-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

E.Maštavičienė kreipėsi į visuomenę: renka drabužius migrantams ir jų vaikams

Su migrantais be dokumentų bene pirmoji iš žinomų žmonių bendravusi verslininkė, kavos ekspertė Eskedar Maštavičienė vien tuo apsiriboti nežada. Šįkart moteris susivienijo su organizacijomis ir migrantus, o ypač jų vaikus, norėtų aprūpinti drabužiais, orams taip dažnai šiluma nebelepinant.
Eskedar Maštavičienė, migrantai Druskininkuose, drabužiai
Eskedar Maštavičienė, migrantai Druskininkuose, drabužiai / 15min ir asmeninio albumo nuotr.

Apie planus aprūpinti migrantus be dokumentų drabužiais E.Maštavičienė paskelbė savo soc. tinklų paskyroje. Moters skelbime buvo rašoma, kad nors tiek ji, tiek VšĮ Bendrystės ir socialinių inovacijų centras, tiek VšĮ Sėkmės sodas palaiko pareigūnų pastangas apsaugoti valstybės sieną, į Lietuvą atbėgę žmonės jau yra čia ir to svarbą reikėtų suprasti.

„Ir daugiau nei 20 procentų jų yra vaikai, kurių didžiajai daugumai yra iki 10 metų“, – rašoma čia.

Dėl kintančių oro sąlygų skelbime prašoma pasidalyti savo vaikų išaugtais, nebenešiojamais drabužiais, avalyne, žaislais. Taip pat – moteriškais ir vyriškais šiltais drabužiais ir avalyne. Svarbiausia, kad jie būtų tvarkingi, nesuplyšę, švarūs.

Asmeninio albumo nuotr./Eskedar Maštavičienė po pokalbio su Dieveniškių gyventojais
Asmeninio albumo nuotr./Eskedar Maštavičienė po pokalbio su Dieveniškių gyventojais

15min susisiekus su pačia E.Maštavičiene, ši jau buvo pakeliui į Švč. Mergelės Marijos Ramintojos bažnyčią, kur ir yra renkamos aukos migrantams. Anot verslininkės, žmonių, sureagavusių į jos ir organizacijų pagalbos šauksmą, buvo kur kas daugiau, nei ji tikėjosi.

„Žmonių sureagavo tikrai nemažai, bet kiek tiksliai, negaliu pasakyti. Tai yra tikrai nuostabu, – džiaugėsi moteris. – Iš žiniasklaidos gali atrodyti, kad žmonės padėti nenori, bet žmogiškumo vis tiek išlieka.“

Siūlo nebūti „sofos kariais“

Socialiniuose tinkluose yra paskelbta pora įrašų apie aukas migrantams – vienas iš jų apie vaikus, kuriems drabužių ypač trūksta, kitas – apie suaugusiuosius.

Paklausta, ar jau teko susitikti su migrantų vaikais, įvertinti, kiek jų čia yra, E.Maštavičienė tikino, kad pirmąją trumpą akistatą patyrė lankydamasi Kapčiamiestyje.

„Aš tikiuosi, kad didesnis susitikimas įvyks. O dabar mums padeda Raudonasis Kryžius ir „Caritas“. Jie mato daug daugiau negu aš“, – teigė E.Maštavičienė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Eskedar Maštavičienė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Eskedar Maštavičienė

Anot jos, vien valdžiai ant pečių visko užkrauti nereikėtų. Dėl to iniciatyvos imasi ji pati, o tuo pavyzdžiu siūlo sekti ir kitiems, turintiems tvirtą nuomonę apie esamą situaciją.

„Politikus paliekame politikuoti, o mes padedame, kaip galime prisidėti. Kažkas turi saugoti sieną, kažkas būti pasieniečiu, kažkas prisidėti humanitarine pagalba.

Man tai yra pilietiškumas, ir nemanau, kad Vyriausybė turi daryti viską viena – ir teikti humanitarinę pagalbą, ir apsaugoti visuomenę, ir kitaip prisidėti. Tai yra labai daug, todėl dalyvauti turėtų ir visuomenė, o aš taip pat esu jos dalis“, – pasakojo E.Maštavičienė.

Moteris pridūrė šiomis temomis kalbanti, nes yra už laisvę pasakyti, ką galvoja.

„Svarbiausia, kad nebūtume „sofos kariais“, tais, kurie kovoja nuo sofos. Jeigu sakome, kad sieną reikia saugoti, stovime ir ją saugome, jeigu manome, kad reikia elgtis pilietiškiau, taip ir elgiamės, jeigu sakome, kad tie žmonės yra nusikaltėliai, atvykstame pas juos ir kalbiname, klausiame, ko jie iš mūsų tikisi.

Istorijų ten yra ne viena, kalbėdamiesi su migrantais rasime geresnių argumentų, susiformuosime geresnę poziciją ir daugiau būdų, kaip išspręsti šitą problemą“, – užbaigė E.Maštavičienė.

Daiktus migrantams galima atvežti į Švč. Mergelės Marijos Ramintojos bažnyčią (Savičiaus g. 15, Vilnius) pirmadieniais, trečiadieniais ir penktadieniais nuo 13 iki 17 val.

Įvažiavimas iš Bokšto gatvės į vidinį kiemą. Daiktų priėmimas pastato galinėje pusėje, per įėjimą į rūsį. Dėl daiktų atvežimo kreiptis telefonais: +370615 39223 ir +370 609 97911

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius