Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Dėl Kristinos Ivanovos kosmetikos atliktas tyrimas: žinoma moteris sako, kad tai bandymas susidoroti

Atlikėjai ir verslininkei Kristinai Ivanovai pastarieji mėnesiai sukėlė neplanuotų problemų – ji ne tik susidūrė su teisiniais nemalonumais, bet ir sulaukė internautų kaltinimų, jog neva perparduoda internetinės parduotuvės „AliExpress“ prekes. Vis dėlto 15min kalbinta moteris pabrėžė, jog dėl to nė kiek nesijaudina, ir paaiškino, kaip tokio pobūdžio informacija galėjo išplisti internete. O istorija tikrai verta dėmesio.
Kristina Ivanova, kosmetika
Kristina Ivanova, kosmetika / Organizatorių ir 123RF.com nuotr.

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras prie Sveikatos apsaugos ministerijos (NVSC), prieš porą mėnesių iš pareiškėjo sulaukęs užklausos dėl kosmetikos, kuria prekiauja gerai žinoma atlikėja, verslininkė Kristina Ivanova, pradėjo nagrinėti jos įmonės UAB „Kristalija“ veiklą. Išnagrinėjus šią užklausą paaiškėjo, jog K.Ivanovos platinami gaminiai neatitiko būtinų reikalavimų.

Kaip 15min įvardijo įstaiga, K.Ivanovos įmonė šiuo atveju užkliuvo dėl gaminių saugos įvertinimo, dėl gaminio informacijos bylos administravimo ir dėl gaminių ženklinimo.

Būtent dėl šių priežasčių NVSC laikinai uždraudė UAB „Kristalija“ tiekti rinkai ir demonstruoti dalį prekių: blizgančią akių šešėlių paletę, švytėjimo suteikiančią paletę, „Kristina Beauty“ skaidrius vandens pagrindu blakstienų klijus, kurie pagrįstai įtariami, kad gali būti pavojingi, iki kol jų sauga bus pagrįsta gaminių saugos ataskaitomis ir bus parengti gaminio informacijos bylos dokumentai.

NVSC išvados dėl K.Ivanovos verslo skamba taip: remiantis įstaigos surinktais duomenimis, moteris prekiauja galimai nesaugiais, neturinčiais sertifikatų ir neaiškios sudėties kosmetikos gaminiais.

Joe Black Photography nuotr./Kristina Ivanova
Joe Black Photography nuotr./Kristina Ivanova

Būtent dėl to NVSC paskatino visus, įsigijusius šiuos produktus, stebėti savo sveikatą. Neištaisius NVSC minėtų pažeidimų, K.Ivanovai galėtų grėsti piniginės baudos.

K.Ivanova žada viską pataisyti

Kristina Ivanova bendrauja geranoriškai ir neprieštarauja NVSC, atvirkčiai džiaugiasi, kad galės viską atlikti tinkamai ir žada viską pataisyti.

Vis dėl to Vilniaus gatvėje grožio saloną turinti atlikėja Kristina Ivanova šiuos pažeidimus vadina verslo kasdienybe – esą, be tokių incidentų šioje srityje neapsieinama, o pora klaidų ant produktų etikečių gali iš anksto sukelti niekuo nepagrįstą skandalą.

„Viskas yra tvarkoje, trūksta gal kelių dokumentų, bet jie yra ruošiami, mūsų visi gaminiai jau iki patikrinimo buvo laboratorijose, nes visus gaminius būtina patikrinti prieš paleidžiant juos į rinką. Šiuo metu dėl koronaviruso labai sunku sklandžiai bendrauti su Kinija ir jų gamyklomis, todėl viskas labai tempiasi“, – 15min sakė atlikėja.

Mindaugo Butkaus ir Armino Cicėno nuotr./Kristina Ivanova
Mindaugo Butkaus ir Armino Cicėno nuotr./Kristina Ivanova

Ji taip pat pridūrė, jog prekių nesaugumas kol kas nebuvo įrodytas, taigi, vien dėl ant etikečių paliktų klaidų NVSC turi teisę duoti terminą ištaisyti klaidas, o ne iš karto apriboti prekybą jos importuotais gaminiais. Anot K.Ivanovos, kiekvienas informacijos neatitikimas tokiais atvejais yra vertinamas labai rimtai, o tai kartkartėmis gali būti visiškas mažmožis.

„Čia lygiai tas pats, kaip aš dabar nueičiau į bet kurį didelį kosmetikos tinklą ir pradėčiau fotografuoti kosmetikos gaminius, kuriuose tikrai rasčiau kokią nors klaidą – kablelį, ženklelį – ir tada kreipčiausi į vartotojų teises“, – lygino atlikėja.

Paklausta, kokios klaidos į šią teisinę bėdą įstūmė ją pačią, K.Ivanova pateikė gan komišką pavyzdį. „Mes parašėme „platintojai“, o turėtų būti rašoma „gamintojai“. Tai yra klaida. Jeigu yra tokia klaida, tu negali tokio kosmetikos gaminio platinti“, – sakė atlikėja, pabrėžusi, kad labiausiai stebina faktas, kad buvo atliktas tyrimas, nors produkcija nėra pasiekusi rinkos.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kristina Ivanova
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kristina Ivanova

Dėl kilusių problemų Kristina šiuo metu nė kiek nesijaudina – daugiau nei 8-eri metai salonų versle jai užaugino tvirtą stuburą, o per tą laiką buvo padaryta ne viena klaida.

Tiesa, rodos, kad už viso to slypi kur kas įdomesnė istorija, mat atlikėja yra tvirtai įsitikinusi – tiek neigiamo dėmesio jos prekės sulaukė dėl jai žinomų piktavalių kėslų. Tam įrodyti ji turi ir svarių argumentų.

Nutekinti duomenys

Istorijoje, kaip užklausa apskritai atkeliavo iki NVSC, rodos, yra nemažai spragų. Kaip pasakojo K.Ivanova, nežinomas vartotojas į institucijas kreipėsi dėl kiek kitos problemos – jis rašė įtariantis, jog atlikėjos kosmetika yra iš populiaraus parduotuvių tinklo „AliExpress“. Tiesa, anot moters, būtent suminėtų kosmetikos prekių šis žmogus gyvenime nebuvo regėjęs, nes šios dar nebuvo paleistos į rinką.

„Buvo pateiktas vartotojo skundas. Jis kreipėsi, kad neva mes prekiaujame „AliExpress“ gaminiais. Apie šitą skundą mes esame informuoti, esame patikrinti ir šita informacija yra neteisinga, nes mes neprekiaujame „AliExpress“ gaminiais. Vartotojo skundas buvo teorinis, jis neturėjo gaminio, nes to gaminio jis įsigyti negalėjo – jis nebuvo patiektas į rinką“, – 15min situaciją aiškino Kristina Ivanova.

Asmeninio albumo nuotr./Kristinos Ivanovos ekrano nuotrauka
Asmeninio albumo nuotr./Kristinos Ivanovos ekrano nuotrauka

Dar keistesnis momentas, anot atlikėjos, buvo tas, jog, vos atsiėmusi išmuitintas prekes, tą pačią dieną moteris rado jų aprašymus platformoje „Discord“. Nors atlikėja apie jas garsiai kalbėjusi nebuvo, minėtoje interneto platformoje apie jas jau virė diskusijos.

Vienas iš anonimų (pav.: „notnormal99“ arba „normal99“) ten užsiminė, kad dirba daiktų išmuitinimo srityje, ir todėl puikiai nusimano apie K.Ivanovos prekes. Asmuo, anot atlikėjos, tikino norintis verslininkei pakišti kiaulę ir vis rašantis laiškus vartotojų teisėms, jog esą prekės yra iš „AliExpress“. Negana to, lygiai tas pats anonimas pateikė informaciją, kuri gali būti žinoma tik iš sąskaitų faktūrų.

Tiesa, taip minėtų įrodymų, jog prekės yra būtent iš „AliExpress“, „Discord'e“ taip ir neatsirado. Vis dėlto tai spėjo užkurti kalbas socialiniuose tinkluose.

Dėl visos šios situacijos atlikėja griebėsi teisinių priemonių, mat yra įsitikinusi, jog anonimas, paviešinęs dokumentus, pasinaudojo savo tarnybine padėtimi. Būtent dėl to ji surinko platformos ekrano nuotraukas ir galimų kaltininkų IP registracijos adresus, o surinktais duomenimis pasidalijo ir su 15min skaitytojais.

Dalis nutekintos informacijos apie K.Ivanovos prekes – galerijoje:

„Iš tiesų, poroje institucijų buvo padaryta kryžminė darbuotojų apklausa dėl nutekintų įmonės duomenų, šių institucijų veiksmai yra atidžiai stebimi, kol viskas bus iki galo išaiškinta, bet ši situacija dar nėra iki galo išaiškinta“, – kalbėjo dainininkė.

Moteris teigė esanti nuliūdus dėl to, jog teismų praktikoje nėra bylų, susijusių su internetiniais nusikaltimais, tad jos dedamos pastangos bent kol kas yra bevaisės.

„Kas atsakys už tai, kad mano įmonės konfidenciali informacija buvo nutekinta. Kalbama apie gaminius, kurie dar nėra pasirodę prekyboje. Buvo nemalonu, ypač kai informacija pasirodė „Discord'e“, kuriame, pripažinsiu, neturiu laiko lankytis. Daug dirbu ir neturiu laiko negatyvui. Jeigu kam nors labai reikia, tegu kuičiasi ir skalbia kitų žmonių skalbinius“, – kritikos laido riteriams pažėrė dainininkė.

Ir nors šio vartotojo iškeltas kaltinimas dėl prekiavimo „AliExpress“ kosmetika oficialiai ir buvo paneigtas, institucijos, darydamos patikras, atrado klaidų ant poros K.Ivanovos kosmetikos pakuočių. Tai galimai dar labiau paaštrino kalbas dėl nekokybiškos kosmetikos, o K.Ivanova atsidūrė tokioje situacijoje, kokioje yra dabar.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Kristina Ivanova
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Kristina Ivanova

Dainininkė šių patikrų nė kiek nebijo, nors ir „Discord'e“ siaučiantis anonimas žada atlikėją skųsti, kad jų būtų vis daugiau. Visgi moteris teturi vieną nerimo šaltinį. „Labiausiai man gaila mano darbuotojų“, – apie padidėjusį darbo krūvį užsiminė K.Ivanova.

Paklausta apie tai, ar turi įtarimų, kas galėjo šią informaciją nutekinti ir paskleisti netikras naujienas, moteris neslėpė asmenis puikiai žinanti, tačiau atvirauti apie tai nesiryžo. „Tai konkurentai“, – užsiminė ji ir pridūrė, jog dėl didžiulės konkurencijos problemų jai teko turėti ir anksčiau.

Žinomumo kaina

„Galiu atvirai pasakyti, kad atidarius saloną sulaukiau daugybės konkurencingų skundų, ir aš jų nebijau. Blogiausias dalykas, kad vartotojus smarkiai gina įvairios institucijos. Į gamintojų, platintojų teises mažiausia atsižvelgiama“, – nuomonę reiškė ji.

Prie to, jog jos verslo sėkmei yra nuolat trukdoma, moteris jau priprato. Visada netgi laukianti pastabų iš atsakingų institucijų, Kristina Ivanova klaidas skuba pataisyti ir toliau sėkmingai vykdyti savo veiklą.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Kristina Ivanova
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Kristina Ivanova

Anot K.Ivanovos, negatyvi, netikra informacija apie žinomus žmones pastaruoju metu yra tendencingas socialinių tinklų reiškinys, tad pati atlikėja – ne išimtis. Verslininkė atsimena ir fiktyvius straipsnius apie N.Bunkės mirtį bei pastaruoju metu vis feisbuke šmėžuojančius tekstus apie neva įsigytą Rolando Mackevičiaus prabangų automobilį.

„Jau darosi net ir juokinga, kartais pasiskaitai apie save nebūtų dalykų“, – juokėsi moteris. „Manau, kažkam tai naudinga“, – pridūrė K.Ivanova, save priskyrusi prie žinomų žmonių, kuriems tenka kovoti su tokio tipo melagienomis.

„Būna labai skambios frazės su mintimi: va, dabar ją nubausime. Gerai, jeigu tu nusižengi, tave nubaus, juk visko būna. Bet šitoje situacijoje žmonės informacija manipuliuoja ir naudojasi. Man labai gaila, kad yra tokia sistema, kuri yra neveiksni“, – apie tai, kaip sunku yra kovoti su netikra informacija, pasakojo atlikėja.

Nors šmeižtas ir kenkia K.Ivanovos verslui, moteris dėl to sustoti neketina – kaip užsiminė ji, nauji gaminiai vis tiek pasirodys.

„Visgi, atsižvelgiant į tam tikras situacijas, reikėtų žiūrėti, ar saugiai jie bus įvežami, nepažeidžiant interesų, kaip šiuo atveju, kai nutekėjo duomenys“, – baimės neslėpė dainininkė. „Tam tikra prasme tai yra kova su vėjo malūnais“, – apie niekada nesibaigiančias netikrų naujienų problemas kalbėjo moteris ir užsiminė apie tai vis pašnekanti su kitais žinomais žmonėmis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius