-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

D.Didžiūnaitytės šeima prašo nušalinti teismą, prokurorą ir prokuratūrą: „Teisinė sistema – korumpuota“

Praėjo jau 2 metai, tačiau mįslėmis apipinta manekenės Dovilės Didžiūnaitytės byla vis dar nepasiekia teismo. Merginos šeimos interesams atstovaujantis advokatas Gintaras Černiauskas 15min patvirtino, kad Klaipėdos prokuratūra trečiąkart atmetė jų skundą dėl Ričardui Pinikui pateiktų įtarimų. Anot jo, nelieka nieko kito, kaip reikšti nepasitikėjimą ir prašyti nušalinti Klaipėdos teismą bei prokuratūrą.
Dovilė Didžiunaitytė ir „Amberton Klaipėda“ viešbutis
Dovilė Didžiūnaitytė ir „Amberton Klaipėda“ viešbutis / Asmeninio albumo ir Google Maps nuotr.

15min primena, kad Dovilės Didžiūnaitytės šeima jau anksčiau du kartus kreipėsi į Klaipėdos prokuratūrą su prašymu pareikšti įtarimus Ričardui Pinikui.

Birželio 17-ąją Klaipėdos prokuratūrai paskelbus, kad Dovilės Didžiūnaitytės byloje įtarimai paskelbti antram žmogui, o Ričardas Pinikas nebus teisiamas už modelio žūtį, jos šeimos interesus ginantis advokatas Gintaras Černiauskas pranešė, kad sprendimą skųs.

R.Pinikas įtariamas mušęs merginą, jam taip pat pareikštas įtarimas dėl narkotinių medžiagų platinimo, perduodant juos vartoti žuvusiajai, taip pat dėl poveikio liudytojai.

Tačiau išanalizavus duomenis nuspręsta nutraukti kelių veikų tyrimą – dėl prekybos žmonėmis, privedimo prie savižudybės ar kurstymo nusižudyti ir merginos nužudymo.

Vis dėlto antrąkart apskųstas bylos prokuroras Arūnas Saunorius laikėsi savo pozicijos – anot jo, sprendimas panaikinti R.Pinikui įtarimus dėl nužudymo buvo pagrįstas.

„Tiesiog išsiaiškinta, kad ši nusikalstama veika nebuvo padaryta“, – teigė A.Saunorius.

Pasiteiravus, kokiu pagrindu priimtas šis sprendimas, prokuroras atskleidė, kad R.Piniko nekaltumą šiuo atžvilgiu patvirtina surinkti įrodymai.

„Sakykim, yra įrodymai, kad nužudymo nebuvo“, – tepasakė jis, tačiau plačiau komentuoti negalėjo, remdamasis tuo, kad bylos faktinės aplinkybės yra neskelbtinos.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Gintaras Černiauskas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Gintaras Černiauskas

Trečias prašymas pareikšti įtarimus R.Pinikui taip pat atmestas

Manekenės šeimos advokatas prokuratūrai trečią kartą teikė prašymą pareikšti įtarimus lemtingą vakarą su D.Didžiūnaityte leidusiam R.Pinikui. Visgi ir vėl buvo gautas neigiamas atsakymas – į teismą byla keliaus be visų pateiktų įtarimų.

15min susisiekus su D.Didžiūnaitytės advokatu, jis teigė negalintis patikėti, kad įtarimai buvo atmesti. Ir nors G.Černiauskas įsitikinęs, kad byla į teismą turėtų nukeliauti tokia, kokia yra iš tikrųjų – su visais kaltinimais, – panašu, kad bylinėtis teks be jų: „Manau, kad eisime šiuo keliu, nes neturime galimybės dabar pasiekti teisingumo. Klaipėdos teismas ir prokuratūra aiškiai išdėstė savo poziciją, nuomonę. Kai išnagrinėsime nutartį, su ja susipažinsime, bendra tvarka greičiausiai per kitą savaitę pateiksime prašymą dėl teismo ir prokuratūros nušalinimo.“

Vykusiame teisme R.Pinikas ir A.Miltenis nepasirodė, nors tokią galimybę turėjo. G.Černiauskas mano, kad įtariamieji vengia tam tikrų procesinių veiksmų, kuriuos būtų galima atlikti.

„Jei jie tikrai nieko nebūtų padarę, atlikus šiuos veiksmus būtų pašalintos mūsų abejonės dėl padaryto nusikaltimo. O jos yra pakankamai rimtos, nes kiti įrodymai akivaizdžiai rodo, kad tikriausiai buvo taip, kaip mes sudėliojome visą įvykio versiją“, – kalbėjo G.Černiauskas.

15min ir asmeninio albumo nuotr. /Dovilė Didžiūnaitytė ir Ričardas Pinikas
15min ir asmeninio albumo nuotr. /Dovilė Didžiūnaitytė ir Ričardas Pinikas

Tiesa, advokatas ir manekenės šeima jau anksčiau norėjo, kad byla būtų perduota tirti kito miesto prokuratūrai, tačiau 3 kartus sulaukė neigiamo atsakymo.

„Aš Lietuvoje nieko nebesitikiu. Dirbu savo darbą ir tuo, ką darau, tikrai šventai tikiu, o kaip išeis, taip išeis, pergalė ar pralaimėjimas Dievo rankose“, – kalbėjo G.Černiauskas.

Jis taip pat prisiminė neseniai turėjęs panašaus atvejo bylą, kurioje mergina buvo apsvaiginta ir nukentėjusi dėl seksualinio išnaudojimo, bet liko sveika. Advokato nuomone, tokie nusikaltimai vyksta nuolat, tačiau prokuratūra ir teisėsauga šių problemų neįžvelgia, o teismas nemato prasmės bausti.

„Tereikia pasisukinėti po naktinius klubus, pamatysite, kaip laisvai, be jokių suvaržymų prekiaujama narkotikais, kas darosi tualetuose, kas darosi per renginius. Tada kyla klausimas, kur policija, kas jiems akis išbadė. Kai įvyksta nelaimingas atsitikimas, niekas nemato reikalo aiškintis, kodėl?“ – svarstė D.Didžiūnaitytės advokatas.

Visgi vilties išaiškinti nusikaltimą ir pasiekti teisingumą vis dar yra. G.Černiauskas džiaugiasi, kad jo klientai – merginos artimieji – yra psichologiškai labai stiprūs, pasiryžę įrodyti tiesą, negaili nei savo laiko, nei sveikatos.

LNK nuotr./Arūnas Pakulevičius
LNK nuotr./Arūnas Pakulevičius

Byla D.Didžiūnaitytės artimiesiems kainavo dešimtis tūkstančių eurų

Susisiekus su D.Didžiūnaitytės dėde Arūnu Pakulevičiumi, jis išreiškė nepasitikėjimą teisine sistema. Ir nors nežada nuleisti rankų, vyras mano, kad 2 metus trunkantis ikiteisminis procesas pagaliau turi būti pradėtas nagrinėti teisme.

„Viliamės, kad galbūt teismo proceso metu atsirastų naujų, papildomų dalykų, kurie leistų pateikti tuos įtarimus. Viskas yra surinkta, tačiau prokuratūra nekelia pagrindinių kaltinimų. Mūsų teisėsauga, kaip ir tikriausiai visos sistemos Lietuvoje, stulbina savo neveiklumu, nerangumu. Apie tiesą net nėra ko kalbėti, mūsų valstybėje nelabai galima ją surasti“, – 15min sakė A.Pakulevičius.

Manekenės artimieji, anot A.Pakulevičiaus, vos sulaukę kokio nors laiško iš teismo, vėl išgyvena Dovilės netektį. Ši kova juos verčia būti ne tik psichologiškai stiprius, bet ir kainuoja nemažai pinigų.

„Neįvardysiu sumos, bet mes kalbame apie dešimtis tūkstančių“, – sakė manekenės dėdė.

Jis pasakojo, kad atsiranda daug žmonių, kurie siūlo savo pagalbą, ragina atidaryti sąskaitą, kad būtų galima paremti šeimą. Tačiau merginos artimieji įsitikinę, kad yra kitų dalykų, kuriems gali būti suteikta gerų žmonių parama.

„Geriau aukoti sergantiems vaikams, kuriems reikia pagalbos šiuo metu. O mes kaip nors šį procesą išgyvensime patys“, – sakė A.Pakulevičius.

Visgi, anot jo, kad ir kokios pastangos dedamos, lengva tikrai nebuvo ir nebus: „Jei dideli pinigai nori ištraukti šiuos žmones, tai tie dideli pinigai ir ištrauks. Mes neturime tiek pinigų, kiek narkomafija. O susidūręs su teisine korumpuota sistema, eilinis žmogus nieko nepakeis.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius