Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 11 28

Skaidri akademinė visuomenė – XXIa. utopija?

Klaipėdos universitete vyko seminaras „Skaidri akademinė bendruomenė - aukštosios mokyklos sėkmės garantas". Studentų surengtoje diskusijoje buvo siekiama išsiaiškinti kyšininkavimo ir akademinio nesąžiningumo patirtį.
/ Įkrauk reporterio nuotrauka

Klaipėdos universitete vyko seminaras „Skaidri akademinė bendruomenė - aukštosios mokyklos sėkmės garantas". Studentų surengtoje diskusijoje buvo siekiama išsiaiškinti kyšininkavimo ir akademinio nesąžiningumo patirtį.

Taikiai ir ramiai turėjęs vykti pašnekesys sulaukė intriguojančios reakcijos. Į ją skubantys dalyviai buvo sutikti su plakatais: „KU ar esi aktyvus tik tada, kai „svyla" savas kailis?", „Kaip rektorius „atsidėkotų" balsavusiems prieš jį?, kuriais pasirūpino aktyvūs ir neabejingi neteisybei miesto piliečiai.

Nepaisant tokių netikėtumų, seminaras vyko sklandžiai. Pradžioje sveikinimo žodį tarė Klaipėdos universiteto rektorius V. Žulkus. Jis paatviravo, kad neturi informacijos, jog mūsų universitete klestėtų korupcija ir džiaugėsi nauja egzaminų ir atsiskaitymų sistema. Patikinę, kad nėra blogų klausymų, yra tik blogi atsakymai, studentų atstovai pristatyti savo nuomonę paragino kviestinius svečius.

LR Seimo narė, Seimo narių grupės „Už piliečių talką, kuriant Lietuvą be korupcijos" pirmininkė Agnė Bilotaitė padėkojo universitetui už iniciatyvą, tačiau patarė nelikti abejingiems itin opiai problemai. Pasak jos, apie korupciją kalbama pernelyg epizodiškai ir teigė, jog „tai trukdo tinkamam teisingos asmenybės formavimui". Seimo narei paantrino ir Transpareny International Lietuvos skyriaus projektų vadovė Neringa Mikevičiūtė. Ji atkreipė dėmesį į jaunimo integralumo tyrimus, kurie parodo, jog net 30 - 40% studentų pasinaudoja galimybe papirkti dėstytojus.

To priežastimi doc.dr. P. Žakaitis nurodė grupinį šališkumą ir psichologinį žaismingumą. Su jo požiūriu nesutiko Seimo nacionalinio saugumo komiteto pirmininkas Arvydas Anušauskas teigęs, jog korupcijos šaknys visų pirma gimsta mumyse. Svečias iš Lietuvos Respublikos Specialiųjų tyrimų tarnybos korupcijos prevencijos valdybos Vytas Rimkus buvo nusiteikęs optimistiškai ir teigė, jog tereikia „labai norėti ir pasistengti su tuo kovoti iš visų jėgų". Apie tai, jog reikia stengtis patiems ir visko nesuversti tik pavargusiai nuo problemų Lietuvai šmaikščiai atsiliepė ir pilietiškai nusiteikęs sociologas doc.dr. Arūnas Acus.

Po kiekvieno svečio pasisakymo auditorijoje vyko diskusijos, kurių metu buvo pripažinta, kad visuomenė, kurioje visiškai neegzistuotų korupcija - nereali svajonė. Pasak dalyvių, būtina pakoreguoti vienas kito elgesį ir nebijoti pranešti apie akademinio neteisingumo atvejus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius