-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Fotografė Marla Singer stojo ginti Solomono: „Jį laikau menininku“

Kai didžioji dalis visuomenės džiaugiasi, kad po daugiau nei dešimtmečio garsusis grafičių kūrėjas Solomonas išaiškintas ir sulaikytas, visgi yra ir tokių, kurie piešėją laiko menininku. Viena jų – fotografė Rūta Jankauskaitė, plačiau žinoma Marlos Singer pseudonimu, kuri sako, kad Solomoną tiesiog ne visiems skirta suprasti.
Marla Singer
Marla Singer / Asmeninio albumo nuotr.

Trečiadienį policija pranešė, kad Solomonas pagaliau įkliuvo. Jam ir jo bendrininkams gresia labai rimti nemalonumai – baudžiamoji atsakomybė, didžiulės baudos, dešimtis tūkstančių siekiančių nuostolių už išterliotas sienas atlyginimas ir net kalėjimas iki penkerių metų.

TAIP PAT SKAITYKITE: Policijos sulaikyta grafitininkų gauja su Solomonu priešakyje: vieniems vandalai, kitiems menininkai

Asmeninio albumo nuotr./Marla Singer
Asmeninio albumo nuotr./Marla Singer

Marla Singer visgi stojo jo ginti. Pasak fotografės, Solomonas yra menininkas.

„Šiomis dienomis girdėjau daug diskusijų, kas yra menas ir kas ne. Lietuviai linkę būti nepilnavertiškais, įsitempusiais, ir dėl to kažkodėl tampame labai pasipūtę, menas mums yra tik tai, ką galime „užskaityti“ kaip meną.

Iš tiesų, menas – tai veikla, kurią tu pasirenki išreikšti save ir disciplinuotai tobulinti kažkokį savo skills'ą (liet. – įgūdį), kuris tau teikia malonumą ir atsipalaidavimą. Tu tai darai dėl savęs, o kartais menininkams pasiseka ir ji būna įvertinami publikos, sulaukia sėkmės. Bet sėkmė ar publikos simpatijos nėra meno esmė, esmė yra patikti sau.

Solomoną laikau menininku. Taip, jis chuliganas (kaip ir Banksy, kurį visi su laiku pamėgo), ir jis eina prieš sistemą, jis suprantamas ne visiems, tačiau šitai mūsų sistemai, kurią kuria draudikai, baudėjai ir smerkikai, labai reikėtų daugiau tokių drąsių bičų kaip Solomon. Jį žinojom visi, tai, ką jis darė, nebuvo lengva ar paprasta, jis privertė diskutuoti apie tai, kas galima ir ne, kas yra laisvė ir menas.

Kažkas klausė, ar nesupykčiau, kad mano darbą užtagintų Solomon. Atsakau, kad ne ir dovanoju jam paminklą“, – mintimis dalijosi Marla Singer.

Po šiuo įrašu Marla Singer feisbuke pasidalijo nuotrauka, kurioje ji pozuoja prie Užupyje esančio piešinio, kuri pati sukūrė. Su purškiamais dažais fotografė ant savo piešinio užrašė „Solomon“.

15min Marla Singer teigė, kad visuomenė pernelyg greitai skuba teisti. Jos manymu, miesto aplinka turi nuolat keistis.

„Gatvės menas yra apie visišką laisvę. Jis tuo ir skiriasi nuo meno, kuris yra galerijose, apsaugotas sterilioje aplinkoje sėdinčių prižiūrėtojų. Gatvės menas yra apie gyvenimą, kuris nestoja, nuolat kinta kartu su aplinka.

Šiaip tas valstybės pastatų kontroliavimas, kad jie turi būti tam tikrų atspalvių, formų, yra keistas. Kas sugalvojo, kad taip turi būti? Gal čia toks labiau filosofinis pamąstymas. Galbūt reiktų labiau vienas kitą suprasti, nereikia galvoti, kad piešėjai kažką bando įžeisti. Laikas bėga, miestas yra pilnas žmonių, veiksmo, čia gali nutikti visko. Reikia be pykčio reaguoti ir žiūrėti kaip į natūralų didmiesčio atsitikimą“, – kalbėjo moteris.

O kaip dėl privataus turto gadinimo? „Aš manau, kad tam yra paprastas sprendimas – išskirti daugiau vietų ar pastatų mieste, ant kurių būtų galima paišyti. Bet kol kas ne tik tagger‘iams, bet ir street art‘istams taisyklės yra visiškai nepalankios. Gal tai ir nesustabdytų piešėjų, bet kažkiek situaciją pagerintų. O ir šiaip juk tie tagger‘iai yra tiesiog jauni vaikai iš rajonų, kurie pasirinko ne gerti alų ant šaligatvio, o eiti piešti – galbūt jie neturi pinigų lankyti būrelių ir save išreiškia būtent taip“, – sakė Marla Singer.

TAIP PAT SKAITYKITE: Grafičių bylos įtariamieji paleisti į laisvę

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Grafičiai Vilniuje
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Grafičiai Vilniuje

Po Marlos Singer komentaru feisbuke kaip mat užvirė diskusija – žmonės ėmė klausinėti, kurioje žodžio „Solomon“ raidėje galima įžvelgti meną.

„Jis eina prieš sistemą? Kokią? Man plot rankom, kai nušika mano namų sieną?“, – rašė Rūtos bičiuliai.

Be to, komentatoriai nesutiko su Solomono ir Banksy palyginimu – Banksy darbai yra leistinose vietose, o juolab skiriasi tuo, jog turi aiškią idėją ir neša žinutę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius