-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

25-ą kartą kraujo paaukojusį A.Žiurauską nuliūdino išgirsta žinia: virusas išbaidė visus donorus

Esant didžiuliam kraujo trūkumui, pastaruoju metu aktorius, režisierius Andrius Žiurauskas ir vėl apsilankė kraujo centre. Tiesa, tai jau vyro 25-asis kartas tampant donoru. Visgi pats aktorius to visiškai nesureikšmina ir sako, jog kraujo donorystė – anoks didvyriškumas, veikiau kiekvieno sveiko žmogaus pareiga.
Andrius Žiurauskas
Andrius Žiurauskas / Asmeninio albumo nuotr.

Pirmąjį kartą duoti kraujo A.Žiurauskas nusprendė dar maždaug prieš 4-5 metus. Kaip 15min pasakoja jis, tuo metu prie gražios iniciatyvos jungtis jį paskatino kolega.

„Pirmąkart daviau kraujo, kai dirbau Kauno valstybiniame lėlių teatre ir jame dirbo mano kolega Remigijus Andriukaitis, kuris, man atrodo, kraujo yra davęs 40 kartų. Jis man sakė: važiuojam. Atsakiau: važiuojam. Ir prasidėjo – pirmus kartus kartu nuvažiavome, o dabar jau vykstu vienas“, – sako aktorius.

Šiuo metu A.Žiurauskas savo veiksmus vadina nereikalaujančiais jokių didelių pastangų. „Tu gali tai padaryti net neatsidarydamas piniginės, nė nenubraukdamas prakaito – tavo indėlis čia yra minimalus, reikia tiesiog nuvažiuoti į vietą, kur ima kraują, ir pagulėti 5 minutes. Tai jeigu gali padėti žmogui ir galbūt tokiomis mažytėmis pastangomis išgelbėti gyvybę, tai kaip tu renkiesi to nepadaryti?“ – klausia jis.

Maždaug kas tris mėnesius kraujo donoru tampantis vyras stebisi, kaip visuomenė iki šiol donorystę laiko herojiškumo požymiu.

„Visi iš to daro didvyriškumą, bet čia jo nėra. Jeigu tavo sveikata leidžia, o man tikrai leidžia – man niekada nėra nei daręsi silpna, visą dieną esu darbingas, gerai jaučiuosi – tai kodėl nepagelbėti kitiems? Juolab kai sakoma, kad kraujo labai trūksta“, – argumentuoja jis.

Kad šiuo metu žmonėms trūksta donorų, A.Žiurauskas neseniai sužinojęs tiesiai iš kraujo centro darbuotojų. Balandžio 8 dieną jis nuvyko priduoti kraujo ir tai, ką aktorius išgirdo, jį labai nuliūdino.

„Į Kauno klinikų centrą atvykau popiet, apie 15 val., ir paklausiau, ar netrūksta kraujo. Man atsakė, kad labai trūksta dėl to, kad tą dieną aš buvau tik 10-asis donoras“, – stebisi jis.

A.Žiurauskas sako suprantantis žmones, kurie izoliuojasi ir dėl koronaviruso bijo palikti namus, tačiau išeiti iš namų tam, kad išgelbėtum kieno nors gyvybę, anot jo, yra visiškai pateisinama. Abejojantiems vyras siūlo tiesiog užsimerkti ir įsivaizduoti vieną scenarijų.

„Galbūt vieną dieną kraujo reikės tau pačiam arba tavo artimajam. Ir tu turbūt norėsi, kad tuo metu, tą dieną, kraujo centruose Lietuvoje netrūktų nė gramo kraujo. Pagalvodamas, kad šiuo metu tu gali būti tas žmogus, kuris gali užpildyti šitą spragą, turėtum bėgte bėgti“, – teigia aktorius.

Audriaus Dzimidavičiaus nuotr./Andrius Žiurauskas
Audriaus Dzimidavičiaus nuotr./Andrius Žiurauskas

Tiesa, A.Žiurauskas, jei tik galėtų, kraujo duotų daugiau, tačiau egzistuoja tam tikri apribojimai, mat tokiu donoru galima tapti ne dažniau nei kas du mėnesius ir ne daugiau kaip penkis kartus per metus. Todėl prie iniciatyvos jis siūlo jungtis ir kitiems.

„Man atrodo, kad mokykloje apie tai turėtų šviesti ir nuo mažens visi turėtų žinoti, kad jeigu gali duoti kraujo, jeigu neturėjai ligų, kurios tau vėliau draudžia dalytis krauju, tai privalai tą daryti“, – teigia aktorius ir priduria, jog iš tokių veiksmų galima pajausti didelį malonumą.

Kaip sako A.Žiurauskas, suprasti, kad prisidedi prie kitų gerovės, jam pačiam suteikia daug laimės. „Geriau jaučiuosi savo galvoje, savo širdyje, kad padariau bent šitą mažą darbelį“, – teigia jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius