Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Paveldimos ligos. Kaip jas įveikti?

Kiekviena mama nori, kad jos vaikas būtų sveikas ir stiprus. Bendrai vaiko savijautos ir sveikatos būklei turi įtakos daugybė faktorių, tačiau vienas iš svarbiausių – jo tėvų sveikata.
Kiekvienas nori džiaugtis sveikais vaikais
Kiekvienas nori džiaugtis sveikais vaikais / Creative Services, Flickr.com

Daugmaž 5 vaikai iš 100 gimsta su genetiškai paveldima liga. Ligų sąrašas, slypintis genuose, yra be galo ilgas. Paveldimi susirgimai anksčiau ar vėliau pasireiškia, tačiau imantis tam tikrų priemonių, galima sustabdyti jų vystymąsi, greičiau išgyti. Rūpintis savo sveikata reikia nuo jaunų dienų, kad gyvenimas teiktų džiaugsmą ir nevargintų įvairūs negalavimai. Kokias ligas galima paveldėti iš tėčio ar mamos?

Krūties vėžys

Nemaža dalis krūties vėžio susirgimo atvejų yra paveldimi. Rizika paveldėti iš motinos mutavusį geną yra 50 proc. Jei susirgimu vėžiu rizika yra didelė, dukrai reikia vengti streso, riebaus ir pernelyg kaloringo maisto, pieno liaukų ir hormoninių sutrikimų. Taip pat reikia atsisakyti rūkymo ir alkoholio. Nerekomenduojama degintis saulėje be liemenėlės.

Kaip sumažinti susirgimo riziką? Visoms mergaitėms nuo 14 m. reikia atidžiai stebėti savo krūtis, o peržengus 45 m. ribą kartą metuose apsilankyti pas mamologą, atlikti specialius tyrimus. Sveikatą išsaugoti padeda pilnavertis miegas, sveika mityba ir reguliarūs intymus santykiai.

Cukrinis diabetas

Šį susirgimą sukelia per didelis gliukozės kiekis kraujyje. Įtarti šią ligą galima, jei žmogus netenka daug skysčių ir jį nuolatos kamuoja nenumaldomas troškulys. Kiti simptomai: bendras silpnumas, galvos skausmai, odos niežėjimas, regėjimo pablogėjimas. Jei cukriniu diabetu serga vienas iš tėvų, tai tikimybė paveldėti pirmojo tipo diabetą yra 10 proc., o antrojo – 80 proc. Ligą iššaukia reguliarus persivalgymas ir pernelyg didelis „blogųjų“ angliavandenių suvartojimas (pyragaičių, bandelių, saldžiųjų gėrimų, šokoladų ir pan.).

Kaip sumažinti susirgimo riziką? Kartą metuose atlikti kraujo tyrimus, daugiau judėti, būti fiziškai aktyvesniu, grūdintis.

Gimdos fibroma

Gimdos fibroma yra navikai, augantis gimdoje ir aplink ją. Moteris gali net neįtarti apie gimdos fibromą, nes gėrybiniai augliai nesukelia jokių ryškių simptomų, tačiau gali būti juntamas skausmas pilvo apačioje, kraujavimas.

Kaip sumažinti susirgimo riziką? Pagrindinė ligos priežastis – hormoniniai sutrikimai organizme. Sumažinti šio susirgimo riziką, deja, labai sudėtinga. Todėl, jei įtariate, kad genetiškai galite paveldėti šią ligą, būtina kas pusmetį atlikti tyrimą ultragarsu.

Arterinė hipertenzija

Jei padidėjęs kraujo spaudimas, viršijantis 140/90 mmHg. – galima įtarti arterinę hipertenziją. Jeigu abu tėvai serga šia liga, tuomet rizika genetiškai paveldėti šį sveikatos sutrikimą yra 50 – 75 proc.

Kaip sumažinti susirgimo riziką? Ligos riziką padidina antsvoris. Reikia nuolatos stebėti savo spaudimą, atsisakyti druskos, aštrių prieskonių, vengti kavos.

Medžiagų apykaitos sutrikimai

Medžiagų apykaita, arba dar kitaip vadinama metabolizmu – procesas, kuomet organizmas produktuose esančias maisto medžiagas paverčia energija arba kalorijomis. Sutrikus medžiagų apykaitai susilpnėja imunitetas, padidėja svoris. Jei vienas iš tėvų yra „pilnesnis“, turi antsvorio, tuomet tikimybė, kad vaikas paveldės neidealią figūra yra 40 proc. Metabolizmo proceso veiklą gali sutrikdyti endokrininės ir nervų sistemos ligos, netinkamas mitybos racionas.

Kaip sumažinti susirgimo riziką? Būtina kontroliuoti savo svorį. Jei nepavyksta tai padaryti savarankiškai, reikia kreiptis į specialistą, kuris nustatys svorio didėjimo priežastis. Labai svarbus pilnavertis miegas ir sveika mityba.

Alergija

Alergines reakcijas gali sukelti dulkės, žiedadulkės, gyvūnų kailis, kai kurie vaistai, chemikalai arba maisto produktai. Ligos simptomai: akių skausmai, sloga, čiaudulys, kosulys, patinimas, odos bėrimas ir kt. Kai kuriais atvejais gali atsirasti egzema, dusulys ar net klausos pablogėjimas. Jei nuo alergijos kenčia vienas iš tėvų, paveldėjimo rizika yra 30 proc., o jei abu tėvai alergiški, tuomet rizika padidėja iki 60 proc.

Kaip sumažinti susirgimo riziką? Išvengti alerginių reakcijų padeda įvairios medicininės procedūros. Reikia atlikti alergenų specifinę imunoterapiją arba „priprasti“ prie alergeno. Tokiu atveju, yra atliekamos kelios alergeno injekcijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius