijos daktaro disertaciją.

Artūras Morozovas – laisvai samdomas foto žurnalistas, bendradarbiaujantis su Lietuvos bei užsienio spauda. Dažnai fiksuoja žmonių, patekusių į karo sūkurį, likimus: iš arti yra stebėjęs tiek Gruzijos konfliktą, tiek kruvinus įvykius Kijeve. Jo fotografijos publikuojamos ir  vienuose žymiausių pasaulio spaudos leidinių – „Time“, „The Guardian“, „Paris Match“, „Daily Mail“, „Newsweek“ ir kt. Vytauto Didžiojo universitete yra baigęs Menotyros bakalauro studijas.

Gintarė Masteikaitė – nepriklausoma šiuolaikinio šokio prodiuserė, vystantį veiklą ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje. Daugelį metų dirbo šokio teatre „Aura“ projektų vadove ir tarptautinio šokio festivalio „Aura“ koordinatore. Taip pat yra dirbusi su tokiais dideliais projektais, kaip tarptautinis lėlių teatro festivalis „Skrajojantis fetsivalis“, Kauno bienalės programa „Play“, Sasha Waltz pristatymas Lietuvoje ir daugeliu kitų . Vytauto Didžiojo universitete yra baigusi Sociologijos bakalauro bei Marketingo ir tarptautinės komercijos magistrantūros studijas.

Skirmantas Kriaučionis – Oksfordo universiteto Ludvigo vėžio tyrimų instituto mokslinės grupės vadovas. Jo moksliniai tyrimai DNR srityje prilyginami vienam svarbiausių pastarojo dešimtmečio epigenetikos atradimų. Yra gavęs LR Švietimo ir mokslo ministerijos mokslo premijos už tarptautinio lygio mokslo pasiekimus ir bendradarbiavimą su Lietuva. 1999 m. baigė biologijos bakalauro studijas Vytauto Didžiojo universitete.

Spektaklyje „D&G” meninės išraiškos priemonėmis kalbama apie vieną pagrindinių forumo temų – laisvę ir drąsą, siekiama atrasti sąlyčio taškų tarp XX amžiaus pradžios herojų ir šiuolaikinio, XXI amžiaus žmogaus. Spektaklio kūrėjai siekia iš naujo pažvelgti į dviejų lakūnų – Stepono Dariaus ir Stasio Girėno – legendinį skrydį iš Niujorko į Kauną. Spektaklyje šoka ir VDU absolventas Marius Pinigis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius